banner94

banner77

banner69

banner88

Uzmanlardan arazi satın alma tüyoları

Bursa’nın batısı fırsatlara açık

GÜNDEM 20.12.2012, 16:36 20.12.2012, 16:36
Uzmanlardan arazi satın alma tüyoları
banner66

Batı’ya doğru büyüyen Bursa’da yatırımcılara arsa almaları konusunda tavsiyelerde bulunan uzmanlar, özellikle Nilüfer’den başlayıp Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerine kadar uzanan yolda arazi satın almanın tam zamanı olduğunu belirtiyor.

Uzun vadeli yatırımlarda ibrenin yeniden toprağa dönmesi, yatırım yapacak kişilerin doğru tercihler yapmasını zorunlu kılıyor. Uzmanlar, arsa yatırımlarında önemli olanın doğru yer ve doğru arsa seçimi olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra, arazi geliştirme yöntemleri kullanılarak plansız arazilerden planlanmış ve altyapısı sağlanmış arsalar elde etmenin önemine vurgu yapılıyor. Biz de Konut ve Yapı Gazetesi olarak, Bursa’da arsa yatırımı yapmak isteyenler için uzman görüşlerine başvurduk. Arsa yatırımında dikkat edilmesi gereken hususlar ve kentin yatırım için cazip bölgeleri hakkında merak edilen sorulara yanıtlar aradık.

REMAX BEYAZ GAYRİMENKUL’DEN HALİL ŞAHİN: KARACABEY YOLU YATIRIMCILARIN GÖZDESİ

Remax Beyaz Gayrimenkul Brokeri Halil Şahin, otoban ve turizm projeleri sayesinde Bursa-Karacabey arasındaki bölgedeki arazi satışlarının bu yıl patlama yaptığını söyledi. Görükle'den Karacabey'e kadar olan arazi fiyatlarının bir yıl içinde talep nedeniyle 10- 15 bin liralara yükseldiğini anlatan Şahin, fiyatların yükselmesinde dışarıdan gelen yatırımcıların da etkili olduğunu ifade etti. İstanbul'da yatırım yapılacak arazi fiyatlarının inanılmaz derecede yükseldiğini ve bu bölgedeki sanayicilerinin pazar arayışına çıktığını kaydeden Şahin, “İstanbul'daki fahiş fiyatlar nedeniyle,  İstanbullu yatırımcı Bursa'yı tercih eder oldu. Bursa'da fiyatlar o bölgelere kıyasla hâlâ çok ucuz, üstelik otoyol projesi tamamlandığında İstanbul- İzmir arasındaki yol mesafesi 3,5 saate düşecek. Bu nedenle Karacabey yolu çok tercih ediliyor” diye konuştu.

Bursa için turizm projeleri ile kentsel dönüşüm projelerinin de hız kazandığını ve Bursa'nın baş döndürücü bir hızla geliştiğini anlatan Halil Şahin, Carrefour' un arkasındaki bölgenin de ticaret merkezi haline geldiğini kaydetti. Gençaslanlar (Mihraplı), Zeno (Zeno Center) Detay Yapı, gibi başarılı inşaat şirketlerinin bu bölgeye sınıf atlattığını anlatan Şahin, Beşevler girişindeki Origami iş merkezindeki fiyatların şu anda ulaşılabilir seviyede olduğunu ifade etti.

SÖZERİ GAYRİMENKUL’DEN AHAD SÖZERİ: NİLÜFER’DEN MUSTAFAKEMALPAŞA’YA KADAR KISA, ORTA VE UZUN VADELİ YATIRIMLAR YAPILABİLABİLİR

Gayrimenkul sektöründe en kârlı yatırımın toprak olduğuna işaret eden Sözeri Gayrimenkul Danışmanlığı’nın sahibi Ahad Sözeri, “Toprak yatırımını kısa, orta ve uzun vadede düşünmek gereklidir. Kısa vadede 0 – 1 yıl, orta vadede 1 – 5 yıl, uzun vadede 5 yıl ve üzeri genelde 10 – 20 yıl bandı düşünülmelidir” dedi. Toprağın en kârlı yatırım olabilmesi için yatırım riskinin minimuma indirilmesi gerektiğine vurgu yapan Sözeri, “Bunun için de uzman danışmanlardan yardım alınmalıdır. Alınan toprağın ana yola veya en yakın yola uzaklığı, elektrik, su imkânları, havadar veya basık olması, dere kenarı, göl, deniz vb. unsurlara yakınlık uzaklığı, yakın çevredeki imar durumları gibi birçok kıstas değerlendirilerek en uygun arazi üzerinde durulmalıdır” şeklinde konuştu.

Şehrin batıya doğru büyümesinden dolayı Nilüfer’den başlayıp Mustafakemalpaşa’ya kadar kısa, orta ve uzun vadeli yatırımlar yapılabileceğinin altını çizen Ahad Sözeri, “Bunun yanında Yıldırım’da Millet Mahallesi’nden sonra yer alan Samanlı Kavşağı karşıları, İnegöl’de yeni yerleşim alanları, Bursa-İzmir Otoyolu ve hızlı tren güzergâhı gittikçe değerlenen bölgelerdir” ifadelerini kullandı. Özellikle İstanbul’dan gelen yatırımcıların büyük araziler topladığı bilgisini veren Sözeri, “Genelde yabancı yatırımcı için Bursa cazip gelmese de son dönemde Arap müşterilerden zeytinlik talepleri gelmeye başladı” dedi.

EVREKA GAYRİMENKUL’DEN EMRAH DÖNMEZ: YATIRIM PLANINIZI ON YIL VE SONRASI İÇİN YAPIYORSANIZ MUTLAKA ARSA ALIN

Evreka Gayrimenkul Danışmanlığı’ndan Emrah Dönmez, toprağın vazgeçilmez bir değer olduğuna vurgu yaparak, “Eğer ki gelecek birkaç yüz yıl içinde yeni gezegenlere taşınma ve orada yaşama imkânı olmaz ise toprak en değerli element olacaktır. Dolayısı ile döviz eriyebilir, şirketler batıp hisse senetleri değersizleşebilir ancak toprak her zaman kıymetli kalacaktır” dedi. Toprak yatırımı yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Dönmez, “Eğer bir miktar nakdiniz var ise ve kısa sürede bu nakde ihtiyaç duymayacaksanız, yatırım planınızı on yıl ve sonrası için yapıyorsanız, her zaman size uygun arazi alternatifleri bulunabilir. Bu kişilere tavsiyem ya ellerinde bulunan küçük miktarla imarlı ve geleceği net olan ufak bir yer alsınlar ya da imarı olmayan tarım vasfında uzun vadede getiri sağlayacak daha büyük bir arazi alsınlar” diye konuştu.

Arsa yatırımcısını merdiven altı ya da çantacı diye tabir edilen kişilere karşı da uyaran Dönmez, “Artık gayrimenkul sektörü Türkiye’de ciddi bir sektör halini almıştır ve hizmet anlamında dünya standartlarını yakalamalıdır. Ancak hem sektör çalışanlarını hem de yatırımcıları koruyacak kanunlara ihtiyaç duymaktayız. Yatırımcı eskisinden daha bilinçli… Kendisine kimin daha iyi hizmet sunacağını biliyor, ancak sektörle ilgili ciddi bir yasa hayata geçirilirse o zaman kimse kaçak çalışamaz ve kimse zarar görmez” ifadelerini kullandı.

TURYAP İZMİR YOLU TEMSİLCİSİ KORAY TUTKOPAR: 10 BİN LİRALIK BİR ARAZİ 10 YIL SONRA 100 BİN LİRA OLACAK

Gelişme şartları ve jeopolitik durumunun Bursa’yı arazi anlamında çok iyi bir yatırım bölgesi haline getirdiğini belirten Turyap İzmir Yolu Temsilcisi Koray Tutkopar, “Birikimi yüksek düzeyde olmayan kişiler için altın ve döviz daha ulaşılabilir ve daha kolay elden çıkarılabilir gözüküyor. Ancak getirisi araziye göre çok az ve daha riskli… Bugün 10.000 TL’ye alınan bir arazinin 10 yıl sonra 100.000 TL olması mümkün. Fakat diğer yatırım araçlarında bu imkânsız” dedi. Tutkopar, özellikle 2020 yılına kadar Bursa nüfusunun 7 milyona olacağının beklendiğini, bu şekilde planlanan bir şehirde büyümenin batıya doğru ilerlediğini kaydetti. Yatırımcılara, “Paranızı arazinin dışında başka yatırım araçlarına aktarmanızı hiç tavsiye etmiyorum” tavsiyesinde bulunan Tutkopar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Turyap İzmir Yolu Şubesi olarak Türkiye'nin her yerinden yatırım talepleri alıyoruz ve bu yatırımcılarımıza danışmanlık yapıyoruz. Fakat özellikle İstanbullu yatırımcılarımızın sayısı oldukça fazla ve İstanbullu yatırımcı gerçekten arazi konusunda oldukça bilinçli davranıyor. Bunun sebebini Bursa'nın İstanbul’un geçmiş dönemleri gibi görmeleri… İstanbul’da arazi fiyatları çok pahalı olduğundan Bursa’ya yoğun bir ilgi var. Elinizi çabuk tutun.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89