banner94

banner77

banner69

banner88

Güçlendirmeye bilimsel destek

Uludağ Üniversitesi deprem testi yapıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 15.01.2012, 00:53 15.01.2012, 00:53
Güçlendirmeye bilimsel destek
banner66

Depremde yıkımın önüne geçmek için izlenecek yollardan biri olan bina güçlendirmesi için Uludağ Üniversitesi'nde test yapılırken, İMO da güçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyor.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Doğangün, hasarlı binaları az, orta ve ağır hasarlı binalar olarak tanımlarken, az ve orta hasarlı binalarda onarım ve güçlendirme çalışmalarının yapılabileceğini söyledi. Deprem testinin UÜ'de yapıldığını kaydeden Doğangün, can güvenliliğinin bu noktada esas unsur olduğunu belirtti. Deprem testi yaptırmak isteyen herkesin üniversiteye başvurabileceğini kaydeden Doğangün, “Ölçümler genel olarak metrekare fiyatı 5 TL olarak hesaplanır. Yönetmeliğe uygun olup olmadığı kontrol edilerek az ve orta hasarlı binalarda deprem güvenliği araştırma çalışmaları yapılır.  Güvenli hale getirilmek istenen binaların güçlendirme maliyetleri bina maliyetinin yüzde 60 ını geçmişse yıkılması genelde tercih edilir. %40 ile 60 arasında ise binanın yaşına ve mevcut durumuna göre yıkılmasına ya da güçlendirilmesine karar verilir. Genel olarak %40’ın altında ise güçlendirme seçeneği tercih edilir” dedi.

LABORATUVAR ORTAMINDA İNCELEME

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ünsal Eser, Depremden sonra en çok aranan insanların inşaat mühendisleri olduğunu, ama deprem olmadan öncede insanların can ve mal  güvenliği açısından yapılarının depreme karşı dayanımını kontrol ettirmelerinin çok önemli olduğunu ve mutlaka inşaat mühendislerinin bonus veren siteler bilgi ve tecrübelerinden yararlanmaları gerektiğini söyledi.

İnsandaki sağlık sorunlarının tespiti için parça alınıp test yapıldığı gibi, binanın mukavemetini belirlemek amacıyla da parça alındığını açıklayan Eser, “ Mevcut yapının taşıyıcı sistemine göre, Bakanlıkça yetkilendirilmiş Yapı Laboratuvarları tarafından yapıdan numuneler alınarak teste tabi tutulur. Bu testlerin sonuçlarına göre mevcut yapının dayanımı belirlenir. Betonarme yapılarda ayrıca demir taraması yapılarak, yatay ve düşey donatıların durumları da belirlenir. En son olarak yapının taşıyıcı sistem rölevesi çıkarılarak projesiyle mevcut hali arasındaki farklılıklar tespit edilir. Ayrıca zemin ile ilgili araştırmalar da yapılır. Tüm bu veriler doğrultusunda mevcut yapı bilgisayar ortamına taşınır ve yapının deprem performansı çıkartılır. Buna göre yapının olası bir depreme hazır olup olmadığı, güçlendirme gerekip gerekmediği, bir rapor halinde ilgili kişi veya kuruluşa verilir. Bu işlemler sadece inşaat mühendisi tarafından ve onun gözetiminde yapılabilir" dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
kapalı
banner61
banner62
banner89