banner94

banner77

banner69

banner88

Oylat yeşil enerji üretecek

Oylat’ta kaplıca suyunun gücüyle enerji üretmek için düğmeye basıldı.

GÜNDEM 27.05.2016, 18:08 27.05.2016, 18:08
Oylat yeşil enerji üretecek
banner66
Mobilyası, Köftesi, Ayçekirdeği gibi markaları olan Türkiye´de nam yapan İnegöl´ün doğa harikası olan turizm cenneti diye tabir edilen Oylat’ta katı yakıtın önüne geçmek, kaplıca suyunun gücüyle enerji üretmek için düğmeye basıldı.
 
İnegöl Belediyesi ve OYLAT AŞ. İşbirliğinde hayata geçirilecek proje ile Oylat´ta katı yakıt kullanılmayacak. Kullanılmış kaplıca suyunun kinetik gücüyle üretilen enerji, Oylat´ın hem ısınma hem de elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak.
 
Belediye Başkanı ve Oylat AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, hayata geçirecekleri projeyi düzenlediği basın toplantısında kamuoyuna duyurdu.
 
Oylat Çağlayan Otel´de düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı ve Oylat AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, sistemi kuracak olan Biytaş Şirketler Grubunun Genel Müdürü Suat Gülçimen, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.
 
Proje hakkında teknik bilgi veren Biytaş Şirketler Grubu Genel Müdürü Suat Gülçimen, proje inşaat çalışmalarının başladığını, 3 ay içerisinde tamamlanacağını aktardı.
 
OYLAT´TA ARTIK KÖMÜR YAKILMAYACAK!

Proje hakkında basın açıklaması yapan Belediye Başkanı ve Oylat AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, “Mobilyası, Köftesi, Ayçekirdeği ve Tarihi Mehteri gibi markaları olan İnegöl´ümüzün en önemli markalarından biri de hiç şüphesiz Doğa harikası yalancı cennet dediğimiz şifa merkezi Oylatımızdır. İnegöl Belediyesi olarak bu dönem özellikle turizm alanından ciddi hamleler yapıyoruz. Her mevsimde farklı güzellikleri ile yeryüzü cenneti olarak bilinen ve şifalı kaplıca sularıyla hastalara şifa veren Oylat´ta yapacağımız 1 Milyon liralık yatırımla yeşil enerjiye geçiyoruz. Isı pompası ile kaplıca sularının enerjisini geri kazanılacağı bu projede, ısı pompası, elektrik ve doğalgaz birlikte kullanılacak. Sistemin bir özelliği de bölgenin ihtiyacından fazla elektriği üretecek olmasıdır. Projenin en önemli özelliği ise kömür kullanımın sona ermesi ile hava kirliliğine yol açmayacak olmasıdır. Uludağ eteklerinde yer alan Oylat´ın 4 mevsimde de farklı güzelliklere sahip olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Doğadan kendiliğinden çıkan ve soğutma işlemi görmeden kaplıca hamamlarına gönderilen şifalı termal suyumuz çok sayıda hastalığa deva olmasının yanı sıra Türkiye´de ilk kez uygulanacak olan Yeşil Enerji Projemizle enerji üretimine de katkı sağlayacak. Bursa´da ve ülkemizin farklı yerlerinde ısıtma-soğutma-havalandırma ve havuz uygulamaları yapan Biytaş Şirketler Grubu tarafından uygulamaya konacak projemizi bu yaz bitirmeyi hedefliyoruz“ dedi.
Betorder text-align: justify; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;"> 
1 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK; 2.5 SENEDE KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Yaklaşık 1 milyon liraya mâl olacak projenin tamamlanıp sistem devreye girdiğinde, Oylat Turizm A.Ş´nin işlettiği tesislerde kömür kullanımını sonlandıracağını ifade eden Aktaş, “Oylat Turizm A.Ş bünyesindeki Çağlayan ve Aşiyan Otellerin kış aylarındaki ısınma ihtiyacını karşılayacak sistemin bir faydası da elektrik üretimi yaparken kesinlikle çevreye zarar vermeyecek olmasıdır.  Oylat´a kurulacak sistemle bölgedeki tesislerde kullanılan günlük 4 bin 300 ton kapasiteye sahip termal su yeniden değerlendirilecektir. Oylat´ta mevcut bulunan termal su, kaynağından 40 derece olarak çıkıyor. Su otellerin banyoları ve kaplıca hamamlarında kullanıldıktan sonra 30 derecelik bir ısıyla deşarj ediliyor. Biz deşarj edilen 30 derecelik kaplıca suyunu toplayıp, ısı pompası ile 70 dereye çıkaracağız. Bu suyu da ısıtma sistemine göndereceğiz. Böylece otellerin ısınma ihtiyacı ekonomik bir şekilde karşılanmış olacak.  Sistem devreye girince halen yılda 650 ton olan kömür kullanımı da sıfıra inmiş olacak. Böylelikle kömür kullanmaktan dolayı oluşan işçilik dahil yıllık 500 Bin TL´lik maliyette bölgeye yapacağımız diğer yatırımlara aktarılabilecek.  Kurulan sistem sayesinde termal atık sudan elektrik enerjisi de üreteceğiz. Böylece kuracağımız sistem kendi ihtiyacı olan elektriği çevreye zarar vermeden üretecek, fazla elektrik tesislerde değerlendirilecek ve sitem 3 yıl içinde kendini amorti edecek” diye konuştu.
 
ÇAĞLAYAN RESTORE EDİLECEK

Oylat Çağlayan otelde bir yenileme çalışmasının da yapılacağı bildiren Aktaş, “Bununla ilgili de bilgi vermek gerekirse; 4 Haziran itibari ile Çağlayan otelimizde yenileme çalışması başlayacak. Bu kapsamda kapısından mobilyasına kadar iç mekanlarda tabir yerindeyse A´dan Z´ye komple yenileme yapılacaktır. Çalışmaların ardından otelimiz 4 Temmuz itibari ile hizmet vermeye devam edecektir. Yapılan bu çalışmanın yaklaşık maliyeti 3 Milyon TL olarak öngörülüyor. Yenilenmenin ardından otelimiz misafirlerine daha kaliteli hizmet verecektir” şeklinde konuştu.
 
OYLAT´A YAPILAN YATIRIMLAR

İnegöl Belediyesi olarak, Türkiye´nin önemli termal merkezlerinden bir olan Oylat´ın gelişmesi için bugüne kadar pek çok projeyi hayata geçirdiklerinin altını çizen Aktaş, “Bunlardan da kısa kısa bahsetmek istiyorum. Burada yaşanan parklanma sorununa çözüm olması amacıyla Katlı Otopark yaptık. Bölgedeki eski tesisleri yıkıp güzel bir meydan kazandık.  Köylü pazarını kaldırıp, Büyükşehir Belediyemizin de desteğiyle oylatın girişinde modern bir çarşı yaptık. Piknik alanlarını düzenledik. Merkezi hükümetimizin desteğiyle yolunu genişleterek konforlu bir ulaşım sağladık. Bunlara ilave olarak Büyükşehir Belediyemiz de düzenlemelerini yaptığımız Oylat Mesire Alanımızda önceki yıl BURFAŞ marifetiyle işletilen bir sosyal tesisi beldemize kazandırdı. Türkiye´nin en büyük Damlataşı Mağarasını bölgemize kazandırdık. BEBKA desteğiyle çalışmalarını başlattığımız SUGESAM yani Su ile Gelen Sağlık Projemiz tüm hızıyla devam ediyor. Bu yaz çarşıdaki dükkânları yıkıp yerlerine modern bir çarşı daha yapmayı planlıyoruz. Yine daha önce de bahsetmiştim buradaki camimizle ilgili yenileme yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Oman işletme Müdürlüğümüze ait olan ve Oylat´ın girişinde bulunan otel de yapılan girişimler sonucu Büyükşehir Belediyemize devredildi. Büyükşehir Belediyemiz de inşallah en kısa sürede orada çalışmalara başlayacak ve Oylatımıza yakışmayan görüntü de ortadan kalkacak ve yeni bir tesis olarak karşımıza çıkacak. Küçük büyük demeden yaptığımız hizmetlerle daha güzel bir kaplıca merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Oylat´ı ülke turizminin gözbebeği yapacak çalışmalarımıza her geçen gün yeni projeler ekleyerek ara vermeden devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatarak saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmanın ardından Başkan Aktaş, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Programın sonunda da yerel ve ulusal basın mensupları ile Oylat´ta mini bir gezi yapıldı.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
25°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89