banner94

banner77

banner69

banner88

KKTC yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor

Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarının amortisman sürelerinin 25-40 yıl arasına uzaması yatırımcıların yönünü yurtdışına çevirmelerine neden oluyor. Forbes dergisi tarafından dünyada sahil kesiminde yatırım yapılabilecek 5 ülke arasında 1. sırada gösterilen KKTC, sunduğu cazip avantajlar nedeniyle “gayrimenkulde fırsatlar ülkesi” olarak adlandırılıyor.

DİĞER 16.05.2023, 11:08 22.05.2023, 11:34
KKTC yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor
banner66

Dövize bağlı değerlenme ve gelir elde etme imkanı sağlayan KKTC’deki projelerin amortisman süreleri 8-13 yıl arasında değişirken, gayrimenkul sektöründe deneyimli ekipler tarafından yönetilen Gayrimenkul Yeri firması ve Be2 Global Investment firmaları, KKTC’deki partnerleri CNS ile 12 inşaat firmasının 45’ten fazla projesini Türkiye’deki yatırımcılara sunuyor.

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan ve yurt dışında yatırım yapmak isteyenlere güvenilir danışmanlık ve gayrimenkul satışı hizmeti veren Gayrimenkul Yeri Firması yetkilileri ve hizmet ortakları, son dönemlerde adeta bir yatırım cennetine dönüşen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) ve buradaki avantajları anlattı.

35 yıldır iş hayatında aktif olarak çalıştığını anlatan Gayrimenkul Yeri Firması Kurucusu Elif Canıgüleç Tekin, iş yaşamına finans sektörü ile başladığını söyledi. 22 yıl boyunca borsa ve finans alanlarında çeşitli kademelerde çalıştığını belirten Elif Canıgüleç Tekin, “13 yıl önce bir projenin finansmanını yaparken gayrimenkul sektörü ile tanıştım. Sektörün açıklarını ve eksikliklerini gözlemledim. Sonrasında 8 yıl boyunca çeşitli inşaat firmalarında satın alma ve satış bölümlerinde yöneticilik yaptım. Bu 8 yıllık süre içinde yaklaşık 2 yıla yakın bir süreyi de IMSIAD genel koordinatörü olarak geçirdim. Son beş yıldır da kendi şirketimiz bünyesinde ilerliyoruz” dedi.

“Önceliğimiz samimiyet ve güven”

Gayrimenkul Yeri Firması’nın kuruluş aşamalarını ve firmaların çalışma prensiplerini anlatan Elif Canıgüleç Tekin, şunları söyledi:

“Bu işe, sektörün güven açığı, doğru finansal yönlendirmelerin eksikliği, yatırım olgusunun sadece finans kurumları ile gerçekleştirilmesi gerekliliği gibi açıklar ve sektör çalışanlarının tecrübe eksikliklerinden yola çıkarak aile şirketi olarak giriştik. Biz gayrimenkul satışının yanı sıra aynı zamanda yatırım danışmanlığı yapıyoruz. Finans sektöründeki 22 yıllık deneyimimizi işimize entegre ettik. Firma olarak önceliğimiz güven ve samimiyettir. Bu düsturla işe başladık ve devam ediyoruz. Gayrimenkul sektöründe paranın nasıl kullanılması gerektiğini bilmek ve insanları yatırıma yönlendirirken bu dinamikleri göz önünde bulundurmak çok önemli.

“Yurt dışı yatırımları için büyük bütçeler gerekmiyor”

KKTC’ye çalışmaya başladıktan sonra sürecin buralara gelebileceğini düşünmemiştik. Yurtdışı yatırımlarında insanlarımız çok büyük maddi güce sahip olmaları gerektiğini düşünüyorlar. Aslında böyle değil. Orada özellikle ödeme planları konusunda çok önemli avantajlar söz konusu. Bununla ilgili Kıbrıs’taki partnerimiz olan CNS firması ile birlikte 12 inşaat firması ve 45’ten fazla projeyle bu işi yönetiyoruz. Bizim ülkemizde bu algıyı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Yaklaşık bir ay sonra gibi bir sürede önemli isimlerin katılımıyla güzel bir lansman yapmayı da planlıyoruz.”

Gayrimenkul Yeri Firması Kurucu Ortağı Mahmut Tekin de 29 yıllık bir finans ve sigorta geçmişi olduğunu belirtti. Çeşitli ekiplerle İstanbul, Marmara Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu’da çalışarak, ekip liderliği yaptığını ifade eden Mahmut Tekin Gayrimenkul Yeri markasının doğuşunu şu ifadelerle anlattı:

“Bursa’ya yerleşme kararı aldıktan sonra inşaat firmalarına 1,5-2 yıl kadar satış müdürlüğü desteği verdim. Sonrasında Gayrimenkul Yeri markamız doğdu. İşler büyümeye başlayınca dışarıdaki bütün diğer görevlerimi bırakıp yoğunluğumu kendi işimize verdim. Geçmişteki satış ekipleri yönetme tecrübem buradaki operasyonel görevime de yansıdı. Finans ve satış alanındaki tecrübemizle işler büyümeye başladı ve Gayrimenkul Yeri markamız öyle bir hale geldi ki hem Bursa’mıza hem de ülkemize değer katacak bazı aksiyonlar almamızı gerektirdi. Bunlardan bir tanesi yurtdışı satış programımızdı. Hem Amerika’da hem de Kıbrıs’ta bir operasyonla başladık. Kıbrıs’taki partnerimizden hem hukuki destek alıyoruz hem de oradaki inşaat firmalarının neredeyse tamamı ile bir iletişimimiz var. Bu firmaların arasından seçtiğimiz 10’dan fazla güvenilir inşaat firması ve otuzdan fazla proje ile çalışmalarımıza başladık. Tüm bu süreçlere baktığımızda ekibimizin gençliği, bizim tecrübelerimiz bir araya geldiğinde ortaya yüksek performanslı, güvene dayalı, müşterilerini hiçbir zaman mağdur etmeyen bir yapılanma ortaya çıktı” dedi.

“KKTC, yatırım yapılabilecek beş bölge arasında ilk sırada”

KKTC’nin güvenle yatırım yapılabilecek bir bölge olduğunu anlatan Mahmut Tekin, şunları söyledi:

“İlk başta müşterilerimizin endişe duyduğu şey Kıbrıs’ın mevcut siyasi ve ekonomik durumuydu fakat KKTC, 2021 yılında FORBES Dergisi’nde de yayınlandığı üzere dünyada sahil kesiminde yatırım yapılabilecek 5 yer içerisinde 1. sırada. Biz firma olarak bilmediğimiz, görmediğimiz projelerimizi müşterilerimize sunmuyoruz. Bunu sağlamak için ekip olarak geçtiğimiz yıl Kıbrıs’ta incelemelerde bulunduk. Oradaki arkadaşlarımızdan bilgiler aldık, projeleri gezdik. Yatırımcılar, gelirlerini arttırabilmek ve nakde çevirmek istediklerinde ne kadar hızlı hareket kabiliyeti var buna bakıyorlar. Türkiye’de bir yatırım yapıldığında bunun geri dönüşümü 20-25 yıl ile 35-40 yıl arasında değişiyor. Ancak yurtdışı yatırımlarında özellikle de Kıbrıs’ta 8 ila 13 yıl arasında değişen amortisman süreleri var. Yurt dışında dövize bağlı değerlenme ve gelir elde etme fırsatı da doğduğundan bu iş yatırımcıya çok cazip geliyor.

“KKTC yatırım için cazip fırsatlar sunuyor”

KKTC’de yatırımın bir diğer avantajı ise vergilerde olabiliyor. Oradaki vergi oranları ile Türkiye’deki vergi oranları arasında farklar var. KKTC, aynı zamanda 11 ay boyunca yaz yaşanan ve turizm sezonu olan bir bölge. Yılın belli zamanlarında eğitimle ilgili de ciddi talep görüyor. Ulaşım tarafı da kolay olduğundan KKTC, yatırımcıları adeta çekiyor. KKTC, Türkiye ile kardeş ülke olduğundan vize sorunu da yaşanmıyor. Yatırımcılar rahat bir yaşam da istiyorlar. Kıbrıs’ta yaşam yavaş, fiyatlar uygun. Amerika, İngiltere, Yunanistan gibi daha gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda daha düşük maliyetli ve daha fazla getiri potansiyeli sağlayan bir ülke. Bizler de dostlarımıza bu yönde yönlendirmeler yapıyoruz.”

“Doğru danışmanlık tercihi önemli…”

Her ülkenin farklı dinamikleri olduğunu vurgulayan Mahmut Tekin, yurtdışı yatırım yapmak isteyenlerin doğru danışmanlık firmalarıyla çalışmalarını tavsiye ederek, “Danışmanlık hizmeti aldığınız firmanın bir hukuki desteği var mı, sözleşme süreçleri işliyor mu, danışmanlık hizmeti aldığınız firma ile satın alacağınız gayrimenkul firması arasında bir bağ, bir yetki sözleşmesi var mı? Bu konular önemli. Bir diğer önemli konu da danışmanlık firmalarının o ülkelerin hukukuna hakim olmaları. KKTC iş Ortağımız CNS Firması kurucusunun bir hukukçu olması da bize olan güveni perçinleyen unsurlardan biri. Dikkat edilmesi gereken en önemli konular bunlar” dedi.

Be2 Global İnvestment Kurucu Ortağı Berke Sungur ise profesyonel çalışma hayatına profesyonel lisanslı basketbol oynayarak başladığını anlatarak, “Yaklaşık 4 yıl önceye kadar süper lig standardında oynayan bir basketbolcuydum. Basketbol kariyerimi noktaladıktan sonra kendi işimiz olan gayrimenkul işine başlangıç yaptım. Beş yıl boyunca kendi işimizi geliştirmek ve deneyim kazanmayla geçti. Şu anda Be2’nin kurucu ortağıyım. KKTC’deki yatırımlarımızı oradaki yatırım ortağımız CNS Yatırım ve Gayrimenkul Danışmanlığı firmamızla birlikte gerçekleştiriyoruz” dedi.

“KKTC yatırımcılar için her avantaja sahip”

Yurtdışında yatırım yapmanın en büyük avantajlarından birinin döviz getirisi olduğunu vurgulayan Berke Sungur, “Bu da yatırımınızı Türkiye’ye oranla daha erken amorti etme fırsatını sunuyor. Global bir yatırım hareketi olduğu için de yurt dışından çok fazla talep görüyor. Bu şekilde bir ülkeye bağlı olarak değil de birçok ülkenin talep ettiği bir pazara hitap etmiş oluyorsunuz. Bu yüzden yurt dışında yatırım yapmak insanlara çok daha mantıklı geliyor. Bu ülkelerin başında da KKTC var. Şu anda turizm sektörünün gelişmesi ile beraber çok daha fazla ilgi odağı haline geldi. KKTC, inanılmaz bir sahil şeridine sahip. Yalnızca doğal güzellikleri ile değil tarihi mekanları ile de güzel bir seyahat imkanı sunuyor. Biz KKTC’de aslında birçok şehirde projelere aracılık yapıyoruz. Şu anda zaten long beach bölgesi inanılmaz bir sahil kesimine sahip. Bunun dışında Lefke, Girne ve Esentepe’de aracılık yaptığımız projelerimiz var. Biz yatırımcı taleplerini doğru anlayarak bu doğrultuda yönlendirmelerimizi yapıyoruz. Burada önemli olan yatırımcının ne yapmak istediği. Yurt dışında ve KKTC’de yatırım yapmak isteyenler bizlere instagram sayfamızdan, web sayfamızdan ve kişisel hesaplarımızdan bizleri takip edebilir, ulaşabilirler” dedi.

“Yurt dışı yatırımları size para kazandırır”

Be2 Global İnvestment diğer Kurucu Ortağı Berke Kurtuluş ise, Kıbrıs başta olmak üzere Florida, İngiltere, Londra’da global yatırımlar yapmak üzere yola çıktıklarını anlattı. Berke Kurtuluş, “Ülkemizde finansal okur yazarlığımızın biraz eksik olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda insanımızın yaptığı en büyük yanlış, dövizi biriktirmeyi bir yatırım olarak görmek. Bu şekilde en iyi ihtimalle paranızın değerini koruyabilirsiniz ama gayrimenkul ve diğer sektörlerdeki yatırımlar, getiriniz döviz bazındaysa tam anlamıyla yatırım oluyor. Bu şekilde paranızın değerini korumaktan ziyade gerçek anlamda para kazanma şansı buluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Yatırım fırsatları görme ve değerlendirme işidir”

Global ağlar kurmanın, kişinin kendisinin ve şirketlerin gelişimi için çok önemli olduğunun altını çizen Kurtuluş, Bunun da en kolay ve en ucuz yolunun gayrimenkul yatırımı yapmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“KKTC, ülkemize çok yakın. Yatırım, fırsatları görme ve değerlendirme işidir. Kıbrıs’ın çok önemli avantajları var. Bugün bir İngiltere’de, Amerika’da da yatırımlar yapabilirsiniz ancak bunlar artık nispeten oturmuş ülkeler. Ama Kıbrıs gibi, Türkiye gibi ülkelerin bir ivmeleri var. Kendinizi bu ivmeye kattığınızda yatırımınızı beklentilerinizden hızlı amorti edebiliyorsunuz. Kıbrıs’ta da özellikle dünyaya açılma yönünde büyük hareketler mevcut. Büyük bir sermaye akışı var. Ada ülkesi olmanın verdiği büyük avantajlar var. Düz arazilerin, konut yapmaya müsait arazilerin kısıtlı olması gibi. Bu yüzden şu anda yatırım yapmaya çok müsait bir bölge. Borsada tren kaçtı diye bir tabir vardır. Şu anda Kıbrıs’ta bu seviyeye yaklaşıyor. Yatırımcılara önerim bu treni kaçırmamaları. Bizler de Be2 Global Investment ve Gayrimenkul Yeri firmaları olarak KKTC İş ortağımız CNS Yatırım ile Kıbrıs’ta çalışmalarımızı yürütüyoruz. Buradaki yakın vadede hedeflerimiz arasında kendi projelerimizi hayata geçirmek de var. Yatırımcıların biraz ellerini çabuk tutmaları gerektiğini düşünüyorum. Firma olarak en büyük hedefimiz global çapta bir taahhüt ve müteahhitlik firması olmak ve daha fazla tercih edilir hale gelmek.”

“Doğru ve güvenilir yatırımlar ana hedefimiz”

CNS Firması Kurucusu Çağla Nur Sürer ise bir yılı aşkın bir süredir bu alanda çalıştığını belirterek, Gayrimenkul Yeri ve Be2 firmaları ile birlikte çözüm ortağı olarak çalıştıklarını anlattı. Son yıllarda yurt dışı yatırımlarda Dubai, Balkanlar’da Karadağ (Montenegro) ve en fazla KKTC’nin talep gördüğünü anlatan Çağla Nur Sürer şunları söyledi:

“Kıbrıs’ta çok geniş bir demografik yapı var. Rusya, İran, Almanya ve Sırbistan’daki yatırımcılardan büyük talep var. Kıbrıs’ta ilk akla Girne geliyor ancak Kıbrıs’ta tam olarak bir ada ülkesi olduğu için sahil kesimindeki her yere talep var. Gazimağusa, Girne, Esentepe bölgelerinde çalışmalar yapıyoruz. Biz öncelikle güven vermeye, sağlam projelerle çalışmaya özen gösteriyoruz. Bunun dışında döviz-kira getirisi, oradaki kredi olanakları gibi avantajlar insanları cezbediyor.

Öncelikle Girne, Gazimağusa, Lefke gibi bölgelere yatırımcılarımızı yönlendiriyoruz. Yatırımcılarımıza güven ve doğru yatırım vaat ediyoruz. Her zaman doğru yatırımın gelecek olduğunu düşünüyoruz. Her ülkenin olduğu gibi Kıbrıs’ın da kendine has farklı dinamikleri var. Öncelikle müşterilerimizin yatırımları ile ne yapmak istediklerini öğrenmeye çalışıyoruz. Kişi burada yaşamak istiyorsa Gazimağusa ve Esentepe daha sakin bölgeler. Eğer burada çalışmak ya da iş kurmak gibi hedefleri varsa Girne gibi daha hareketli bölgeye yönlendiriyoruz. Kira geliri elde etmek isteyenleri ise eylül ve haziran aylarında kiralandırma yapabileceğimiz Gazimağusa, Girne bölgelerine, yazın yüksek sezonda ise tamamen Gazimağusa’ya yönlendirme yapıyoruz. Prosedür kısmında tüm olanakları yatırımcılarımıza sunuyor ve her aşamada yardımcı oluyoruz.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
kapalı
banner61
banner62
banner89