banner94

banner77

banner69

banner88

Polisan Holding’in, Yeşil Fabrika Yatırım Bütçesi 60 Milyon Euro’yu Buldu

Kimya, liman işletmeciliği ve boya sektörlerindeki yatırımlarıyla 58 yıldır Türkiye ekonomisine değer katan Polisan Holding, sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında ikinci yeşil fabrikasını açtı. İki fabrika için toplam yatırım bütçesi 60 milyon Euro olarak açıklanırken, Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu yaptığı açıklamada, “Boya üretiminden sonra kimya üretimimizi de yeşil fabrika standartlarına göre inşa edilmiş bir tesiste gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Sanayide çevreci üretim sahalarının sayı olarak atmasını önemsiyoruz, umarız ilerde bu tarz fabrikaları daha çok görürüz” dedi.

YAPI MALZEMELERİ 02.01.2023, 14:48
Polisan Holding’in, Yeşil Fabrika Yatırım Bütçesi 60 Milyon Euro’yu Buldu
banner66

Üretim sahalarındaki çevreci tutumlarını, geliştirdikleri ürünlerde de sürdürdüklerini kaydeden Mehmet Hacıkamiloğlu, “Beton, çimento ve yeraltı kimyasalları kategorisinde bulunan ürünlerimizin 27 tanesi Çevresel Ürün Beyanları (EPD) belgesine sahip. Hatta, ‘Yeşil Bina ve Şehirler Zirvesinde’, SÜRATAM/EPD Turkey, yeşil binaların sürdürülebilirliğine malzeme üreticisi olarak sunduğumuz katkılarından ötürü bizleri ödüllendirdi. Amacımız bu taraftaki hizmet kalitemizi genişletmek” diye konuştu. Hacıkamiloğlu, dekoratif boya pazarının güçlü oyuncularından biri olduklarını da hatırlatarak ürün portföylerindeki boyaların yüzde 90’ının çevresel performansının yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin köklü grup şirketlerinden Polisan Holding, boya fabrikasından sonra yeni kimya fabrikasını da yeşil bina kriterlerine uygun inşa etti. Türkiye’nin Yeşil Bina (Leed Gold) Sertifikalı ilk boya fabrikası olan Polisan Kansai Boya, 55 Milyon Euro yatırım bütçesi ile kurulurken, Kasım ayında devreye alınan yeni kimya fabrikası ise 5 Milyon Euro’ya mal oldu. Yeşil fabrika konseptine uygun olarak tasarlanan iki fabrikanın bir diğer ortak özelliği ise Endüstri 4.0 tabanlı olması.

Yeşil fabrika yatırımları hakkında bilgi veren Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu, “İki fabrikamız da geleceğin dünyasını şekillendirecek olan ikiz dönüşüme uyumlu olarak tasarlandı. Avrupa merkezli bu yeni ekonomik sistemin bir ayağında dijital dönüşüm diğer ayağında yeşil dönüşüm bulunuyor. Holding olarak hem yeşil dönüşüm hem de dijital dönüşüm tarafında önümüze koyduğumuz ve 2025 yılına kadar gerçekleştirmeyi umduğumuz hedefler bulunuyor. Yeşil fabrika yatırımları bu hedefler içinde yer alıyordu ve bunu başarı ile gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Enerji Tasarrufu ve Sera Gazı Azaltımında Yeşil Yapıların Etkisi

Dünyada enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 40’ının binalardan kaynaklandığını belirten Mehmet Hacıkamiloğlu, Polisan Kimya’nın yeni üretim binasında baz tesise göre yüzde 26’lara varan enerji tasarrufu sağladıklarını söyledi. Mehmet Hacıkamiloğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Yeşil binalarda çevre etkisi düşük malzemelerin seçilmesi ve uygun ortam koşullarının belirlenmesi, sağlıklı ve konforlu iç ortamlar sağlamakla birlikte çalışanlarımızın verimliliğini de artırdı. Sorumlu ve yerel kaynaklardan temin edilen, geri dönüştürülmüş içeriği yüksek malzemelerin kullanıldığı, enerji verimliliği yüksek bu binalar doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçişte önemli fırsatlar sunuyor.”

Yeşil Binalara Ürettikleri Malzemelerle Destek Verdikleri İçin Plaket Aldılar

Holding olarak, çevreyi destekleyen üretim sahaları oluşturdukları gibi ürünlerini de aynı hassasiyetle geliştirdiklerini belirten Mehmet Hacıkamiloğlu, şunları kaydetti: Çimento, beton ve yeraltı kimyasalları ürünlerimizin 27 tanesi tüm dünyada geçerli, Çevresel Ürün Beyanları (Environmental Product Declarations, EPD) belgesi sahibi. Belgelerimiz International EPD System ve EPD Turkey tarafından tescil edildi ve yakın zaman önce yayınlandı. Kasım ayında ÇEDBİK tarafından gerçekleştirilen ‘Yeşil Binalar ve Şehirler’ zirvesinde, SÜRATAM/EPD Turkey, Polisan Yapıkim’e yeşil binaların sürdürülebilirliğine malzeme üreticisi olarak yaptığı katkılarından ötürü plaket takdim edildi. Yapı kimyasalları tarafında toplam ciromuzun yüzde 30’unu, toplam satışımızın ise yüzde 26’sını EPD Tip 3 çevre etkilerine sahip bu ürünler oluşturuyor. Buradaki bilinç arttıkça inanıyoruz ki; yapılarda çevreyi destekleyen ürün kullanımı artacak.” Mehmet Hacıkamiloğlu, dekoratif boya pazarının güçlü oyuncularından biri olduklarını hatırlatarak çevresel performansı yüksek boyaların ürün portföylerinin yüzde 90’ını oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner92
banner89