banner94

banner77

banner69

banner88

Mekânların ihtiyacı olan her şey tek adreste: Dostkar Yapı Market

Ev, bahçe ve iş yerlerinin ihtiyaç duyduğu tüm eşya ve inşaat malzemelerinin tek bir çatı altında buluştuğu Dostkar Yapı Market, yeni açılan şubesiyle hem kent ekonomisine, hem de yapı dünyasına değer katmaya devam ediyor.

DİĞER 19.04.2023, 10:54
Mekânların ihtiyacı olan her şey tek adreste: Dostkar Yapı Market
banner66

Dostkar Yapı Market'in üçüncü kuşak temsilcisi Cihan Çatallar ile bir araya geldiğimiz İzmir Yolu şubesinde, yapı market sektörüne ilişkin değerlendirmeler alırken Dostkar markasının dünü ve bugünü kadar 2023 yılı hedeflerini de konuştuk.

Röportaj: Dilek Atlı

Sizi tanıyabilir miyiz? İş yaşamına nasıl adım attınız? Dünden bugüne kısaca özetler misiniz?

Dostkar Yapı Market’in üçüncü kuşak temsilcisiyim. Aile şirketiyiz. Şirketin yönetimini üstleniyorum. İlk ve ortaokul, ayrıca lisede, tüm tatil günlerinde firmanın her departmanlarında çalıştım. Bugünkü adıyla staj gibiydi. Pazarlama, satış, depo, sevkiyat ve diğer bölümlerde birer ikişer ay çalıştıktan ve üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra artık daha çok idari bölümlerde, satın alma ve muhasebe gibi, çalışmaya başladım. Bugünse firmanın yönetimindeyim.

Dostkar Yapı Market’in kuruluş öyküsü nedir? Kaç tane şubeniz var?

Her mağazamızın ayrı bir kuruluş hikâyesi var. İlk olarak dedem Şevket Çatallar’ın 1979 yılında Kayhan Çarşısı ve Cumhuriyet Caddesi’nde açtığı anahtar ve çilingir mağazalarıyla başlıyor Dostkar’ın hikâyesi. Firmanın ilk ismi Dost Ticaret olarak geçiyor. Bu isim, herkesin dedeme ‘dost’ diye hitap etmesinden kaynaklanıyor. Daha sonra babam ve amcam tarafından şirketimiz büyütülüyor. Onlar da “dost kardeşler” diye düşünerek şirketimizin adını Dostkar olarak değiştiriyorlar. Ardından Gazcılar Caddesi’nde bir mağaza açılıyor. 2000’lerin başında da Beşevler Sanayi Sitesi’ndeki şube açılıyor. O dönem İstanbul Yolu şubesi de bulunuyor. Günümüzdeyse üç mağaza olarak hizmet veriyoruz. Beşevler Sanayi Sitesi ve yeni açılan İzmir Yolu şubelerinin yanı sıra bir de online mağazamız var. Bunu da üçüncü şubemiz olarak nitelendiriyoruz. Online mağazamızda müşterilerimiz sanal tur yapabiliyor. Burada ürünleri açıklamaları, özellikleri ve fotoğraflarıyla bulabiliyorlar. İster bilgisayar başından, ister mobil uygulamamızdan siparişlerini verebiliyorlar.

Ürün yelpazeniz arasında neler var?

Dostkar’da 12 farklı kategori var. Elektrik, ankastre, mobilya, bahçe, hırdavat, temizlik gereçleri, ev gereçleri, boya, oto bakım vb. gibi. Bu temel kategorilerin altında da kategoriler var. Toplamda 65 bine yakın ürün çeşidimiz var. Bunların tamamı stokludur. Müşterilerimizin ev ve iş yerleri için aradığı her ürünü mağazalarımızda bulabilmelerini amaçlıyoruz.

Satış politikalarınızdan söz eder misiniz?

Firmamızın mottosu, ‘Evine ve Cebine Dost’ şeklindedir. Müşterilerimiz alışveriş yaparken oluşturduğumuz sinerjiyle onlarla dostluk kurmayı istiyoruz. Böylece sağladığımız hizmetlerle de müşteri memnuniyetini en üstte tutmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda ayrıca, fiyat politikamızı da müşterinin lehine belirleyip, karlılığımızı minimumda tutuyoruz. Hatta yeşil etiketli ürünlerimizde bir iddiaya sahibiz. Müşterilerimize yeşil etiketli ürünlerimizin fiyatlarının altında bir başka yerde daha uygun bir fiyat bulabilirlerse o ürünü hediye ediyoruz. Böyle bir fiyat garantimiz var yani. Önemli olan müşterilerimizin memnuniyetini sağlamak.

Ürünlerinizin teslimatı ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sanal mağazamız ya da mevcut mağazalarımız arasında satılan ürünlerin Bursa ve ilçelerine teslimatını doğrudan kendimiz yapıyoruz. Sevkiyat tarihlerini sevkiyat planlamamız ile belirleyip her bölgeye her hafta uğruyoruz. Kırılacak ürünler için uyarılar belirtip müşterimizin talebi üzerine sevkiyatı yine kendimiz gerçekleştirebiliyoruz. Kargoya vermeyi riskli bulduğumuz ürünleriyse sanal mağazamızda satışa sunmuyoruz.

Yapı marketlerin inşaat sektöründeki yeri ve önemi nedir sizce?

İnşaat sektörünün temel değerlerinden bir tanesi de yapı marketlerdir. Müteahhit firmalara da, perakende olarak da direkt tüketiciye satış yapıyoruz. Yapı marketler, sektöre sunduğu alternatif ürünlerle müteahhitlere fikirler veriyor bence. Dostkar olarak İzmir Yolu mağazamızda yalnızca konut projeleri için oluşturduğumuz bir katımız var. Burada bir konuttun A’dan Z’ye ihtiyaç duyduğu tüm ürünler var.

Yapı market sektörünün sorunları arasında neler var?

Kur odaklı problemler var. Fiyat geçişleri de diyebiliriz buna. Bu nedenle önceden firmamızın elinde olan stoklu ürünlerin hiçbirine yeni fiyatları yansıtmıyoruz. Müşterilerimizi korumak ve kollamak için bunu yapıyoruz. Böylece elimizdeki stok bitene kadar sabit fiyat uyguluyoruz. Malzeme bulma ile ilgili ise yapı sektöründe sorunlar devam ediyor. Bu problemlerin gelişen bir ülke olarak gelecekte düzeleceğini düşünüyorum.

2023’te evler ve iş yerleri için trendler nelerdir? Yaşam alanlarımızın daha güvenli olması için nelere dikkat etmeliyiz?

Geride bıraktığımız pandemi dönemi ve 6 Şubat Depremleri nedeniyle vatandaşlar, tek katlı evlere ya da hobi bahçelerine yöneldi. Yapılan alışveriş tercihleri de bu yönde. İnsanlar kendi yaşam alanlarını kendileri oluşturmak istiyorlar. Yeni bir trend yok. İnsanlar kendi trendlerini kendileri oluşturuyorlar. Teknolojinin getirileri ve akıllı evler de tüketici tercihlerini belirliyor. Müstakil yapılaşmanın ilerleyeceğini ve buna göre yapı malzemesi tercihlerinin şekil alacağını düşünüyorum.

2023 hedefleriniz arasında neler var?

İzmir Yolu mağazamız yeni açıldı. Açılışına karar verdiğimiz günden sonra tam 34’üncü gün mağazamızı hizmete sunduk. Bundan sonraki hedefimiz ise Türkiye’de belirleyeceğimiz lokasyonlarda yeni mağazaları açmak. Bunların araştırmalarını yapıyoruz. Ürün kategorilerimizi artırıp ev tekstil ürünleri ile oyuncak kategorilerini de 2023’te bünyemize ekliyoruz. Müşterilerimiz aradığı her şeyi Dostkar’da bulabilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner89