banner94

banner77

banner69

banner88

14.03.2022, 23:58 89

Enerji kimlik belgesinde performans kriterleri değişti

2008 yılının Aralık ayında yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı çalışma ile revize edildi. 19 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK ile birtakım yeni ve ilave uygulamalar getirilmiş oldu. Artan dünya nüfusu, iklimde yaşanan kritik değişiklikler ve enerji arzında yaşanan sıkıntılar neticesinde enerji verimliliği her geçen gün daha da önemli bir konu olmaya devam ediyor.
Fosil yakıtlardan yeşil enerjiye dönüşümün hız kazandığı günümüzde en az yeşil dönüşüm kadar önemli olan bir konu varsa o da enerji verimliliğinin sağlanmasıdır. Ülkemizde 1 Ocak 2011 tarihinde enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak için 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirilmişti. 2020 yılının ilk gününden itibaren ise kiralama, alım ve satım işlerinde enerji kimlik kartı kullanılması zorunlu kılındı. Bu alandaki en güncel gelişme ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanması şeklinde oldu. Yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar-NSEB" konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getiriliyor.
Son yapılan düzenlemeye göre 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az 'B' olacak şekilde inşa edilecek. Yapılan düzenlemede NSEB niteliğindeki binaların Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfının B veya daha iyi olması ve aynı zamanda binanın birincil enerji ihtiyacının en az yüzde 10’u oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olması zorunlu tutuluyor.
Toplam yapı inşaat alanı 2000 metrekare ve üzeri olan binaların NSEB olarak inşa edilmesi zorunlu olacak. Bu binaların mimari, mekanik ve aydınlatma projelerinin bu Yönetmeliğe uygunluğunu gösteren ve “Ön Hesap Sonuç Formu”nun, BEP-TR yazılımı ile hazırlanarak ruhsat eki projeler ile birlikte sunulması zorunludur.", geçici madde ile geçiş yumuşatıldı. Yüzde 10 oranı 1 Ocak 2023 tarihinden 1 Ocak 2025 tarihine kadar yüzde 5 olarak uygulanacak. Ayrıca 2000 metrekare olarak belirtilen toplam yapı inşaat alanı 1 Ocak 2023 tarihinden 1 Ocak 2025 tarihine kadar “5000 metrekare” olarak uygulanacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89