banner94

banner77

banner69

banner88

Techpol, poliüretan ile yalıtım sektöründe

Nevpa Grubu bünyesinde 2 yıl önce kurulan Techpol, poliüretandan izolasyon malzemesi üretiyor. Daha çok otomotiv sektörüne yönelik üretim yapan firma, poliüretanın birçok alanda kullanıldığını görünce binalar için de yalıtım malzemesi üretmeye başlamış.

YAPI MALZEMELERİ 15.08.2022, 22:18 17.08.2022, 09:48
Techpol, poliüretan ile yalıtım sektöründe
banner66

Poliüretan levhaların ısı yalıtımında önemli oranda tasarruf sağladığını ifade eden Techpol Genel Müdürü Mehmet Ortaç, önümüzdeki dönemde Adapazarı’nda ve Bursa’da yatırım yaparak kapasitelerini artırmayı hedeflediklerini söylüyor.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Mehmet bey sizi tanıyabilir miyiz?

İşe, 1998 yılında otomotiv sektöründe stajyer olarak başladım. Lise ve üniversite yıllarını çalışarak geçirdim. Sürekli treyler, üstyapı ve römork sektörünün içerisinde bulundum. Üretim tesislerinde ve satış tarafında bulundum. Nevpa Grubu ile yaklaşık 12 yıldır birlikteyiz. Yine üstyapı, treyler sektöründe devam ediyoruz. Yaklaşık 2 sene önce grup bünyesinde Techpol adıyla poliüretandan izolasyon malzemesi üreten tesis kurduk. Bu üretim tesisinde binalar için de izolasyon malzemesi üretiyoruz. Bir yönümüzle artık inşaat sektörüne de hizmet veriyoruz.

Techpol firması ne zaman kuruldu? Bize kuruluş hikâyesini anlatabilir misiniz?

İki yıl önce kuruldu. Biz daha çok üstyapı ve treyler sektörüne hizmet veriyoruz. Üstyapı ve treyler sektöründe soğutuculu araçlar var. Bunların dış duvarları, tavanlığı, yan tarafları hepsi izolasyonlu olmak zorunda. Bunları üretmek amacıyla yola çıktık. Daha sonra poliüretanın birçok alanda kullanıldığını keşfettik. Bina ısı yalıtım sektöründe de kullanıldığını keşfedince bu işe de başladık. Şu anda temel bir üretim tesisi kurduk. Küçük bir alanda üretime başladık. Bunu büyütmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde daha büyük alanlarda üretim yaparak daha büyük kapasitelerle sektöre hizmet vermeyi düşünüyoruz.

Firmanızın üretim alanı/ kapasitesi ve çalışan sayısı nedir? Yatırımlarınızı nerede yapacaksınız?

Poliüretan çok farklı bir üretim sürecine sahip bir ürün. Kimyasal etkileşimlerle meydana gelen bir ürün. Kendi laboratuvarınızın, Ar-Ge yatırımlarınızın olması gerekiyor. İnovasyon yapmalısınız. Dolayısıyla ilk önce bir Ar-Ge ekibi kurduk. Çünkü kendi formülüzasyonumuzla poliüretan levhalar yapmamız gerekiyordu. Piyasada bu alanda yetişmiş birçok mühendis ve teknik ekibimizle birlikte laboratuvarımızı kurduk. Kendi formülümüzü keşfettikten sonra temel düzeyde üretime başladık. Amacımız önce ürünü piyasaya sunup, üründeki eksikliklerimizi müşterilerimizle birlikte geliştirmekti. Yaklaşık 1 yıl boyunca Ar-Ge çalışmaları, pazar araştırmaları, müşteri tavsiyeleri ile ürünümüzü geliştirdik. Bugün küçük bir tesiste seri üretim yapıyoruz. Adapazarı’nda 10 bin metrekarelik kapalı alanda kuracağımız tesisle sektöre daha geniş çapta hizmet vereceğiz.

Bursa’da bir yatırım planınız var mı?

Bursa’da da Bursa OSB’de yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alanda bir yatırımımız söz konusu. Burası daha çok uzun vadeli bir yatırımımız olacak. Bursa sanayi açısından gelişen bir bölgemiz. Bu ürünleri Bursa’da üreten bir üretici yoktu. Biz bu ürünleri Bursa’ya kazandırarak Bursa’nın da ekonomisine katkı sağlayacağız. Önümüzdeki 3-4 yılda inşallah Bursa’dan bu ürünleri ihraç eden bir firma haline geleceğiz.

Müşteri kitleniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Daha çok kimlerle çalışıyorsunuz?

Çıkış noktamız aslında otomotiv. Bu nedenle daha çok treyler ve üstyapıların kasalarıyla bu işe başladık. Burada bir müşteri kitlesi edindikten sonra ürünümüzü binalarda ve inşaat sektöründe nasıl kullanabiliriz diye düşünerek inşaat sektörüne girdik. Ürünlerimiz otomotiv, inşaat, maketçilik gibi alanlarda kullanılıyor ama çok geniş bir yelpazede kullanımı söz konusu. Ayakkabı tabanlarında bile poliüretan kullanılıyor. Dolayısıyla çok geniş bir müşteri profiline sahibiz.

Yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerinizle ilgili neler söylersiniz?

İlk hedefimiz yurt içi müşterilerimiz. Zaten çıkış noktamız da bu. Çünkü bu ürün (poliüretan) ithal ediliyordu. Poliüretan levhalar daha çok Fransa, İtalya ve İspanya’da üretiliyor, Türkiye’ye ithal geliyordu. Bu bizi biraz cezbetti. İthalatın önünü kesmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla biz bu ürünü Türkiye’de üretebilir miyiz diye yola çıktık. Daha sonra kendi formüllerimizle başarı sağlayıp, Türkiye’de üretmeye başladık. Başarılı da olduk. Türkiye’deki müşterilerimize kapasitemizin yettiği kadarıyla hizmet veriyoruz.

Tüm Türkiye’de ürünlerimiz ilgi görüyor. Şu an ufak tefek ihracatlarımız oluyor ama biz onları saymıyoruz. Kuzey Afrika bölgesinden Balkanlara kadar talepler var. Üretim kapasitemizi arttırınca ihracatımızın da kapasitesi artacaktır. İhracatta hedefimiz Avrupa. Sosyo-ekonomik olarak Avrupa bölgesi bizi cezbediyor.

Enerji verimliliği artık dünyanın gündeminde. Ürünlerinizi bu anlamda nasıl değerlendirirsiniz? Ürünleriniz yapılara ne katıyor?

Enerji şu anda dünyanın en önemli sorunu. Enerji tasarrufu anlamında bizim ürünümüzün de önemli bir yeri var. Binaların ısı yalıtımında kullanıldığı zaman poliüretan levhalarımız yaklaşık 3’te 1 tasarruf sağlıyor. Isı izolasyon katsayısı dünyadaki en yüksek ürünlerden bir tanesi poliüretan levhalar. Ürünün maliyeti anlamında da binalara çok fazla katkı sağlıyor. Avrupa’da kullanılıyor bu ürün hatta tüm gelişmiş ülkelerde kullanılıyor. Ülkemizde de çalışmalar var. Bunlar da yürürlüğe girdiği zaman ürünümüze rağbet daha da artacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89