banner94

banner77

banner69

banner88

Tarihi yapılara bilinçsiz restorasyon

Bazı tarihi yapılar bilinçsiz restorasyon nedeniyle eski görünümünden uzaklaşıyor.

GÜNDEM 08.01.2012, 19:25 08.01.2012, 19:25
Tarihi yapılara bilinçsiz restorasyon
banner66

 

Yrd. Doç. Dr. Özlem Köprülü Bağbancı, Bursa’daki bazı tarihi yapıların bilinçsiz restorasyon nedeniyle eski görünümünden uzaklaştığını ileri sürdü.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Sonbahar- Kış seminerlerine Yrd. Doç. Dr. Özlem Köprülü Bağbancı’nın sunumunu gerçekleştirdiği ‘Osmanlı Anıtsal Mimari Yapım Teknikleri’ semineriyle start verdi.
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen seminerde, tarihi yapım teknikleri, Bursa’daki tarihi yapılar ve özellikleri hakkında bilgi veren Bağbancı, tarihi yapıların yeniden eski görüntüsüne kavuşturulması için gerçekleştirilen çalışmaların, eserleri doğal görüntülerinden uzaklaştırdığının altını çizdi.
BİLİNÇSİZ YAPILAN RESTORASYON ESERLERE ZARAR VERİYOR
Aresbet style="font-size: 11pt; font-family: Arial; ">Bağbancı, “Çalışmalar belki iyi niyetle ve tarihi yapıları korumak adına yapılıyor. Ancak bilinçsiz ve bilimsel destek alınmadan yapılan bazı çalışmalar, maalesef yüzyıllık tarihi eserlerin, kendine özgü tarz ve yapım özelliklerinden uzaklaşmasına neden oluyor, eserlere daha çok zarar veriyor.” dedi.Tarihi yapılarda uygulanan ve mühendislik zekası ile geliştirilen tekniklerin, günümüzde yapılan restorasyon çalışmalarında kaybolduğunu ve eserlerin sadece dış görüntüsünün yenilendiğini savunan Bağbancı, mesleki ve bilimsel yardımlar almadan yapılan restorasyon çalışmalarının, eserlere telafisi mümkün olmayan kayıplar verdiğini kaydetti.
Seminerde konuşan U.Ü. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Bağbancı ise tarihi yapıların normal konut statüsünden çıkartılarak özel bir korunmaya alınması gerektiğini belirtti. Bursa’nın dört bir tarafında tarihi eserlere rastlandığını kaydeden Bilal Bağbancı, eserlerin, yapılacak özel çalışmalar ile korunmasını gerektiğine işaret etti. Restorasyon en iyi casino siteleri çalışmalarında mutlaka akademik desteğin alınması gerektiğini vurgulayan Bağbancı, restorasyon çalışması yapmak isteyen kurumların, mutlaka bu konuda uzman mühendisler ile işbirliğine gitmesi gerektiğinin altını çizdi
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner89