banner94

banner77

banner69

banner88

1050 Konutlar, Bursa’nın yeni gözdesi olacak

1980’li yıllarda dönemin yönetmelik ve teknolojisine göre projelendirilerek inşa edilen, ancak fiziksel ve ekonomik ömrünü tamamlayan Akpınar Mahallesi’nde kentsel dönüşüm düğümü nihayet çözüldü. 42 hektar alanda 2 bin 290 konuttan oluşan 1050 Konutlar’da eski binaların yıkımına başlandı.

DİĞER 21.09.2023, 13:31 28.10.2023, 13:07
1050 Konutlar, Bursa’nın yeni gözdesi olacak
banner66

10 yılı aşkın bir süredir dönüşüm bekleyen Akpınar Mahallesi’nde Bursa’nın önde gelen inşaat firmaları kentsel dönüşüm için kolları sıvadı. Site bazında kat malikleriyle anlaşmaları yapan inşaat firmalarının yetkilileri bölgedeki çalışmalarını Konut ve Yapı gazetesine anlattı.

Haber: Eşref Aydemir

Şeref Demir

Akyükselen İnşaat YKB

Akpınar Mahallesi (1050 Konutlar) Bursa’da kentsel dönüşüm sürecinde uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. 11 yıldır dönüşüm bekleyen çok riskli yapı stoğunun bulunduğu bir bölge. 2290 bağımsız bölümden oluşan konut bölgesi, 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilmişti. 2013 yılında ise Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan dönüşüm projesi de bölge halkı tarafından kabul görmemişti. Akabinde devam eden süreçte Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nınzemin+5 kat olarak hazırladığı projede hak sahiplerinin 90.000 TL ile 130.000 TL civarında borçlanma teklifi de vatandaşlar tarafından kabul görmemişti. Yapıların risk durumu göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi, kendi parselinde dönüşmesi kaydıyla zemin +7 kat olacak şekilde çözüm üretti.

Bu çözüme büyük çoğunluğun olur vermesiyle kat malikleri ile müteahhitler arasında görüşmeler başladı, büyük çoğunluğunda müteahhitler ile anlaşmaya varılan bölgede kısmi yıkımlar başlamış durumda. Sözleşmeler 18 - 24 ay arasında teslim tarihleri baz alınarak yapılmaktadır. Konut bölgesinin, Mudanya yoluna cephe olması, şehir merkezine yakınlığı ve alışveriş merkezlerinin olması gibi imkanlar bölgeyi cazibe merkezi haline getirmektedir. Kat maliklerine verilecek daireler genellikle 3 + 1 olacak. Yüklenicilere 3 + 1 ve 2 + 1 daireler kalmaktadır. Sektörün konut kredilerinden dolayı satışların durma noktasına geldiği bir dönemde bölgeden alım yapmak isteyenlerin kayda değer talepleri söz konusu. Henüz fiyatları belirlemediğimiz için ön talep alınmaktadır. Temel atma ile birlikte lansman satışları başlayacaktır. Henüz müteahhitler ile anlaşma sağlamayan bölgedeki hak sahipleri olan bağımsız bölüm maliklerinin sektörün içinde bulunduğu durağan dönemi de göz önünde bulundurarak, projeleri nihai noktaya getirip teslim edecek firmalar ile anlaşmaları mağdur olmamaları için çok önemli bir konudur.

Murat Taydaş

Bakyapı Proje Temsilcisi

Kentsel dönüşümlerde inşaat yapım hızı çok önem taşıyor. İnsanların mağdur edilmemesi lazım. Devletin evleri kentsel dönüşüme girecek hak sahiplerine kira yardımında bulunacağı 18 aylık sürede her adada bulunan tüm blokları teslim etmeyi hedefliyoruz. Bunun için tüm planlama ve çalışmaları hazırlayıp, mimari projeleri tamamladık. Hak sahiplerinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için her bir ada içinde uzlaşma sağlanamayan blok olması durumunda ada değil parsel bazlı olarak da binaların dönüşümünü sağlayacağız. Her daim kat maliklerinin yanında yer alacağız. Her daim devletimize, milletimize katma değer sağlamanın gayreti içinde olduk. Veysel Bakgör başta olmak üzere tüm Bakyapı ailesi olarak Akpınar Mahallesi’nin kentsel dönüşümünde de bu düşüncelerle hareket ediyoruz. Tek önceliğimiz, hak sahiplerinin en kısa sürede deprem riski bulunmayan, konforlu, huzur içinde yaşayacakları yuvalarına kavuşmalarını sağlamak. Kentsel dönüşümlerde inşaat yapım hızı çok önemli firma olarak yapılacak projede subasman seviyesine geldikten sonra sadece en fazla 30 iş gününde 8 katlı bir bloğun kabasını bitirecek şekilde planlamalarımızı yaptık. 14 aylık bir süreçte ise inşa edeceğimiz bloğun yapımını tamamlayacağız. Herkes daha büyük, lüks ve konforlu konutlarda yaşamayı tabii ki ister. Ancak lüks konutlar, eğer yapım tekniği olarak depreme uygun değilse hiçbir anlam ifade etmemektedir. Hangi firma olursa olsun, kiminle anlaşacaklarsa anlaşsınlar öncelikle yapım tekniklerini dikkate alsınlar. Bizim ısrarla vurguladığımız tünel kalıp sistemini de lütfen incelesinler. Son yaşadığımız deprem felaketlerinde bu durum bir kez daha gözler önüne serildi. Türkiye’de TOKİ’nin yapmış olduğu tünel kalıp sistemli binalar güvenlik açısından büyük takdir kazandı. Bölgede Bakyapı’yı farklı kılan en önemli unsur, binaları depreme karşı son derece dayanıklı hale getiren tünel kalıp sistemini kullanmaktır. Konvansiyonel sisteme göre maliyetlerimizi yüzde 14’e varan oranda artıran tünel kalıp sistemi, binaları depreme karşı son derece dayanıklı hale getirmektedir. Her tarafı perde betonla sarılan bina adeta kale gibi sağlam olmaktadır.

Cihat Bakgör

Göryapı Yönetim Kurulu Başkanı

Yıllar önce o günün memur ve işçileri, büyük bir girişimcilik örneği ile Bursa’nın ilk kooperatif oluşumunu başlatmışlar ve 5 yıl veya daha uzun zaman alan bir uğraşı ile bugün 1050 Konutlar olarak bildiğimiz 5 katlı apartmanlar dizisini inşa edip, üyelikleri ile de birer daire sahibi olmuşlardır. İnsanın bir ömrü olduğu gibi eşyanın da bir ömrü vardır. Bu minval üzere yukarıda bahsi geçen konutlar her ne kadar yapıldığı yılda en iyi projelendirme ve en iyi malzeme ile yapılmışsa da üzerinden 40 yıl geçtiği için mukavemet ve kullanış kabiliyeti kalmamıştır. Bir yüklenici firma olarak yer sahiplerinin bize gösterdiği teveccüh ve talepleri üzerine biz de gönüllü bir şekilde burada yer almaktayız. Yer sahipleriyle yarı yarıya paylaşım esaslı bir emsal anlayışıyla onların da takdirini kazandık. Göryapı A.Ş. olarak bu alandaki çalışmaları gerçekten bir kentsel dönüşüm örneği olarak görmekte ve buna da firma olarak numune misal olma amacındayız. Satılık dairelerimizin bitmesiyle artık fiyat koyucu olamayacağımızdan bireysel satışlarda yüzde 30 bir fiyat sıçramasının görüleceği kanaatindeyiz.

3 + 1 daireler arsa büyüklüklerine göre metrekaresi farklılık gösterecek. Çünkü her bina kendi içinde dönüşüme uğruyor bu yüzde ebatlarında farklılar olacak. Lakin daire planımız hep aynı olacağından 105 ile 130 m2 arasında değişkenlikler gösterecektir. Öte yandan toplamda 5.000 konutu bulacak bu yenilenme, beraberinde bir nüfus yerleşimini de getirecektir. Bu nüfusa hitap edecek marketler zinciri ve küçük esnafa imkân verecek iş yeri ve çeşitli ebattaki irili ufaklı dükkânlarımız da olacaktır. Teslim süreci için ruhsat alımını takiben 14-16-18 ay gibi bir hızda bitirileceği kanaatiyle garanti etmekteyiz. Göryapı A.Ş. olarak aile konut serisi olan Sedirpark markasını, burada Sedirpark Koru Evleri olarak apartman isimleri ile adlandıracağız. Firmamız ilan ettiği fiyatlarla yepyeni ve deprem yönetmeliğine uygun kalite standartları yüksek konut ve iş yerlerini piyasa belirleyici olması niyetiyle ve beklentisiyle yapmaktadır. Fiyatlarımız hesabı ortada olan bir hakikattedir. Bursa için minnettarlık duygularımızla canla başla biz de varız.

Göksel Birsen

TÜGEM Bursa İl Başkanı

1050 Konutlar, Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilere konut sağlamak amacıyla 1980’li yıllarda inşa edildi. 1050 hedefiyle başlanan proje 2 bin 290 konuta genişledi. Konutlar, deprem riski gerekçesiyle 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı’ ilan edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tüm blokların kendi parselinde dönüşebileceği, zemin+7 kat olacak şekilde yaptığı planlar, eylül ayında meclisten geçti. Belediye, konutların yıkımını ve yapımını, meclisten geçen planlar üzerinden hak sahipleri ve müteahhitler arasındaki anlaşmaya bıraktı. 420 dönümlük alanda belki de Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümü gerçekleşecek. Mudanya yoluna 1.500 metre cephesi olan bölge şehrimizin önemli bir yaşam alanı haline geleceğini öngörüyoruz. Bölgede şu an duyduğumuz müteahhitlik firmaları köklü firmalar. Bölgeye değer katacaklarını düşünüyoruz. En önemlisi riskli yapıların yenilenmesi ile bu bölgede yaşayan ortalama 60.000 kişinin can güvenliği sağlanmasıdır.

Sevgi Gültekin

Akpınar Mahalle Muhtarı

Mahallemiz, yeşil alanları, parkları, binaların düzenli geniş alanda ferah oluşu, ulaşımın kolay sağlandığı, metro, feribot, alışveriş merkezlerine yakın oluşu, komşuluk ilişkilerinin sürdürülebildiği, talep gören ve gelişmekte olan bir mahalle. Çoğu kooperatif olarak 80 yıllarında yapılan binalarımızın eski teknolojiyle yapılmış olması, bina ömrünü yitirmesi sebebiyle 2013’te alt bölgemiz kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş edildi. Bu süreçte çok projeler önerildi fakat iptal edildi. Son projede üstüne bedel istenen proje de iptal oldu ve Bursa Büyükşehir Belediyemiz tarafından imar planı değişikliğine gidildi zemin artı yedi kat olarak müteahhitlerle görüşmeler başladı, her blok kendine uygun projede anlaşarak dönüşüm başladı. Yoğunluk biraz artacak olsa da yerinde dönüşüm olması, müteahhitlerin bedel istemeyişi ve parkların yeşil alanların olduğu gibi kalması en güzel yanı. Bununla birlikte önümüzde engel olan yeni donatı alanları, kültür merkezi, spor sahası, aktivite alanları da yapılırsa mahallemizin değeri ve yaşam kalitesi artacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner89