banner94

banner77

banner69

banner88

26.05.2021, 15:01 586

Geçmişten günümüze Bursa’da konut

2200 yıllık geçmişi olan Bursa birçok uygarlığın beşiği olmuştur. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’nın başkent olduğu dönemde başa geçen sultanlar kendi isimleriyle farklı bölgelerde külliyeler yaptırmışlar. Külliyelerin etrafında gelişen konut alanlarıyla beraber Osmanlı dönemi kentleşmeye başlamıştır. Orhan Gazi Külliyesi, kentin merkezi haline gelmiştir. Sultanlar farklı bölgelerde külliyeler yaptırsa da kentin merkezi haline gelen Orhan Gazi Külliyesinin etrafına yeni yapılar ekleyerek merkezi pekiştirmişlerdir.

19. yüzyılda endüstri kenti özelliği taşıyan Bursa, bu dönemde sosyal, ekonomik bir değişim yaşamıştır. Fabrikalar, hastaneler, bankalar, belediyeler ve okullar inşa edilmiştir.

19. yüzyılda değişime uğrayan Bursa 20. yüzyılda da değişmeye devam etmiştir. Bu dönemlerde iç ve dış göç alan Bursa’mızda ekonomik durumu olmayanlar yasal olmayan, düşük kaliteli konutlar inşa ederken bir yandan durumu iyi olanlar için toplu konut siteleri inşa edilmiştir. Hızlı nüfus artışıyla beraber çarpık kentleşme sonucunda yeşil alanların bir bölümü konut ve sanayi alanlarıyla kaybedilmiştir.

1965 yılında kat mülkiyeti kanununun gelmesiyle az katlı binalar yıkılarak çok katlı binalar inşa edilmeye başlanmıştır.

1980’e kadar kent merkezine yakın olan bölgelerde konut alanları tercih edilirken 1980’den sonra toplumun bahçeli yaşam özleminin artmasıyla birlikte insanlar kent sınırları dışına taşınmaya başlamıştır.

Bir yandan kentte toplu konutlar yapılmaya devam edilirken, Bursa siluetini etkileyen bu toplu konutların inşa edilmesiyle beraber yakın çevrelerinde alışveriş merkezleri, restoranlar, okulların sayısının da gün geçtikçe arttığını görüyoruz.

Günümüzde konut ihtiyacını hızlı ve ucuz yollarla çözmek kentsel sıkışıklığın ve estetikten mahrum konutların oluşmasının sebebi olmuştur. İnşa edilen yüksek katlı binalar, insanlar arasındaki iletişimi kopararak geçmişte kültürümüzün önemli bir parçası olan komşuluk kavramını da bitiriyor.

Yeni yapılacak konutlarda kültürel mimari dokunun, yeşil alanların göz ardı edilmemesi Bursa’daki tarihi dokunun zaman içinde kaybolmasını önleyerek daha sağlıklı konutlaşmayı beraberinde getirecektir.

- - - -

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89