banner77

banner69

banner88

“Bursa’da 7 büyüklüğünde deprem olursa yüz binlerce bina hasar alacak”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, “Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar” mottosuyla düzenlenen Dirençli Kentler Zirvesi, Bursa Business School’da gerçekleştirildi. Zirvenin ardından gazetemize özel açıklamalarda bulunan Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “Bursa'da her beş binadan biri orta üstü hasarlı ve biz bununla yüz yüze kalacağımızı biliyoruz” dedi.

GÜNDEM 01.05.2025, 10:31 14.05.2025, 08:42
“Bursa’da 7 büyüklüğünde deprem olursa yüz binlerce bina hasar alacak”
banner66

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenen “Dirençli Kentler Zirvesi”nde kentin deprem gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi. Zirvenin ardından mikrofonlarımıza konuşan uzman isim Bayhan, Bursa’nın deprem tehlikesi açısından İstanbul’dan geri kalmadığını belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Bayhan, “Bursa gibi deprem riski yüksek bir bölgede bu farkındalık toplantısı oldukça önemli. Bilimsel veriler, Bursa'nın pek çok fay hattına sahip olduğunu gösteriyor. 2022’den bu yana Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ortaklığında yürütülen projeyle 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek fay hatları belirlendi. Bu fayların farklı zemin türlerinde yaratacağı etkilerle ilgili ön veriler elde ettik” dedi. Özellikle 1855 yılında yıkıcı bir deprem yaşanan Kestel-Karacabey hattına dikkat çeken Bayhan, “Bu hatta meydana gelecek 7 büyüklüğündeki bir depremde, yüz binden fazla binanın orta ve üzeri seviyede hasar alacağı öngörülüyor. Bugün Bursa’da her beş binadan biri bu risk altında. Gerçekçi olmak gerekirse bu tabloyla yüzleşmeye hazır olmalıyız” ifadelerini kullandı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL EKONOMİK KOŞULLAR" 

Zirvede sadece konutlar değil, sanayi yapıları da gündeme alındı. Bursa’nın 17 organize sanayi bölgesine sahip olduğunu hatırlatan Bayhan, “Bu zirvede hem konut hem sanayi binalarını değerlendirdik. Hasarın nedenleri ve çözüm önerileri üzerine kapsamlı tartışmalar yapıldı” dedi. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin ekonomik koşullar olduğuna da dikkat çeken Bayhan, devletin ve yerel yönetimlerin çeşitli teşviklerle bu süreci desteklemesi gerektiğini vurguladı. Bayhan ayrıca, “Deprem riskine karşı erken uyarı sistemleri başta olmak üzere birçok alanda çalışmalarımız devam ediyor. Bursa’daki akademik odalar, üniversiteler, kamu kurumları ve sanayi iş birliği içerisinde hareket ediyor. Hepimiz bu sürece destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu. "Zirvede yapılan bu değerlendirmeler, Bursa’nın depreme karşı daha dirençli bir kent haline gelmesi için alınması gereken önlemleri bir kez daha gözler önüne serdi" diyen Bayhan son olarak zaman kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
az bulutlu
banner62
banner89