banner94

banner77

banner69

banner88

Depremden korkma, tedbirli ol

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, depreme yönelik açıklama yaptı.

GÜNDEM 16.08.2014, 08:56 16.08.2014, 08:56
Depremden korkma, tedbirli ol
banner66

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, ülkemizin deprem kuşağında bulunması nedeniyle tehdit altında olduğunu vurgulayarak, son dönemde kendini çok sık hatırlatan depremden korkmak yerine tedbir alınması gerektiğini söyledi.

“Depremler, her yıl dünyanın pek çok noktasında can ve mal kaybına neden oluyor” diyen Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, hazır betonda yüksek kalitenin deprem esnasında riski azalttığına vurgu yapıyor. Bursa Beton olarak deprem konusunda son derece hassas davrandıklarını ifade eden Vardar, “Depreme dayanıklı yapılaşmada en önemli konulardan biri hazır beton üretimidir. Özellikle deprem anında, altyapı faktörü devreye giriyor. Bizler sağlıklı yapılaşmayı bir bütün olarak ele alıyoruz. 1999 yılında yaşanan büyük felaketten sonra gerek halk gerekse merkezi otorite nezdinde önemli bir bilinçlenme oldu. Yapı Denetim Yasası’nda yapılan düzenlemeler, yapılaşmayı önemli ölçüde disiplin altına aldı. Türkiye’nin lokomotif sektörü olan yapıda, çelikle yarışır duruma gelen beton ve özellikle kaliteli hazır beton üretimi son yıllarda ivme kazandı” şeklinde konuştu. Son yıllarda hem ülke genelinde hem de Bursa’da yüksek binaların trend olduğuna dikkati çeken Vardar, bu noktada betonda depreme dayanıklılığın öneminin de arttığını belirtti. Vardar, “Hazırlanan betonun harcının hep aynı oranda hazırlanması, içine konulan malzemelerin bir diğer harçtan farklı olmaması gerekiyor. Bu noktada normal betonda aynı eşitliği sağlamak mümkün olmazken, hazır betonun önemi ortaya çıkıyor. Binanın birinci katında da en üst katında da aynı kalitede malzeme kullanılıyor, aynı kalitede beton dökülüyor. Dolayısıyla binalar ne kadar yüksek olursa olsun, hazır betonda risk faktörü en aza iniyor. Bu tür projelerde betonun önemi daha da ortaya çıkıyor. Çünkü orada artık C40, C45ler kullanılıyor. Bunun üretiminde, taşınmasında, yerleştirilmesinde, pompalanmasında daha farklı metotlar kullanılıyor. Dolayısıyla bu tür betonlar daha fazla özen ve sorumluluk istiyor. Şirketimiz bu konuda önemli bir tecrübeye sahip” dedi.

Binanın her noktasında aynı kaliteye ulaşıyor

Fatih Vardar, yüksek katların artması sebebiyle beton dökümü esnasında karşılaşılan zorlukların çözümü ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla geçen yılın son çeyreğinde 56 metre bom uzunluğuna sahip beton pompası yatırımına gittiklerini söyledi. Bu sayede bölgedeki en uzun bomlu beton pompasına sahip olduklarını belirten Vardar, “Müşterimiz ne kadar yükseklikte bina isterse istesin, aynı kalitede en yüksek binayı yapabilme kabiliyetini kazandık. 56 metreden daha yüksek projelerde ise, hidrolik tırmanır beton pompaları ile hizmet verebiliyoruz. Binanın her noktada aynı kalitede olması, binanın kalitesi ve depreme dayanıklılığı açısından önemli. Bursa Beton olarak, her projeye özel kalite ve türde beton hazırlayıp, dökümünü ona göre yapabiliyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız ile müşteriye talebine ve projenin ihtiyacına göre beton üretebiliyoruz” diye konuştu.

Konut olarak yapılan binalar başka amaçla kullanılmamalı

Depreme dayanıklı binalardan oluşan bir yapılaşmanın çabuk oluşamayacağını dile getiren Fatih Vardar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu olay, emek gerektirir ve böyle bir yapılaşmanın gerçekleşmesi zaman alacaktır. Davranışların, önceliklerin, ilgili yasaların ve bina üretim sisteminin değişmesi; depreme dayanıklı olmayan binaların güçlendirilmesi veya yenilenmesi; küçükten büyüğe her binanın, geçerli deprem şartnamesine uygun olarak inşa edilmesi gerekecektir.” Fatih Vardar, konut olarak inşa edilmiş binaların sonradan büyük ekipmanlı atölye veya depo, okul, spor salonu, hastane gibi bir çok kişinin bir araya geldiği mekanlar olarak kullanılmasının büyük tehlike oluşturacağının da bilgisini verdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89