İç Mimar Nehir Özbey’den Salone Del Mobıle izlenimleri
Bildiğiniz üzere 1961 yılından bu yana mobilya ve aksesuar sektörünün en önemli ve en büyük fuarı kabul edilen Salone del Mobile Milano (Milano Fuarı), her yılın nisan ayında Milano’da gerçekleştiriliyor.
O hafta boyunca yalnızca fuar alanında değil, ‘design week’ kapsamında şehir içinde, Brera ve Montenapoleone‘de de birçok etkinlik, davet, sergiler düzenleniyor. Birçok farklı ülkeden tasarımcıların, firmaların ve müşterilerin buluştuğu bu yıl ise iç mimar olarak ben de Milano’daydım.
Milano Sokakları
Fuar alanı
Devasa fuar alanı içindeki 16 holde sergilenen mobilya, aydınlatma, aksesuarları gezebilmek en az üç gün sürüyor. Özellikle mobilya konusunda sektöre öncülük eden firmaların bulunduğu fuarda iç mekân mobilyalarının yanı sıra dış mekân bahçe mobilyalarına da sıklıkla rastlamak mümkün. Günümüzde pandemi sonrası özellikle iç ve dış mekânın iç içe geçmeye başladığı, dış mekânda sağlanacak konfor ve estetiğe de verilen önemin arttığı fark ediliyor. İnsanlarda ortaya çıkan açık alanda vakit geçirme ve doğayla bütünleşme isteği tasarımlara da yansıyor.
Oluşturulan fuar stantlarında ve mobilyalarda doğal formlar ve dokular ile pastel tonlar ön plana çıkıyor. Yumuşatılmış formlar, büyük oturma elemanları, fonksiyonel depolama alanları ile daha samimi ve konforlu tasarımlar bulunuyor. İşçiliklerdeki detay ve malzeme kalitelerinin yarıştığı fuarda kullanıcı konforunu üst düzeye taşımak için teknolojiden de yararlanıp yaratıcı çözümler bulunmuş; ısıtıcılı aydınlatmalar, kendinden soğutmalı oturma elemanları bunlara birkaç örnek.
Fuardaki gözlemlerimden yola çıkarak trendler hakkında bir şey söylemem gerekirse; bu senenin renkleri kiremit ve yağ yeşili. Bunun yanında pastel tonlar, daha önce belirttiğim gibi, doğaya dönüş temasıyla uyumlu olacak şekilde yine baskınlığını sürdürüyor. Doku olarak ahşap dokular, doğal taşlar, mermer, şeffaf, geçirgen materyaller, metal ile birlikte kullanılıyor. Mekânları rijit şekilde bölmektense yarı geçirgen seperatörler yardımı ile işlevlerine göre ayırarak açık planlı çözümler oluşturmak ferahlığı beraberinde getiriyor. Özellikle pandemiden sonra daha da önem verilen işlevsellik ve rahatlık mobilyalara da yansımış durumda; rahatça oturulabilecek, hatta yatılabilecek formda uzanma koltuklarına ve büyük kanepelere sıkça rastlıyoruz.
Türkiye’den de 7-8 firmanın katıldığı fuarda, hem Bursa firması olması, hem de firma sahibi Raşit Karaaslan’ın da iç mimar kimliği nedeniyle MOBI Mobilya’nın yeni koleksiyonlarını inceledim. Yine ürünlerini beğendiğim ve birçok farklı tasarımcıyla çalışan Enne Mobilya standını da ziyaret ettim.
Fuardan kareler