banner94

banner77

banner69

banner88

İMKON : Konut açığı büyüyor

Konut kredileri açılmazsa sektör resesyondan etkilenir.

DİĞER 20.12.2023, 21:44
İMKON : Konut açığı büyüyor
banner66

İMSİAD’ı ziyaretinde Konut ve Yapı gazetesine sektörün durumunu değerlendiren İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, konut kredilerinin açılmaması durumunda sektörün resesyondan ciddi olarak etkileneceğini kaydetti. Tellioğlu, konut üretiminin önündeki engellerin kaldırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Konut maliyetlerinde belirleyici olan çimentodaki aşırı fiyat artışlarının devlet eliyle denetlenmesini isteyen Tellioğlu, ayrıca vatandaşların konuta ulaşımı için uygun fiyatlı arsa üretilmesinin şart olduğunu belirtti. Tellioğlu, ilk konutlar için yüzde 75’lik kredi kampanyasının uygun faiz oranlarıyla başlatılması gerektiğini söyledi.

Konut sektörünü yeniden hareketlendirmenin üç parametresinden bahseden Tahir Tellioğlu, “Birincisi özellikle çimento fiyat artışının enflasyon artışına orantılı hale gelmesi lazım. Son 30 ayda Türkiye’deki enflasyon yüzde 600-700 iken çimento ve çimentoya bağlı ürünlerde yüzde iki bini buldu. Maliyet artıkça konut satış fiyatı artıyor.İkinci konu ise gelişmiş ülkelerde arsa maliyeti yüzde 30’u aşmazken ülkemizde maalesef belediyelerin altyapısı hazır konut arsası geliştiremediği için arsa payı yüzde 50’yi buluyor. Bu konunun çözülmesi gerekiyor. Üçüncü madde ise kredi faiz oranlarının yüksek olması.Evi olmayanların ev sahibi olabilmesi için devlet kanalıyla yüzde 75’lik konut kredisinin tekrar çıkartılmasını talep ediyoruz. Belli bir metrekare oranında konut kredi faiz oranlarının tekrar 1-1.20 aralığında yapılması lazım” dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, 6 Şubat ve sonrasındaki depremlerin ardından ülke çapında önemli bir konut açığının ortaya çıktığını belirterek, girdi maliyetlerindeki sürekli artışın sektör temsilcilerini bu açığı kapatma yolunda zorladığını belirtti. Tellioğlu, karşılanamayan talebin yarattığı enflasyonun giderilmesi için devlet ve sektör temsilcilerinin ortak paydalarda buluşacağı çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün dünya çapında yaşanan resesyondan etkilendiğini belirterek, “Özellikle pandemi sonrası inşaat temel malzemelerindeki aşırı fiyat artışlarının olumsuz etkilerini yaşıyoruz. 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin oluşturduğu yıkımın sonucunda ülkede ciddi bir konut ihtiyacı oluştu. Mevcut üretim kapasitesindeki maliyet artışları sektörü zorlamaya devam ediyor” dedi.

“Sektörü harekete geçirecek parametreler belli”

Konut sektörünü yeniden hareketlendirmenin üç parametresinden bahseden Tahir Tellioğlu, “Birincisi özellikle çimento fiyat artışının enflasyon artışına orantılı hale gelmesi lazım. Maliyet artıkça konut satış fiyatı artıyor. İkinci konu ise gelişmiş ülkelerde arsa maliyeti yüzde 30’u aşmazken ülkemizde maalesef belediyelerin altyapısı hazır konut arsası geliştiremediği için arsa payı yüzde 50’yi buluyor. Üçüncü madde ise kredi faiz oranlarının yüksek olması.Evi olmayanların ev sahibi olabilmesi için devlet kanalıyla yüzde 75’lik konut kredisinin tekrar çıkartılmasını talep ediyoruz. Belli bir metrekare oranında konut kredi faiz oranlarının tekrar 1-1.20 aralığında yapılması lazım” dedi.

“Kentsel dönüşüm çalışmaları ağır ilerliyor”

Ülke genelinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarının faydalı olduğunu ancak ağır ilerlediğini belirten Tahir Tellioğlu, “Bilim insanları bugünden yarına zamanımızın kalmadığını söylüyor ama biz hala çalıştaylar, toplantılar yapıyoruz. Planlamaların bir an önce yapılması lazım. Makro plan içerisinde aldığımız kararları gerçekleştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“İMSİAD Bursa Şubesi ile işbirliklerimiz sürecek”

İMSİAD ile ortak çalışma ve projeler yürüteceklerini anlatan Tahir Tellioğlu, “Bursa İMSİAD çok eski bir dernek. Geçmişten beri kurumsal çalışmaları oldu. Özellikle Şerif Demir başkanımızın çalışmalarıyla aktif bir duruma geldi. Bursa İMSİAD üyelerimizle ilişkilerimizi daha da pekiştirmeyi düşünüyoruz. Şeref Başkan kısmet olursa bundan sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İnşaat Odası Meclisi’nde olacak. Bursa inşaat sektörünün güçlü olduğu bir şehir. Bu enerjinin konfederasyonda hissedilebilmesi açısından da pekiştirilmesini sağlayacağız” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner89