banner94

banner77

banner69

banner88

Albayrak'tan Bozbey'e ziyaret

Nilüfer'de depremin risklerini belirlemek için komisyon kurulacak.

GÜNDEM 07.04.2016, 23:00 07.04.2016, 23:00
Albayrak'tan Bozbey'e ziyaret
banner66

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Mustafa Er, Sayman üyesi Ayşe Asena Dişbudak, Yönetim Kurulu üyesi Ali Kamil Goral, Yaşar Poyraz ve Hatice Müjgan Elmas’ın katıldığı ziyarette Bursa’nın deprem riskleri ve kentsel dönüşüm ele alındı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın aktif ve pasif fay hatları ile ilgili MTA’nın hazırladığı fay haritası dışında çalışma bulunmadığını belirterek, kent içindeki aktif fay hatlarının tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.  Bu fay hatları üzerinde yapılaşmanın da bulunduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, “Olası büyük ölçekli bir depremde bu fay hatları üzerindeki binalar risk altında. Bunun ile ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile bir araya gelerek komisyon kurmak, ilçenin depremselliğini ve fay haritasını çıkartmak istiyoruz. Fayları tespit ederek örnek teşkil edebiliriz. Çizgisel anlamda fay hangi bölgeye düşüyorsa bu bölgelerdeki vatandaşları uyararak, var olan parsellerin yer değiştirip, fay hatlarında tampon bölge oluşmayı planlıyoruz. Yerleşim alanlarını, enerjinin boşaldığı alandan uzaklaştırmak gerekli. Kentsel yenileme yapılırken bunu bilerek hareket edebiliriz” dedi.

İMO BURŞA ŞUBE BAŞKANI ALBAYRAK: BİNA ENVARTERİ DE ÇIKARTILMALI

İMO Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Albayrak, aktif fay hatlarının bulunduğu alanların yeşil alan ve park haline getirilebileceğini söyleyerek, Şube olarak mesleki anlamda gerekli desteği sağlayacaklarını bildirdi. ‘Binaların depreme dayanıklılık envanteri de bir an önce yapılmalı’ diyen Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “İçine girdiğimiz binalar, fabrikalar veya kamu binalarının depreme dayanıklılığı önemli. Depremle ile ilgili çalışmaları kısa, orta ve uzun vadeli olarak üçe ayırıp hazırlanmak gerekli. Kısa vadede, eğitim çalışmaları gerçekleştirilmeli, tatbikatlar gerçekleştirilmeli. Belirli bir dönem bu eğitimleri gördük fakat ne yazık ki uzun süreli olmadı. Orta vadede, bina envanter çalışması gerçekleştirilmeli. Uzun vadede de, kentsel dönüşüm ile riskleri ortadan kaldırmak gerekli.  Bunlar için önemli bir bütçe ve kararlılık gerekiyor. Deprem yönetmeliğimiz revize ediliyor. Fay hattı ile ilgili mesafe önümüzdeki süreçte yönetmeliğe girebilir. Unutmayalım ki ‘deprem değil, binalar öldürür’. Bizim asıl amacımız çökme riski olan binaları tespit etmek” diye konuştu.

Hukuksal, sosyal destek ve belediyelerin kararlı olmayla bunun başarılabileceğini dile getiren Albayrak, Nilüfer Belediyesi’nin bu konudaki çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ POYRAZ: TÜM BELEDİYELER KARAR ALMALI

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yaşar Poyraz da, akademik olarak gerekli desteğin sağlanacağını fakat kentsel dönüşüm çalışmalarının içinde Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin ortak olarak yer alması gerektiğini kaydetti. Poyraz, yapılaşmanın gerçekleşeceği alanların kesin olarak belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek, tüm belediyelerin alt yapı ile birlikte imar planlarını buna göre düzenlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89