banner94

banner77

banner69

banner88

PTYD tesis yönetimi sektörünü buluşturdu

Tesis yönetimi sektörünün yöneticilerini buluşturan Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştayı ile sektörün yol haritası belirlendi. Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği (PTYD) ev sahipliğinde yapılan çalıştayda konuşan PTYD Kurucu Başkanı Yahya Sağır, meslek odasının bir an önce kurulması gerektiğinin altını çizdi.

GÜNDEM 31.07.2021, 23:26 01.08.2021, 23:39
PTYD tesis yönetimi sektörünü buluşturdu
banner66

HABER: GÖKSEL BAŞARAN

PTYD tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştayı Bolu Abant'ta yapıldı. Çalıştaya, Türkiye’de sektörün en büyük 6 derneğin başkan ve yöneticileri, Avrupa Tesis Yönetim ağı EuroFM Yönetim Kurulu Üyesi Levent Alatlı’nın yanı sıra İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuk Komisyonu Başkanı Av.Şeref Kısacık, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik, Türk Standartları Enstitüsü İstanbul Belgelendirme Müdürü Ahmet Nursi Kartal, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı & Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof.Dr.Harun Tanrıvermiş, A.Ü. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetim Bölümü Öğretim Üyeleri Doç.Dr.Yeşim Tanrıvermiş, Doç.Dr.Erol Demir, Sinan Terzioğlu, Salih Demirkaya ile konusunda uzman avukatlar, akademisyenler ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı. Sektörün dünyada yaklaşık 1,2 trilyon dolar, Türkiye’de ise 12-15 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu söyleyen Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği Kurucu Başkanı Yahya Sağır, “Böylesine büyük bir istihdam yaratan ve ülkelerin ekonomisine ciddi derecede katkı sağlayan bu sektörün sorunları oldukça fazla. Bu kapsamda Türkiye’de bu sektörde öncü 6 derneğin başkanları ile yaptığımız protokol neticesinde PTYD olarak bu çalıştayı organize ettik. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz  Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştayı'nda sektörün en önemli aktörlerini bir araya getirdik. PTYD organizasyonu ile gerçekleştirdiğimiz çalıştayda iş dünyası temsilcileri, kamu, akademisyen ve çok sayıda insanı buluşturduk. 4 gün süren çalıştayda sektörün sorunları masaya yatırılarak çözüm önerileri getirildi. Çalıştay sonucunda çıkacak rapor tüm paydaşlarla ve kamuoyu ile paylaşılacak” dedi.
Meslek odası kurulmalı
Türkiye’de bu sektörde hizmet veren yaklaşık 7000 firma tarafından 1 milyondan fazla kişiye istihdam oluşturulduğunun altını çizen Yahya Sağır, “Sektörde hizmet veren çok sayıda merdiven altı diye tabir edilen firma ve kişiler bulunmakta. Bu kadar istihdam yaratarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan sektörde her anlamda standardizasyonun oluşması gerekiyor. Hizmet veren firmalar NACE kodlarına göre ayrılmalı ve kategorilerine göre sınıflandırılmalıdır. Çalıştayda, 6 dernek başkanı ile birarada olduğumuz oturumda ise meslek odasının bir an önce kurulması yönünde fikir birliğine vardık. Çalışacak personeller ise ilgili üniversite ve kurumlarda eğitimler almalı ya da mesleki yeterlilik belgesi alarak eğitime tabi tutulmalıdır. Bu kadar çok farklı disiplini bir arada barındıran ve bu sektörün tüm paydaşlarının yer aldığı çalıştaylar önemli. Süreç içerisinde tek bir çatı altında da toplanarak ülke genelinde sesimizin daha çok duyulacağı etkinliklere imza atacağız” şeklinde konuştu.
KMK yeniden yazılmalı
1965 yılından bu yana yürürlülükte olan Kat Mülkiyeti Kanunu’nun günümüz ihtiyaçlarını karşılayamayacak düzeyde olduğunu söyleyen İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Şeref Kısacık, KMK’nın tamamen değiştirilip yeninden yazılmasını gerektiğinin altını çizdi.
Sağır’a “Tapu Mührü”
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik ise 'Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konusunda sunum yaptı. Çelik konuşmasının bitiminde PTYD Kurucu Başkanı Yahya Sağır’a Türkiye’de bir ilk olarak sektörde hizmet veren dernek ve firmaları bir araya getirdiği için temsilen “Tapu Mührü” takdim etti. TSE İstanbul Belgelendirme Müdürü Ahmet Nursi Kartal da Tesis Yönetiminde İSO ve TSE’nin öneminden bahsederken Yönetim Firmalarının mutlaka sertifikalandırma ve standardizasyona tabi tutulmaları gerektiğini ifade etti.
"Tesis yönetimi milli politika olmalı"
Tesis yönetiminin milli politika haline getirilmesinin altını çizen Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı & Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof.Dr.Harun Tanrıvermiş,

“Tesis yönetimi mevzuatının yetersiz ve dağınık olması ve görevli ve yetkili kamu kurumunun tanımlanamaması sektörde birçok sorunu beraberinde getiriyor. Türkiye’de tesis yönetimi gelişim sürecinin başında ve henüz büyük ölçüde kurumsallaşma gerçekleştirilemedi. Üniversiteler olarak bu sektörde çalışan ve çalışmayı düşünen kişilerin eğitimlerinin nitelikli bir şekilde verilmesi hususunda üzerimize düşen ne varsa yapacağız” dedi. Sektör paydaşları bir arada Çalıştayın bitiminde konuşan PTYD Kurucu Başkanı Yahya Sağır, “Bu çalıştayın gerçekleştirilmesinde büyük emekleri olan ve Türkiye’de bu sektöre yön veren Tesis Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bozan’a, Entegre Tesis Yönetim Derneği Kurucu Başkanı Özcan Aksu’ya, Eskişehir Profesyonel Apartman, Site ve Toplu Yapı Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sekizler'e, Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü’ye, ana
sponsorlarımız Apsiyon CEO'su, PTYD Kurucu Üyesi ve Bşk.Yrd. Kudret Türk’e, Senyönet CEO'su ve PTYD Kurucu Üyesi ve Bşk. Yrd. Mehmet Yıldızdoğan'a, METAY Kimya Kurucu Müdürü Ahmet Savaş’a, Çalıştay Başkanımız ve PTYD Tahkim Komisyonu Başkanı Murat Erdoğan’a ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

4 gün süren çalıştaya katılan kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerine, akademisyenlere, sivil toplum kuruluşlarına, iş dünyası temsilcilerine PTYD Kurucu Başkanı Yahya Sağır tarafından plaket ve sertifikalar verildi.

PTYD Kurucu Başkanı Yahya Sağır, Konut-Yapı Gazetesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Göksel Başaran'a katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

PTYD'den sektörün ilk çalıştayı

Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği (PTYD) esis yönetimi sektörünü buluşturdu. Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştayı'nda akademisyenler, avukatlar ve iş dünyası temsilcileri önemli
bilgilendirmelerde bulundu. Ankara Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Bölüm Başkanları ve öğretim üyeleri tarafından “Tesis Yönetimi Neden Milli Politika Olmalı?, Tesis Yönetimine Global v Yerel Bakış Dünyada ve Türkiye'de Gayrimenkul ve Tesis Yönetimi Eğitimi-Öğretimi ve Profesyonelleşme, Firmalarda Sertifikalandırma ve Standardizasyon, Tesis Yönetiminde İSO
ve TSE’nin Önemi, Firmalar Açısından İş Güvenliği Mevzuatı, Çalışanları Açısından Mesleki Yeterlilik, Sektörde İnsan Kaynaklarının Önemi, Sorunları ve Çözümleri, Tesis Yönetiminde Yöneticilerin Yaşadığı Sorunlar ve Çözümleri, Tesis ve sitelerde Enerji Yönetimi ve Sıfır Atık” konularında sunumlar yapıldı.

Avukatlardan önemli bilgiler

İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuk Komisyonu Başkanı ve üyeleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanı, Türk Standartları Enstitüsü TSE İstanbul Belgelendirme Müdürü ve kamu kurumu temsilcileri tarafından “Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Vergi Hukuku, KMK’ya Göre Yönetimlerin Yaşadığı Vergisel Sorunlar ve Çözümleri, Tesis Yönetiminde KVKK Kanunu sorunlar ve çözümleri, KMK ve Kooperatif Kanunlarına Göre Yasal Tahsilatlar ve İcra İşlemlerinde Yaşananlar, Kamu-Özel İş birliği Modeli Uygulamaları ve Tesis Yönetimi Uygulamaları, İnşaatı Tamamlamadan İflas Eden Müteahhitler ve Sonrasında Yaşanan Yönetimsel Problemler” konusunda sektör temsilcilerine önemli bilgiler verdi.

İş dünyasından düşünceler
Yaşam alanlarında hizmet veren farklı sektörlere mensup iş dünyası temsilcileri de “Sektörde ve Gelecekte Yazılımların Önemi Yazılımcılardan Beklentiler, Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinin Tesislerde Uygulamaları, Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliğinin Tesislerde Uygulamaları, Gayrimenkul Yönetiminin Geleceği, Türkiye’nin Depremselliği ve Yapısal Hasarları Etkileyen Faktörler” hakkında düşüncelerini aktardılar.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89