banner94

banner77

banner69

banner88

İnşaatın yükselen trendi: Yapı kimyasalları

‘Güvenli Yapılar & Güvenli Şehirler’ yazı dizimizde bu ay yapılarda dayanıklılığı arttıran ‘Yapı Kimyasalları’ konusunu ele aldık.

YAPI MALZEMELERİ 21.09.2023, 10:54 21.09.2023, 15:03
İnşaatın yükselen trendi: Yapı kimyasalları
banner66

Binaların ömrünü kısaltacak doğal olaylara karşı dayanımı artıran koruyucu ürünler olan yapı kimyasallarında öncelikle kullanım yerinin doğru saptanması, doğru ürünün seçilmesi, yeterli miktarın kullanılması ve en önemlisi doğru uygulama gerekiyor.

Zafer Milli

Marof Yapı Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat sektörü insanların hayatına barınma merkezi ve yaşam alanı sunuyor. Barınma merkezlerinde çok önemli özellikler aranmaz ancak yaşam alanlarında konfor, artık konfor olmaktan çıktı elzem hale geldi. Bu da inşa sırasında ilk başta yapılacak uygulamalarla sağlanıyor. Bugün Bursamızda zemin sıvılaşması gerçeğinin yüksek seviyelere ulaşması sebebiyle artık yapılar inşa edilirken farklı tedbirler alınıyor. İnşaat sektöründe ana kalemlerin yanı sıra artık kimya hakim olmaya başladı. Bu ürünler inşaat sektörünün kalitesini arttırmaya başladı. Baktığımızda eski tarihli binaların temellerinde hiçbir şekilde yalıtım olmadığından depremlerde en fazla bu binaların yıkıldığı görülüyor. Bu bağlamda biz Marof Yapı Endüstri olarak binaların temelinde ve tüm ıslak zeminlerinde su ile betonu birbirinden ayırarak sağlıklı binalar oluşturma noktasında faaliyet gösteriyoruz. Bu alanda üretici firmayız.

İzolasyonu düzgün yapılmış binaların ömrü yüz yıla kadar çıkmaktadır. İzolasyonu yapılmayan binaların ömrü ise 30 yıla kadar düşüyor. Bugün Bursa’da 30 yaşında olup yıkılan binaların temellerinde demirin betondan ayrıştığı görülüyor. Türkiye deprem riski olan bir bölge olduğu için sağlıklı binalar depremlerde çok ciddi can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Biz bu anlamda ciddi bir AR-GE ve laboratuar çalışması yaparak, Avrupalı firmaların hakim olduğu sektöre güçlü bir şekilde girdik. Yüksek vasıflı ürünlerimizi yurt içi ve dışında pazarlıyoruz. Ciddi bir pazarımız oluştu. Önceden insanlar Alman markalarını tercih ederken şimdi ise Marof Yapı’nın yapı kimyasallarını ve membranlarını tercih ediyorlar.

Hüseyin Kul

Bars Teknik Yapı Kimyasalları / Decostar Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı

1985 yılından bu yana Bursa’da inşaat ve tekstil alanında üretimler yaptık, bir tecrübenin devamı olarak 2006 yılında ülkemizde yeni hareketlenen ısı yalıtımı malzemeleri sektörüne giriş yaptık. Süreç içerisinde yapı kimyasalları ve boya üretim tesislerimizi kurarak bu alanlarda büyümeye devam ettik. DECOSTAR Yalıtım şirketimiz Bursa Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızda faaliyetine büyüyerek devam etmektedir. Özellikle dış cephe dekoratif ürünler tarafında bölgemizde sektör lideri konumundayız.

2017 yılında bir karar aldık. Ülkemiz 30 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı gerçekleştiriyor. Bu alanda dünyada söz sahibiyiz ama 10 milyar dolar da ithalat gerçekleştiriyor ve bu malzemelerin çoğunu bizler üretebiliyoruz. Bu bizi her zaman rahatsız eden bir konu oldu. “Neden Bursa’dan global bir oyuncu çıkmadı bugüne kadar ?” dedik ve Bursa’dan dünyaya teknik kimyasallar mottosu ile global bir marka olması hedefiyle BARS Kimya markamızı oluşturduk. Fabrikamızı yine Gürsu ilçemizde otoban bağlantısı olan lojistik anlamında çok önemli bir yerde 10 dönüm arazimiz üzerinde inşa ettik. Buradaki hedefimiz pazara hakim olan yabancı menşeili global oyuncuların yerli rakibi olmak, onlardan daha kaliteli ürünler üretmek, onların yurt dışından getirdikleri ithal ikameli ürünleri burada yerli olarak üretip pazara sunmak ve dolayısı ile ülkemizden döviz çıkışını azaltmak. Akabinde ise onların ülkelerine ihracat gerçekleştirmekti.

Üretimini gerçekleştirdiğimiz başlıca ürünler : Epoksi Zemin Boyaları, zemin Tamir ve Kaplama Ürünleri, Teknik Harçlar ve Sıvalar, Beton ve Harç Katkıları, Su , Isı, Nem ve Yangın Yalıtım Ürünleri, İnşaat Boyaları, Endüstriyel Boyalar.

Bu ürünleri üreterek zaman içinde elde ettiğimiz tecrübe ile dünyanın çeşitli yerlerinden almış olduğumuz know-how ve danışmanlık birikimlerini bir potada erittik. Kurduğumuz TSE standartlarındaki laboratuarımızda mühendislerimiz ile yoğun araştırma geliştirme çalışmalarımız neticesinde güzel sonuçlar elde ettik ve bugün yurt genelinde birçok şehirde bayilerimizi oluşturduk. Bizim için en önemlisi de Avrupa ülkeleri dahil 23 farklı ülkeye ihraç gerçekleştirdik, ülkemize döviz getirdik. İhracat yaptığımız ülke sayısını her geçen gün artırıyoruz. Türk malı kalitesini ispat etmeye devam ediyoruz.

Yapı kimyasalları yapılarda hayati önem taşıyor. Örneğin su yalıtımı çok önemli bir konu. Korozyona uğrayan bir binanın, donatı taşıma gücünün 5 yılda yüzde 50’sini, 15 yılda yüzde 90’ını, 24 yılın sonunda ise tamamını kaybedebildiğini biliyoruz. Yapının iskeleti olan ve ayakta tutan taşıyıcı donatıyı korozyondan korumak, o yapının servis ömrünü uzatmak demektir. Bu nedenle donatı ve betonu korozyondan koruyan su yalıtımı kimyasalları ile daha sağlıklı ve uzun ömürlü yapılar inşa edilmesine katkı sağlıyoruz.

Isı yalıtımı da yine çok önemli bir konu. Bu alanda da pek çok yapı kimyasalları mevcut. Sonuçta ihtiyaç duyduğumuz enerjinin büyük bölümünü dışarıdan alan bir ülkeyiz. Kış aylarında binalarımızı ısıtmak için kullanılan enerjinin yüzde 50'si dış cephenin yalıtımsız olması nedeniyle boşa gidiyor. Her ay ödediğimiz doğalgaz faturasının yarısı ısı kaybı nedeniyle buharlaşıyor. Sadece ekonomik olarak değil yaşam konforu anlamında da çok etkileyen bir konu. Konutlarda ısı yalıtımının önemi de bu noktada ortaya çıkıyor.

Bir de yapıların güçlendirilmesi için bazı yapı kimyasalları mevcut. Çeşitli epoksi macunlar ile karbon fiber donatı tekstilleri depreme karşı bina güçlendirmesi olarak yeni binalarda yada orta-hafif hasarlı yapıların kolon ve kirişlerinin tamiratında, korozyona uğramış hasarlı köprü, viyadük, kolon ve kirişlerin tamiratında, tarihi eserlerin tamiratında kullanılıyor.

Tüketiciler yapı kimyasalları seçimlerinde TSE ve İSO 9001 gibi Belgeleri olan kaliteli olduğunu kısa bir araştırma ile geçmişine ve referanslarına bakarak anlayabilecekleri üreticilerin ürünlerini tercih etmeli. Kurumsal firmalardan ürün alınması kalitenin devamlılığını garanti eder. Özellikle bizim gibi Avrupa ülkelerine ihracat yapan, bu nedenle üretim proseslerini belirli bir kalite standardına oturtmuş şirketlerin yapı kimyasallarını tercih etmeleri istenmeyen sonuçlar yaşamalarını engeller diye düşünüyorum.

Son olarak özellikle ben inşaatlarımda Avrupa malı kullanırım diyen müteahhitleri ve yabancı markaların bayiliklerini yapan tüccarları yerli markaları desteklemeye davet ediyorum. Yapı kimyasalı ihtiyacı olduğunda bu tercih kesinlikle yerliden yana olmalı. Eğer Bursa’da üretiliyorsa bu ilk tercih olmalı ve ben buna “Yerlinin Yereli” diyorum.

Coşkun Küçükkaraca

Türkün Yapı A.Ş.Pazarlama ve Satış Müdürü

1960 yılında Kemal Türkün’ün öncülüğünde kurulan firmamız İnşaat proje ve taahhüt alanında hizmete başlamıştır. Türkiye’nin ilk organize sanayi projesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin proje altyapı projelerini hazırlamıştır. Ytong, İzocam, Alarko gibi firmaların Bursa’da ilk bayiliklerini bünyesine dahil edip inşaat malzemeleri satışına başlamıştır. 1974 yılında Tan İnşaat’ın kuruluşu ile çok sayıda sanayi tesisi ve konut imalatı yapılmıştır. Son yıllarda inşaat grubunda çok sayıda markayı bünyemize dahil edip inşaat malzemeleri satışı ile hizmetimize devam etmekteyiz. Bu alanda kendisine ulusal pazarda yer bulmuş, uluslararası geçerliliğe sahip yapı kimyasalları markalarının satış bayiliklerini yapıyoruz.

Genel olarak inşaat kaba malzemeleri ve teknik yapı kimyasallarının satışını gerçekleştiriyoruz.Teknik yapı kimyasallarının özellikleri; binaların ömrünü kısaltacak doğal olaylar karşısında binanın ömrünü uzatacak, dayanımını arttıracak, koruyucu ürünler olmalarıdır. Yapı kimyasalları kısaca ömrünü uzatır ve sağlamlığını korur.

Yapı kimyasalları kullanımında öncelikle kullanım yerinin doğru saptanması, doğru ürünün seçilmesi, yeterli miktarın kullanılması ve en önemlisi doğru uygulanması gerekir. Değer olarak insanın kendi konfor alanlarını ve yaşam kalitesini önceleyen inşaat sektörü hep daha iyisi için sürekli değişim içerisinde. Ancak burada atlanmaması gereken bir nokta var; doğa her zaman bizden bir adım önde. Ya onunla mücadele içinde, onu talan edip yerini yeni yapılarla bozguna uğratacağız. Ya da onunla barış içinde, zamanın ve onun sağladığı tüm imkanların tadını çıkararak, varlığımızı sürdüreceğiz.

Bu bilinçle, hem mimari hem de İnşaat sektörü sadece ve sadece bu seyirde hizmet etmekle sorumludur.

Zeynep Ekin

Tekno Yapı Kimyasalları A.Ş. Pazarlama Yöneticisi

Tekno Yapı Kimyasalları A.Ş. inşaat sektöründe yapı kimyasalları üretimi konusunda, 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren; İstanbul, Kayseri, Afyon ve Elazığ'da son teknolojiyle donatılmış dört modern fabrikasında, yıllık 500.000 ton üretim kapasitesi ile tüm Türkiye’ye hizmet veren ürün çeşitliliğiyle, kalitesiyle ve üretim kapasitesiyle, alanında lider kuruluşlardandır.

Tekno Yapı Kimyasalları A.Ş.’nin üretimini gerçekleştirdiği ürünler; yapıştırma ve derz dolgu malzemeleri, grout ve tamir harçları, restorasyon ürünleri, ısı yalıtım ürünleri, su yalıtım ürünleri, endüstriyel zemin ürünleri, beton katkı ürünleri, yapısal güçlendirme ürünleri şeklinde gruplardan oluşturmaktadır.

Her bir ürün uluslararası standartlara göre üretilmekte olup ilk girdi aşamasından nihai ürün aşamasına kadar gerekli giriş ve ürün kalite kontrollerinden geçirilmekte ve kalite sürekliliği garanti altına alınmaktadır. Tüm süreçlerde ISO9001 kalite yönetim sistemi çerçevesinde tanımlanmış prosedürler uygulanmakta olup, pek çok ürün için TSE, TSEK, CE sertifikasyonları tamamlanmıştır. Satışı yapılan ürünlerde, satış sonrası uygulama ve teknik detay destekler, konusunda uzman satış mühendislerince verilmektedir.

Ürettiğimiz ürünler belli standartlarda olduğu için doğru kullanıldığında yapısal olarak binanın sağlam ve güvenilir olarak imal edilmesinde, yapı elemanlarının güçlendirmesinde ve işçilik hatalarının en aza indirilmesinde önemli rol oynar.

Kullanılacak olan ürün doğru yerde ve doğru şekilde seçilmedir ve seçilen bu ürün AR-GE çalışmalarına büyük miktarda kaynak ayıran Tekno Yapı Kimyasalları A.Ş., Teknolojik AR-GE laboratuarı ve AR-GE ekibinin oluşturduğu ürün teknik kullanım föyüne göre uygulanmalıdır. İthal olarak gelen pek çok ürün artık Tekno Yapı Kimyasalları A.Ş. markasıyla yerli olarak üretilerek milli ekonomiye ciddi katkılar sağlamaktadır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner89