banner94

banner77

banner69

banner88

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç: “Çağrılarımızın karşılık bulmasından memnunuz”

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, uzun süredir, ilk defa ve tek evini alacak olanlara ve sadece birinci el konut almaları durumunda destek verilmesi için kamudan sistemli bir şekilde talep ettikleri destek çağrılarının karşılık bulmasından son derece memnun olduklarını belirtti.

DİĞER 17.05.2022, 14:41 17.05.2022, 14:52
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç: “Çağrılarımızın karşılık bulmasından memnunuz”
banner66

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası inşaat sektörünün önünü açmaya yönelik açıkladığı destek paketlerine ilişkin olarak İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) bir açıklama yaptı.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, uzun süredir, ilk defa ve tek evini alacak olanlara ve sadece birinci el konut almaları durumunda destek verilmesi için kamudan sistemli bir şekilde talep ettikleri destek çağrılarının karşılık bulmasından son derece memnun olduklarını belirtti.

Sektörün birçok anlamda canlanması bakımından alınan bu kararların ülke için hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Andıç, şöyle devam etti:

“İkinci pakette yer alan liralaşma ve yastık altı birikimini gayrimenkul sektörü üzerinden ekonomiye dahil etme çabasının istihdama ve ekonomiye dönük olumlu sonuç vermesi ancak ve ancak birinci el konut satışlarının desteklenmesi ile mümkündür. Üçüncü pakette yer alan devam eden inşaatların desteklenmesi hususu, özellikle bitime çok yakın olup da, finansman sorunu yaşayan projeler için mutlak fayda sağlar. Bu sektörümüzün desteklenmesi açısından son derece olumludur.”

Ancak 1 Mayıs 2022 itibarıyla asgari yüzde 40'ı tamamlanmış projelerin fiyatlarını bir yıl sabit tutabilmelerinin güç olduğuna işaret eden Andıç, “Piyasada zamlar peşi sıra gelirken, konut üreticileri fiyatlarını nasıl sabit tutabilir, ne kadar dayanabilirler burası tartışılabilir. Satılanın yerine konabilmesi daha da güçtür. İnşaat sektöründe fiyat istikrarı sadece müteahhitlerin fiyatlarını sabit tutmasıyla değil, ham madde üretici ve ithalatçılarının da fiyatlarını sabit tutmasıyla sağlanabilir. Dolayısıyla inşaat sektörü bir bütündür ve ancak birlikte hareket etmesi istenirse, fiyat istikrarında arzulanan hedef sağlanabilir” diye konuştu.

Şeref Demir

İMSİAD Başkan Yrd.

Daireye ihtiyacı olanların uzun süredir beklediği konut kredisinde uygun oran nihayet açıklandı. İlk dairesini alacakların ön planda tutulması, asıl ihtiyaç sahiplerinin faydalanması açısından çok önemli. Bununla birlikte ekonominin lokomotifi durumunda olan inşaat sektörünün belirli bir aşamaya gelmiş projelerinin desteklenmesi, satışları arttırıcı kararların alınması sektör adına umut verici. Mevcut talebin, ihtiyacın karşılanması ile birlikte 6-7 milyon civarında riskli yapının olduğu ülkemizde yeni konut projelerinin hayata geçmesi arzu edilenden ziyade zaruri bir ihtiyaçtır.

Mehmet Kurt

İMSİAD Başkan Yrd.

Cumhurbaşkanımızın açıkladığı konut finansmanı konusunda 3 ayrı destek paketini oldukça olumlu karşılıyorum.

Açıklanan destek biz müteahhitler için güzel. Bu destek iki konuda da verilirse iyi olur. Bunlardan biri proje kredileri. Aynı faiz oranları proje kredilerinde de sağlanırsa hem müteahhit hem de daire alan vatandaşlar kendini güvende hisseder. Bu da inşaat sektörüne ciddi bir ivme katar.

Müteahhitler, bir diğer önemli problemi de arsa alımlarında yaşıyorlar. Maliyetler çok yüksek. Arsa alan müteahhide ruhsat aldığında da düşük faiz oranıyla 36 ay vade imkanı verilirse bu müteahhide ciddi bir katkı sağlayacaktır. Şu an piyasada konut eksiğimiz var. Bunun önünü açmak için önerdiğim 2 desteğin sağlanması gerekiyor. Bu müteahhitlerin önünü açacaktır.

İlk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak olması inşaat imalat sektörüne piyasaya yeniden hareket getirecek.

Açıklanan ikinci paketin ikinci el konutları da kapsaması ise tüketici açısından bir fırsat. Bitmemiş projelere getirilen destek paketi ise hem sektörümüz açısından hem de yan sektörler için de yeni bir fırsat olacak. Cumhurbaşkanımızın sektörün hem imalat, hem tüketici hem de finansman tarafını etkileyen desteği piyasalara can suyu olacak. Tüketici açısından da yeni fırsatlar içeriyor. Hem sıfır hem ikinci el hem de yarım kalan projeleri destekleyecek paket amacına ulaştığında konut piyasasına denge de getirecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
kapalı
banner61
banner62
banner89