banner94

banner77

banner69

banner88

Şehrin yeni kütüphane çizgisi

Bursa’nın merkezinde, kültürel etkinliklerin yanı başında, şehir tarihinde önemli bir yeri olan Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılmış olan Millet Bahçesi’nin önemli bir parçası niteliğinde olan; 1100 metrekarelik alana, 500 kişilik oturma kapasitesine sahip, TMMOB İç Mimarlar Odası Bursa Şubesi adına tasarlanan bir kütüphane projesidir.

DEKORASYON 17.01.2023, 17:05
Şehrin yeni kütüphane çizgisi
banner66

Tasarım : Nur Gül Arslan
Proje Adı : Bursa Millet Kütüphanesi
Yazı : Merve Yıldırım

   Bursa Millet Kütüphanesi. 3 alana ayırarak tasarladığımız Bursa Millet Kütüphanesi iç mekânına girilen ilk alanda, merkezi konumdaki kayıt işlemlerinin yapıldığı büyük bir danışma bankosu ve onun çevresinde kütüphanenin sessiz ciddiyetinden bir adım uzak, sosyallik de içeren hibrit yapıdaki rahat oturuma uygun düzende tasarım şekillendirildi. Tamamen açık, herkesin her daim iletişim kurabileceği nitelikte ve daire formundaki bankoda bu sıcaklığın sürekliliği için ahşap kaplamalar ile tasarımın şekillendirilmesine karar verildi.

Bankonun hemen arkasında, kütüphanenin kalbi olan kitaplıkların ve okuma masalarının temel tasarım unsuru olduğu alan geliyor. Tamamen sessizlik beklentisi ile gelinen bu alan kitaplara ulaşım, erişim anlamında hareketli de sayılabilecek bir alandır. Bu bakımdan sessizliğin her şartta sağlanabilmesini destekleyici tasarım detayları düşünmek gerekliydi.

Bunun için de zeminde halı, tavanda da kumaş kaplı geometrik formlar kullanılarak hem ortamda oluşabilecek dikkat dağıtıcı seslerin ve yankının azaltılması sağlandı hem de çok renkli kullanımı sayesinde soğuk mekân algısını kırıcı bir unsur olarak iç mekânda yer aldı. Benzer detaylar bu alanın hemen yanındaki üçüncü alanda, bilgisayarların kullanılabildiği teknoloji temelli mekânda da kullanıldı. İnsan-mekân ilişkisi ile insan-ürün ilişkisinin birlikte ele alındığı bu çalışmada danışma bankosundan kütüphane içerisinde, kullanıcıların uzun süreler geçirdiği aydınlatmalı masalara kadar, işlevsel ve psikolojik ergonomi çerçevesinde, malzeme-renk-doku unsurları ele alınarak tasarımlar detaylandırıldı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
12°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89