banner94

banner77

banner69

banner88

Ruslar geliyor

10 Bin Rus gayrimenkul almak için bekliyor

GÜNDEM 15.01.2012, 17:20 15.01.2012, 17:20
Ruslar geliyor
banner66

Yabancılara gayrimenkul satışının önündeki engeller kalkarsa emlak sektöründe satış patlaması yaşanması bekleniyor.

Gayrimenkul Sektörünün en önemli gündemlerinden biri olan ‘mütrekabiliyet’le ilgili gelişmeler Türkiye ’de olduğu kadar diğer ülkelerde de merakla bekleniyor. Şimdiye kadar Türkiye ile arasında mütekabiliyet anlaşması olmaması nedeniyle ancak şartlı olarak gayrimenkul satın alabilen Ruslar, çıkacak yasal düzenlemeyi bekleyen isimler arasında. Ruslar arasında ‘oligarklar’ın da yer alacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Kısa süre önce Gayrimenkul Hukuku Derneği’ni kuran Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın ülkede gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, yasal düzenlemenin olması durumunda Rusya  ve çevresindeki ülkelerden az 10 bin talep gelecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DE ODAKTA

Mütekabiliyetle ilgili gelişmeleri takip etmek için iki kez Rusya’ya gittiğini ve incelemeler yaptığını belirten Kiraz, “Mütekabiliyet kalkınca sadece Rusya ve çevresinden 10 bin talep gelecek. Rusların talebi sadece Antalya  ve Muğla ’ya yönelik değil. İstanbul  da hedef kentler arasında” dedi.

Bu gelişimde Türkiye’nin sahil kesimlerinde 100-150 bin euro’luk konutların talep göreceğine işaret eden Ali Güvenç Kiraz, daha çok Londra ’da yatırım yapan Rus zenginlerin de İstanbul’da pahalı konutlara yönelebileceğini vurguladı. Rusların Türkiye ile ilgilenmesinin nedeni olarak Avrupa ’da yaşanan krizi gösteren Kiraz, “Zengin Ruslar Londra’da yatırım yapıyor ama küresel kriz  güvenli liman olarak öne çıkan Türkiye’yi yatırımın gözdesi yaptı. Mütekabiliyet kalkınca özellikle kentsel dönüşüm projeleri de Rusların ilgi alanına girecek. Zengin Rusların satın alma eğilimi de projelerden blok almak şeklinde” dedi.

Diğer yandan, Rusya’daki bu gelişme paralelinde bankaların da mütekabiliyet ilkesindeki düzenleme paralelinde doğacak satın alma hareketi için konut kredisinde yoğunlaştıklarına dikkat çeken Kiraz, bu ilgi karşısında kendilerinin de Antalya’da bir avukatlık bürosu kurma kararı aldığını belirtti.

TÜRKİYE, TAVRINI DİĞER ÜLKELERE GÖRE BELİRLİYOR

Mütekabiliyet ilkesinin işleyişi hakkında da konuşan Ali Güvenç Kiraz, aslında Türkiye’de mütekabiliyet yasası gibi bir çalışmanın olmadığını belirterek, Türkiye’deki düzenin diğer ülkelerdeki uygulamalar karşılığında geliştiğini söyledi. Kiraz, şöyle konuştu: “Bizdeki işleyiş, Tapu Kanunu ’nun bir maddesine göre belirlenmiş. Diğer ülkelerde hangi koşullar varsa biz de aynısını uyguluyoruz. Mesela Rusya’da 6 ay ikamet edenlere gayrimenkul satılıyor, biz de Ruslara aynı koşullarda satıyoruz. Arabistan hiçbir ülke vatandaşına satmıyor. ‘Topraklarımız kutsal diyorlar’ ama biz de onlara satmıyoruz. Mütekabiliyet kalkınca diğer ülkelerin vatandaşları gelip bizden gayrimenkul alabilecek. Yani uygulanan sınırlama kaldırılacak.”

ASKERİ İZİN KALDIRILACAK

Mütekabiliyet ilkesindeki düzenlemeyle askeri bölgeler ve stratejik alanlar dışında yabancıya gayrimenkulün serbest olacağını ifade eden Ali Güvenç Kiraz, şu bilgileri verdi:

“Eskiden Ege Ordu Komutanlığı’ndan izin alınıyordu fakat bu kalkacak. Artık izin alınmayacak. Sadece askeri alanlara yakın yerlerde satış yapılamayacak. ‘Stratejik noktalar’ diye bir tabir var ve oralarda da satış yapılmayacak. Eskiden ilçe yüzölçümünün yüzde 10’u satılabilir sınırı vardı. Şimdi o kalkıyor ve ilçelere göre farklı oranlar belirlenebiliyor. İllere ya da bölgelere göre de belli sınırlamalar getirilebilir. Fakat Türkiye’nin tanımadığı Kıbrıs Rum  Kesimi gibi ülkelere satış yasaklanacaktır.”



Kaynak :
 Milliyet

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner89