banner94

banner77

banner69

banner88

CE Belgesi kalitenin güvencesi

Mantolamada doğru uygulama teknikleri avantaj sağlıyor.

YAPI MALZEMELERİ 11.09.2012, 13:49 11.09.2012, 13:49
CE Belgesi kalitenin güvencesi
banner66

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, yalıtım yaptırmak isteyenlerin ürün seçerken mutlaka standartlara uygun, marka garantisi olan, ciddi firmaların ürettiği, CE Belgeli ürünleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

 

Ertuğrul Yörük, CE işaretinin, ürünlerin çevre ve insan sağlığı için uygun olduğunu, beyan edilen performans değerlerinin standarda uygun testlerden geçirilerek onaylandığını belgelediğini savundu.

Yörük, mantolama uygulamaları için piyasada pek çok ısı yalıtım ürünü bulunduğunu belirterek diğer bileşen ürünlerin paket sistem olmasının ise mantolama uygulamaları için en sağlıklı çözüm yolu olduğunu açıkladı.

 

DERNEĞİMİZE ULAŞABİLİRLER...

 

Paket sistemlerin mantolama uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, levha yapıştırıcısı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemelerin bir arada tedariğini sağladığını açıklayan Ertuğrul Yörük, “Bu paket sistemlerin, dıştan duvar ısı yalıtım sistemleri için hazırlanan yaşlandırma ve performans testleri ile güvenirliğinin kanıtlanmış olması gerekiyor. Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler ise uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın beklenen ısı yalıtımını sağlayamayarak çöpe gitmesine neden oluyor. Mantolama firması seçerken de uzun yıllar bu sektörde yer almış, Avrupa ülkeleri ile eş  kalite standartlarında üretim yapan, CE Belgeli ürünler üreten firmaların ürünlerini seçmek ve o firmalardan uzman bayiler konusunda bilgi almak en doğrusu. Tüketiciler bu konuda bir danışma merkezi olan derneğimize de ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

 

“Yalıtım malzemesinin kalınlığı verimli mantolamada çok etkili oluyor” diyen Ertuğrul Yörük, Avrupa’da 15-20 santimlik yalıtım malzemeleri kullanıldığını hatırlattı. Yörük, “Türkiye’de iklim bölgelerine göre ve yalıtım malzemesinin ısı iletkenlik değerine göre tercih edilen yalıtım levhası kalınlığı 4-8 santim arasında değişiyor. Bu durumda Avrupalılar Pasif Evler tabir edilen evlerde metrekarede 15 kilowatt saat enerji harcarken, Türkiye’de yalıtımsız binalarda enerji tüketimi 350 kilowatt saate çıkıyor. Yalıtımı uygun malzeme ile yapılmayan binalarda enerji tasarrufu en fazla yüzde 20 ile yılda metrekare başına 280 kilowatt saat olurken, doğru malzeme ama düşük kalınlık ile bu oran 175 kilowatt saate gerileyebiliyor. Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Yani aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor” şeklinde konuştu.

 

DENETİM EKSİKLİĞİ VAR...

 

Ertuğrul Yörük, standart dışı malzemeler ve denetim eksikliğinin ısı yalıtımı sektörünün gelişmesinin önündeki en büyük sorunlardan birisi olduğuna dikkat çekerken “Yasal mevzuatlar gayet başarılı ama önemli olan onların gerçekten uygulanıyor olması ve uygulamaların sıkı bir denetime tabi tutulması. Merdiven altı ve kalitesiz üretime karşı denetim mekanizmasının, Piyasa Gözetim Denetimi’nin sağlıklı işlemesi şart. Aynı zamanda tüketicilerin de bu konuda bilinçlendirilmeleri için kamuoyu bilgilendirme kampanyalarına ağırlık verilmesi gerekiyor” dedi.

Yörük, sorun yaşamamak için uyarıları göz önüne alarak, bilinçli olmaya gayret edilmesi gerektiğini açıklarken, uygulamayı yapan bayilere ve üretici firmalara başvurulabileceğini belirtti. Yörük “Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak isteyenler, www.xpsturkiye.org internet adresimizden ve 0216 415 68 94 numaralı telefonumuzdan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’ne ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89