banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa'ya inanan her zaman kazanır

Mescioğlu Grup ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mescioğlu, sektörle ilgili hedeflerini paylaştı. Türkiye ekonomisinde etkin bir alana sahip olan ve son yılların popüler tanımıyla ‘Türkiye’nin lokomotifi’ olarak sıfatlandırılan inşaat...

01 Ağustos 2014, 11:49
Bursa'ya inanan her zaman kazanır

Mescioğlu Grup ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mescioğlu, sektörle ilgili hedeflerini paylaştı.


Türkiye ekonomisinde etkin bir alana sahip olan ve son yılların popüler tanımıyla ‘Türkiye’nin lokomotifi’ olarak sıfatlandırılan inşaat sektörünün Bursa’daki en önemli temsilci kuruluşları arasında yer alan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği, İMSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
 

Bizi ofisinde ağırlayan Namık Ziya Mescioğlu’nun Bursa haritası üzerindeki etkinliği, mülakatımız esnasında kentsel dönüşüm, imara açılacak yeni araziler,  tarım arazilerinin korunması ve benzeri konularda görüşlerini paylaşırken göze çarpıyor. Başarısında Bursa’ya inanmanın yattığını belirten Mescioğlu, bir firmanın Bursa’nın gösterdiği gelişme kadar gelişme göstermesinin başarı için yeterli olacağını vurguluyor.

Namık Ziya Mescioğlu, çalışmaya olan düşkünlüğü, ailesine bağlılığı, dostluk ve dürüstlük şiarıyla Bursa inşaat sektöründeki lokomotif isimler arasında yer alıyor. Kendisiyle yaptığımız söyleşi, hem firmasının sektördeki rolü hem de temsil ettiği kuruluşun etkinliği açısından Namık Ziya Mescioğlu’nun hayatından alınabilecek derslerin yanı sıra Bursa inşaat sektörüne yeni yönler çizecek tecrübe ve fikirlerini de içinde barındırıyor.

·         Namık ziya Mescioğlu kimdir?

1965 Van doğumluyum. İlk ve ortaöğrenimimi Van’da tamamladım. Endüstri meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum. Çalışmayı ve üretmeyi hayatımın her anında görebilirsiniz. İşin dışında ailemle zaman geçirmeyi ve özellikle seyahat etmeyi çok severim. Gezdiğim yerlerden anı olarak saklayabileceğim objeler satın alırım. Tam bir kitap kurdu olmasam da kitap okumak da hayatımın içinde önemli bir kesite sahiptir.

·         Sektöre nasıl adım attınız, bugünlere nasıl geldiniz?

1982 yılında aile olarak Bursa’ya yerleşme kararı aldık ve aynı yıl Tahtakale’de Tuşpa Ticaret adıyla nalburiye üzerine bir dükkân açtık. Bursa yapı sektöründe Tuşpa, 32 yıldır var. Firmamız nalburiye ile başladığı çalışmalarını Çanakkale Seramik bayiliği ile sürdürdü. İnsana değer vererek işimizi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İş yaptığımız sektörlerde sürüden ayrılma düşüncesiyle hep farklı bir yaklaşım ortaya koymaya çalıştık. Mesela o yıllarda Bursa’da yapı sektöründe alınan ürünün nakliyesi ile ilgili sıkıntılar vardı. Biz diğer firmaların aksine müşterinin aldığı malzemenin kolay taşınabilmesi için bünyemizde araç bulunduruyorduk.

·         Size göre başarının formülü nedir?

Benim için başarının formülü doğru çalışmaktır. Özellikle yatırım konusunda zamanlamayı iyi ayarlamak. Gerektiğinde durmayı ve gerektiğinde ileri atılmayı yapabilmek önemlidir. Ayrıca ülkemize ve insanımıza güvenmek ve yine yatırımdan kaçmamak başarıda etkilidir. Biz, Bursa’ya inandık ve Bursa’da bize bu gücü verdi. Şirket olarak Bursa’nın gelişimi kadar bir gelişme göstermeniz sizin için yeterli olabilir. Çünkü Bursa hızlı gelişen bir kent yapısındadır.

·         Mescioğlu Grup’un firma profilini açıklar mısınız?

Mescioğlu Grup olarak yapı sektöründe Tuşpa Yapı Malzemeleri, Meskar Yapı Malzemeleri, Mescioğlu İnşaat, Mescioğlu Mobilya, Mesci İthalat İhracat, Seramika Yapı Malzemeleri, Yapıca Yapı Malzemeleri ve Korur Yapı olarak 8 şirketle faaliyet gösteriyoruz. Aile şirketi modeliyle çalışıyoruz. Grup, dört kardeş olarak kurduğumuz firmalardan oluşuyor. 200 milyon TL’nin üzerinde ciroya sahip. Yaklaşık 600 çalışanımız bulunuyor. Mescioğlu inşaat 2014 yılında vergi ödeyen ilk 100 firma arasında 60’ıncı sırada yer alıyor. 100’üncü sırada yine grubumuza ait Meskar Yapı Malzemeleri bulunuyor. Meskar Yapı Malzemeleri, aynı zamanda Anadolu 500 içinde yer alıyor.

·         Firma olarak yurtdışına yönelik girişimleriniz var mı?

Grup olarak yurtdışına yönelik sadece ürettiğimiz mobilyalardan ihracat yapıyoruz. Bir de inşaat malzemesi şirketlerimiz ihracat yapıyor. Bunların dışında bir faaliyetimiz ve yurtdışına yönelik bir hedefimiz yok.

·         İMSİAD ve başkanlık süreciniz hakkında bilgi verir misiniz? 

İMSİAD, Bursa’mızın dönüşümünde öncü güç olmak üzere 2011 yılında sayın Adil Gökçadır başkanlığında, kurucuları arasında yer aldığımız bir ekip tarafından kurulmuştur. 2014 Ocak ayındaki genel kurulumuzda, üyelerimiz tarafından sektöre ve Bursa’mıza hizmet etmemiz istenince Ocak 2014’ten bu yana Başkanlık görevini üstlenmiş bulunuyoruz. İMSİAD hem inşaat sektörünün, hem de Bursa’mızın sorunlarıyla dertlenen, ancak bunu yaparken, sorunun değil çözümün parçası olmak için, karar alıcılar karşısına daima çözümlerle çıkmaya çalışan bir dernektir. İMSİAD’ın kendi içinde üyelerine ve sektöre dönük hedef ve projeleri olduğu gibi; kamuoyuna, karar alıcılara, akademik odalara ve sektörün diğer paydaşlarına dönük olmak üzere, dışarıya dönük olarak da birçok hedef ve projesi bulunmaktadır.

·         İMSİAD hedef ve projeleri arasında neler var?

Öncelikle İMSİAD’ın üyelerine ve sektöre dönük hedef ve projelerine baktığımızda, müteahhitlik sektörünün sorunlarını, kamuoyu ve karar alıcıların beklentileriyle uyumlu bir şekilde çözmeyi ve ayrıca üyelerimizin sektörümüzle ilgili konularda güncel bilgilere ulaşabilmelerine dönük çalışmalarımızı arttırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. İMSİAD’ın dışarıya dönük olan hedef ve projelerine baktığımızdaysa, öncelikle kamuoyunun sektörümüzle ilgili talep ve beklentilerini son derece önemsediğimizi ve bu yönde çalışmalarımızın olduğunu bilmenizi isterim. Burada, kamuoyunun konut tercihlerinin daha sağlıklı hale getirilmesi için, bir konut satın alırken sadece dış özelliklerine değil, görünmeyen ancak depreme dayanıklılığı gibi çok büyük önem arz eden yönlerine de önem verilmesi için farkındalığının arttırılmasını önemli görüyoruz. Yine kamuoyunun kentsel dönüşümün Bursa’mız için estetik-vazgeçilebilir bir konu olmayıp, bilakis bir ihtiyaç olduğuna dair farkındalığının arttırılmasını da son derece elzem bir konu olarak ele alıyoruz. Müteahhitlerimiz ve dolayısıyla derneğimiz için bir diğer önemli konu ise, hem yerel hem de ulusal düzeydeki karar alıcılar ile ilişkilerimizdir. Burada karar alıcıların kentsel dönüşüm gibi bir konuda olabildiğince bürokrasiyi azaltıcı adımlar atmalarını ve Bursa inşaat müteahhit ve sanayicilerinin ürettikleri konut ve ürünlerdeki kaliteye dikkatlerini çekmeyi özellikle önemli görüyoruz. Yine burada akademik odaları da, sektörümüzün büyük önem taşıyan paydaşları olarak görerek, talep ve endişelerini doğru anlamayı ve Bursa için atılacak adımlarda kıymetli katkılarını almayı doğru buluyoruz.

·         Başkanlığınız döneminde yapılan çalışmalar?

Öncelikle takdir edersiniz ki, hem inşaat sektörü, hem Bursa, hem de ülkemiz için ne yapılsa azdır. Bu bilinçle yönetime geldiğimizden beri, sektörün ve Bursa’nın sorunlarının çözümü için ortak akılla hareket edebilmemiz için öncelikle belli kurumsallaşma adımlarını tamamlamamız gerekti. Bu çerçevede İMSİAD olarak öncelikle müteahhitlik sektörünün daha önce ulaşılamamış olan kurumsallaşmış üyelerini ve karar alıcıları ziyaret ettik. Yine kurumsallaşma çalışmalarımız çerçevesinde, İMSİAD bünyesinde komisyonlar oluşturarak, çalışmalarımıza başladık. En son olarak da, üyelerimizin vergi alanındaki güncel bilgileri birinci ağızdan öğrenebilmeleri için Prof. Dr. Şükrü Kızılot’u Bursa’da ağırladık. Yine önümüzdeki dönemde sektörün başka sorunlarını da, yine alanında uzman isimlerin konuşmacı olacakları eğitimlerde ele almayı planlıyoruz.

·         Bursa’daki inşaat sektörünü değerlendirir misiniz? Kentsel dönüşüm çalışmaları, İstanbul–İzmir Otoyol Projesi gibi projeler Bursa’ya nasıl bir şekil verecek?

Hepimizin gözbebeği olan Bursa, bu saydığınız güzide projelerle gelişme yolundaki ilerleyişini çok daha emin adımlarla hızlandıracaktır. Öyle ki, inşaat sektörünün öncüsü olan ulaşım alanındaki bu atılımların, Bursa’nın cazibesine ve dolayısıyla da Bursa’nın göç alma nedenlerine yenilerini ekleyeceği aşikârdır. Bu noktada Bursa’da, hem oluşacak konut açığını karşılamak, hem de mevcut konutların depreme uygunluğunun sağlanması için tarım arazilerini koruyarak yeni imarlı alanlar açmak ve kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermek kaçınılmaz bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır.

·         Bursa konut sektörünü nasıl görüyorsunuz? Kentin dört bir yanında çeşitli projeler yükseliyor. Hangi özelliklerdeki projeler daha şanslı sizce?

Proje bazında çok şey söylemek mümkün olsa da, aslında gözden kaçabilecek bir hususu dikkatinize çekmek isterim. Şöyle ki, konut sektörünün tüm dünyada olduğu gibi, Bursa’da da asgari paydaşları olan müteahhit, belediye, arsa sahipleri, konut alıcıları ve akademik odalar arasında bir kazan-kazan ilişkisini kim gerçek anlamıyla tesis edebilirse, Bursa’da konut sektörünün en şanslı olanının o olacağını söylemek mümkündür. Bu saydığımız paydaşların hepsini kazandırabilen, uzun vadede Bursa’nın kentsel dönüşümünün kazananı olacaktır. İMSİAD olarak, tüm bu paydaşların talep ve endişelerini önemli görüyor ve bakış açımızı ve projelerimizi bu çerçevede geliştiriyoruz.

·         Son olarak, Konut ve Yapı Gazetesi ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz? İçerikle ilgili önerileriniz var mı? Gazetemizi değerlendirir misiniz?

Konut ve Yapı Gazetesi, tamamen sektöre odaklanmış durumda ve sektörümüz için ayna görevi görüyor. Bizim de oldukça dikkatimizi çekiyor. Gazetenize daha fazla sektör temsilcisine ulaşmasını, yılmamasını ve sektör aktörlerine sayfalarında olabildiğince yer vermesi önerisinde bulunabilirim. Bursa’da sektörün kendi içinde iletişimini sağlayan bir etkiye sahip gazeteniz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89