banner94

banner77

banner69

banner88

Sosyal konut projesi sektörü canlandıracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sosyal konut projesini açıkladı. Proje kapsamda Bursa’ya da 8 bin 650 konut inşa edilecek. Sosyal konut projesinde gençlere de ev ve iş yeri sahibi olma imkanı sunuluyor.

GÜNDEM 17.10.2022, 16:20 22.11.2022, 23:30
Sosyal konut projesi sektörü canlandıracak
banner66

Haber: Nagihan GÖRKEN/ Eşref AYDEMİR

Projeyle 500 bin konut inşa edilecek ve yılbaşında temeli atılacak. Bursa’nın sektör temsilcilerine açıklanan projeyle ilgili görüşlerini sorduk.

Mustafa Andıç

İMSİAD Başkanı

Devletin sadece sosyal konut üretmesi gerektiğini sürekli ifade ediyoruz. Bu konutlardan kesinlikle dar gelirliler yararlanmalı. Yatırım aracı olmamalı ve satış koşullarında gri alanlar bulunmamalı. Bu açıdan açıklanan paketin şartları önem kazanıyor. Bu konut projesinin inşaat sektörünün canlanmasına ve sektörün etkilediği 200’den fazla alt sektörün de hareketlenmesine olumlu katkı yapacağı inancındayız. Fakat şöyle bir talebimiz var; nasıl ki bu konutlardan yararlanmak isteyen vatandaşlara o bölgede belli bir süre ikamet zorunluluğu getiriliyorsa aynısı müteahhitler için de olmalı. Bursa’da yapılacak konutların ihalesi bu şehirde faaliyet gösteren ve sınıfları ile kriterleri sağlayan müteahhitlere verilmeli. Merkeziyetçi bir imalat yapısını doğru bulmuyoruz. Tabii burada bir de madalyonun öteki yüzü de var. Kiminle yapacağız? Ekip bulmakta zorluk yaşıyoruz. Usta ve işçilerimiz yurt dışına gitti. Son dönemde ülkemizde kamu ihalelerine giren müteahhit yok. Bu nedenle de ihaleler iptal ediliyor, son 3 ayda 31 TOKİ projesi ihalesine giren müteahhit bulunamamış. Okul, sağlık bakanlığının da projelerine müteahhit firması girmemiş demek ki bir sorun var. Sektörün bütün sorunlarına yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır.

Özgür Kavaklı

MÜSİAD İnşaat Komisyonu Başkanı

Projenin hayırlı olmasını diliyorum. Dar gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olmasını sağlayacak bir proje. Son dönemlerde enflasyondan dolayı dar ve sabit gelirli diye tanımlanan işçi, memur, emeklinin konuta ulaşması zorlaşmıştı. Bu sebeple hem kamuya ait arazilerin değerlendirilmesi hem de sektörün hareketlenmesi açısından çok değerli buluyoruz. Halkın da bu projeye çok yoğun bir ilgisi ve başvurusu söz konusu. İnşaat malzemelerinde tüketimin artmasıyla, yükselen fiyatların belki durağanlaşmasını, stabilize etmesini sağlar. Mevcut sektöre olumsuz bir etkisi olmaz. Zaten şu an yapılan projeler daha çok üst ve orta kesime satılıyor.

Murat Kaya

GESİAD Başkanı

Dar gelirli vatandaşlarımıza ev sahibi olma imkânı sağlayacak olan sosyal konut hamlesine olumlu yaklaşıyoruz. Bu projenin takip edilmesi gerekiyor. Sadece gerçekten konut ihtiyacı olan ailelerin bu projeden yararlanması sağlanmalıdır. İnşaat sektörün birçok kalemi ve alt tedarikçisini de etkileyecektir. İnşaat sektörünün canlanmasına vesile olacağı inancındayız. Herkese hayırlı uğurlu olsun.

Fatih Şakir

BALKANTÜRKSİAD Başkanı

Sosyal konut projesi kapsamında Karacabey’de iki bölge seçildi. Biri Taşlık diğeri ise Yenikaraağaç bölgesidir. Yenikaraağaç bölgesinde seçilen alan Ramsar alanında kalıyor. Ramsar alanı nedir? Sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir. 1971 tarihinde Ramsar şehrinde imzalandı ve adını bu şehirden almaktadır. Bu anlaşmaya 1998 yılında Türkiye’de imza attı. Tatlı su alanlarının korunması projesi işte tam bu alanda imzalanan anlaşma ihlal ediliyor. Yenikaraağaç’ta seçilen alan yanlış. Üst tarafta Ramsar’da olmayan alanda yapılırsa daha iyi olur. Proje diğer taraflarıyla piyasayı canlandırdı. Sektöre hareketlilik kattı. Enflasyon rakamları da yeniden normale dönerse TOKİ zorunluluğu olmayan yerlerde yeniden evler alınabilir diye düşünüyorum. Dar gelirliler ve Bursa için bir ihtiyaç, mevcut sektörün satışlarını etkilemeyeceğini düşünüyorum. Hayırlı olsun.

Muhammed Adiloğlu

Adiloğlu Grup YKB

Projeyi olumlu buluyorum. Yapılacak olan sosyal konutların imalat sürecindeki malzeme tedarik zinciri ve istihdamın sektöre ciddi manada canlılık getireceğini düşünüyorum. Bursa’da üretilecek 8 bin 650 sosyal konutun kısmen de olsa dar gelirli vatandaşlarımıza rahatlama getireceğini düşünüyorum. Özellikle TEKNOSAB bölgesine yapılacak sosyal konutlar, sanayide çalışan veya çalışacak dar gelirli vatandaşa direkt fayda sağlayacaktır. TEKNOSAB bölgesinde yapılacak olan sosyal konutlar çok kısa zamanda ilave sayı ile artacaktır. Yeni imar alanlarının açılması yeni inşaat projelerini hızlandırır. Çünkü imarlı arsa alternatifi arttıkça, arsa maliyeti düşeceğinden, inşaata olan ilgi artacaktır.

Erdal Çelebi
BEMO Başkanı

Sosyal bir proje bu. Devletimiz de bu anlamda ciddi adımlar attı. Önemli olan insanlara dokunabilmekti. Bir kesim konut edinemiyordu. O kesimle şu anda temas edilmeye başlandı. Fakat tabii ki bu alt gelir grubundaki insanların hamlesiyle ortaya çıkacak. Bugün inşaat maliyetlerinin ne olduğunu herkes biliyor. Bursa için 8 bin 650 konut sayısı yeterli değildir. Alt gelir düzeyinde çalışan ciddi bir kesim var. Bursa’nın bu kampanyaya 50 bin hatta daha üstünde bir konut sayısıyla girmesi gerekiyordu. Ama biz ümitlerimizi bitirmiş değiliz. Bu proje sektöre herhangi bir aksaklık vermeyecektir. Önemli olan piyasanın stabil bir hale gelip, o stabillikle birlikte artık piyasanın dengede gitmesidir. Son 3 yıldır fiyatlar çok arttı. Bundan sonraki süreçte ekonomi politikalarımız doğru giderse, yatırımdaki projeler değer görürse, yastık altındaki para ciddi anlamda çıkarsa stabil bir bandı yakalayacağız. Bundan sonraki süreçte imalatçıların yeniden sahneye çıkacağı bir dönemi bekliyoruz.

Göksel Birsen
TÜGEM İl Başkanı

Bu proje sadece inşaat sektörünü değil inşaat sektörünün alt çözüm ortağı sektörleri de olumlu etkileyecektir. Bursa’ya baktığımızda 8 bin 650 tane konut projesi çeşitli ilçelerde yapılacak. Dar gelirli vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacak. Devlet sosyal sorumluluk anlamında güzel bir adım atmış oldu. Burada sektörün talebini olumsuz etkileyecek hiçbir durum yok. Çünkü konut sahibi olacak kişiler şu anda konut almayı düşünmeyen kişiler. Aksine ev alma niyetine girenler eğer kurada çıkmazsa o niyete girdikleri için ek ev talebi ortaya çıkabilir. Bir canlanma söz konusu olacak. Hem şehrimiz hem de ülkemiz için atılmış güzel bir adım bu.

Meral Türkeş
BEMO YK Üyesi

Genç nesil için bir umut oldu. Son dönemde ev fiyatları çok arttı. Bu proje harika bir haber ve piyasayı umutlandırdı. Bu hamle ile inşallah krediler de açılır. Orta halli aileler de ev almaya başlayabilirler. Biz emlakçılar olarak umutluyuz. Ama fiyatlarda bir düşme olmaz. Ham madde fiyatları her gün yükseliyor. Ayrıca arsa açıklaması da yapıldı. Pek çok insan arsa da almak istiyor. İnsanlar artık bahçeli evlerde yaşamak istiyor.

Sevim Yılmaz
TÜGEM İl Koordinatörü

Bu proje düşük gelirli ailelere konut alma imkanı sağlayacak. Geçmişte emeklilere bu kapı açılırdı. Bu projede gençlere de açıldı. Hem iş yeri edinebilmeleri, hem genç yaşta konut sahibi olabilmeleri için kapı açılmış oldu. Ben olumlu yönde ilerleyeceğini düşünüyorum. Şu anki yüksek konut fiyatlarını bir nebze de olsa geri çekebileceğini ve piyasanın da hareketleneceğini düşünüyorum.

Özkan Aydemir
Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı/Broker

Son 2 yıldır konut fiyatlarında afaki bir yükseliş vardı; kiralarda ve satış rakamlarında. Fiyatların yükselmesi alt ve orta kesimin alım gücünün düşmesine neden oldu. Sosyal konut projesi hamlesiyle alt gelir grubunun büyük bir kazanç elde edeceğini düşünüyoruz.

İsmail Duyar

Çınar Değerleme Sorumlu Ortak

Bu projenin yerinde bir hamle olduğunu düşünüyorum. Zira nüfus artış oranımıza paralel konut arzı artışı olmadı. Bu nedenle konut fiyatları arttı. Maliyet kaynaklı enflasyonun önüne geçemese bile talep kaynaklı enflasyonun önüne geçmesi noktasında katkısı olacağını düşünüyorum. Alt gelir gruplarına devletin vereceği teşviklerle konutun ulaşılabilir olması toplumun sosyolojik anlamda da emniyet supabına kavuşmasını sağlayacaktır.

Suat Kaya
Era Sky Gayrimenkul

Güzel bir proje. Alt gelir grubuna hitap edecek. Özellikle ülkemizin kalkınmasına ve inşaat sektörünün canlanmasına faydası olacaktır. Konut projeleriyle birlikte arsa ve iş yeri projeleri de var. Yatırımcıların da bu projeye değer katacağına inanıyorum.

İbrahim Saltoğlu
Mavi Adamlar

Gayrimenkul

İnsanların alım güçleri yeterince düştü. Buna çare olarak böyle bir hamle bence güzel bir şey. İnsanları ev sahibi yapabilecek bir fırsat. İhtiyaç sahibi vatandaşlar umarız bundan yararlanır. Ancak bu proje konut satışlarına çok yansımaz. Çünkü şöyle örnek vereyim, 100 bin daire yapılacaksa zaten şu an 1, 5 milyon başvuru var. O yüzden piyasadaki konut satışlarına etkisi olmayacaktır.

Çağatay Gümüşyay

Coldwell Banker

Focus Broker
Pandemi süreciyle ülkemizde arz sıkıntısı vardı. Buna bağlı olarak da ciddi fiyat artışları gözlemlendi. Özellikle alt gelir grubu bu dönemde çok etkilendi. Sosyal konut hamlesinin bu anlamda doğru zamanda yapıldığını düşünüyorum. Kısa vadede her ne kadar net bir etki göremesek de orta ve uzun vadede çektiğimiz arz sıkıntısına çare olacağını düşünüyorum.

Özge Tunalı

Coldwell Banker

Net Gayrimenkul Ofis Direktörü
Çok yararlı bir proje. Hem fiyatlar düşecek hem de sektör daha normalleşmeye gidecektir. Çok da güzel bir proje.

Mehmet Eymen Tutan
Berşan Gayrimenkul

Ev sahibi olmayan kişiler için gerekli bir hamleydi. Emlak sektörünün de gelişeceğini düşünüyorum. Konut satışları konut yetersizliği nedeniyle şişmiş durumda bu nedenle konut fiyatlarının da düşeceğini düşünüyorum.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner89