banner94

banner77

banner69

banner88

2021 yılının yatırım yıldızı: Toprak

2021 yılında arsa ve arazi satışlarında rekor kırıldı.

GÜNDEM 15.02.2022, 10:51
2021 yılının yatırım yıldızı: Toprak
banner66

2021 yılında arsa ve arazi satışlarında rekor kırıldı.

Bu rekorda iki sebep öne çıkıyor. Birincisi pandemi süreciyle birlikte insanların kırsal alana ve müstakil yaşamlara yönelmesi. İkincisi ise konut fiyatlarındaki aşırı artışlar.

Dolayısıyla elindekini değerlendirmek isteyenler, somut yatırım aracı olarak daha uygun fiyatlardaki arsa ve arazi satın aldılar.

2022 yılında da yatırımcıların toprağa yöneleceği, arsa ve tarla satışlarının daha da artacağı öngörülüyor.

Göksel Birsen

TÜGEM Bursa Yönetim Kurulu Başkanı

Konuttaki düşüşe rağmen konut dışı gayrimenkul (arsa, tarla, iş yeri vb.) satışları tüm zamanların rekorunu kırdı. 2020 yılına göre yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin adet olarak gerçekleşti. İlk defa bu kategori konutu geçmiş oldu. Geçen yıl arazi satışlarının 722 bin adede yükseldiğini ve 480 bin arsanın el değiştirdiğini görüyoruz.

Arsa ve arazide yaşanan artışın başlıca iki nedeni var. Birincisi, salgın sürecinde kırsal bölgelerde müstakil bir yaşam isteğinin arsa ve tarlalara yönelik talebi artırması.
İkincisi ise bu dönemde konut fiyatları hızlı bir artış gösterdi. Yatırımcılar, konuta göre daha düşük birikimlerle alınabilen arsa ve arazi yatırımına yöneldi. Kırsala yönelme eğilimi nedeniyle en yüksek artış tarla vasıflı gayrimenkullerde gerçekleşti.
Bursa’da yatırım yapılan bölge şehrin batı aksıdır. Bursa Nilüfer’den Karacabey merkeze kadar olan aks üzerindeki köyler en çok alım satımın yapıldığı yerler.
Konut fiyatlarının kısa sürede çok fazla artış göstermesi ve ülkede yaşanan ekonomik konjonktürden dolayı 2022 yılında konut satışlarının azalmasını yaşayacağız. Bu dönemde kişilerin fiyat olarak ulaşabileceği öne çıkan gayrimenkuller tarlalar olacaktır.

Erdal Çelebi

BEMO Başkanı

2021 yılı arsa ve arazi satışlarında rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Bursa’da geçtiğimiz yıllara nazaran arsa ve arazi satışları yüzde 30 artış göstermiştir. Bursa konumu ve yatırımcıları cezbeden projeleriyle yabancı yatırımcıların da en çok tercih ettiği illerin başında gelmektedir.

Bursa’da konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 3,5 gerileme göstermiştir. Gayrimenkul alımlarında diğer gayrimenkul seçenekleri Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da artışa geçmiştir. Bu artışın en çok talep gören kısmı ise hobi bahçeleri, imarlı arsalar ve ticari gayrimenkuller olmuştur.

Türkiye genelinde 2021'de tapu adedi olarak 3 milyon 20 bin 416 satış işlemi gerçekleşti. Bir önceki yıla göre konut satışları yüzde 0.5 gerileme görülürken diğer gayrimenkul satışlarında ise yüzde 28.9 büyüme görülmüştür.

Pandemi süreciyle beraber müstakil ve izole bir yaşama dönüş başladı. Doğal yaşam arzusu, sürdürülebilir organik gıda tedariki ve temiz su yaşamın olmazsa olmaz gereksinimleridir. Bu zincirin küresel ısınma ve pandemiyle birlikte kırılma noktalarına yaklaştığını hepimiz yaşamaktayız. Arsa ve arazi gereksinimi bu noktada talebi artırmıştır. Yatırım boyutunda değerlendirdiğimizde ise konut fiyatlarına nazaran daha düşük maliyetle alınabildiği için çok büyük bir avantaj arz etmekte. Aynı zamanda arazi yatırımının vergi masraflarının düşük olması, uzun vadede getirisinin yüksek olmasından dolayı insanların güvenli yatırım odağı haline gelmiştir. Bilindiği üzere halk arasında bahsedilen ‘şuralardan bir tarla alsaydık şimdi zengindik’ gibi söylemler her zaman doğru çıkmıştır. Ayrıca yatırım anlayışları zamana göre değişkenlik gösterse de insanlar artık enflasyon ve siyasi durumlardan etkilenmeyen, somut, rasyonel ve zatî değeri olan yatırımlara yönelmekteler.

Bursa konumu itibarıyla Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir köprü görevi görmektedir. Ayrıca sanayi ve ulaşım ağlarıyla üretim ve lojistik merkezidir. 2021 yılı gayrimenkul satış verilerine göre Bursa, Türkiye’de 5. sırada yer almaktadır. Sanayileşme ve aldığı sürekli göçten dolayı yeni yapılaşma alanlarına olan ihtiyaç her geçen artmaktadır. Bursa’nın merkez ilçeleri başta olmak üzere Karacabey, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Gemlik’in köyleri yatırımcı için cazip hale gelmiştir. Bursa’da yaşanan arsa ve arazi yatırımına olan talep şehrimizin batısına komşu olan Bandırma ve Susurluk ilçelerine de değer katmıştır.

Konut maliyetlerindeki artışın satış rakamlarına yansımasından dolayı yatırımcıların 2022 yılında somut güven veren ve daha düşük bütçelerle edinilebilen arazi yatırımına geçen seneye göre yüzde 50 daha fazla yönelmesi beklenmektedir.

Rıdvan Hasırcı

BURSED Başkanı

Bursa geneli arsa, arazi satışlarında bir önceki yıla göre ciddi artış yaşanmıştır. Bir önceki yıla göre ortalama yüzde 36 civarı artış vardır. Bunun başlıca sebebi pandemi sonrası kırsal yaşama duyulan talep, ikincisi enflasyondan korunmak amacıyla somut varlıklara yatırıma yönelmedir.

Mevcut konut stokunun satılmasıyla arsaya olan talep arttı. Arsa ve tarla satışları konut satış rakamlarına yaklaştı.

Düşen kur ile beraber ihracatta ciddi artış olduğundan sanayi hızlandı. Kiralık fabrika/depo bulmak zorlaştı. Bununla beraber sanayi arsalarında ciddi artış gözlemlendi.

2022 yılında gayrimenkul sıfır konut ve merkeze yakın tarla alımı yönünde olacaktır.

Bursa’nın batısında yer alan yeni yerleşim birimi ve sanayi bölgesi olacak Hürriyet, Badırga, Muratlı, Gökçeköy, Konaklı, Büyükbalıklı gibi köyler yatırımcısına her zaman kazandıracaktır.

Türkiye genelinde arsa, tarla ve iş yeri gibi konut dışı gayrimenkul satışları 2021’de önceki yıla göre yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin adede ulaştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
açık
banner61
banner62
banner89