banner94

banner77

banner69

banner88

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, 17 Ağustos’u Unutmadı

Can Şimşek 17 Ağustos Depremi için basın açıklaması yaptı.

GÜNDEM 16.08.2014, 11:14 16.08.2014, 11:14
Mimarlar Odası Bursa Şubesi, 17 Ağustos’u Unutmadı
banner66

Mimarlar Odası Bursa Şubesi adına Yönetim Kurulu Başkanı Can Şimşek, 17 Ağustos 1999 Depremi’nin 15’inci yıl dönümüne yönelik açıklama yaptı.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Şimşek açıklamasında “17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi’nin 15. yılında, Yurdumuzda gerçekleşen ve can kaybıyla sonuçlanmış olan tüm depremleri bir kez daha üzüntüyle hatırlıyor ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Depremler, önüne geçemeyeceğimiz; zamanını da kestiremediğimiz gerçekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Depremlerin felaketlere dönüşmemesi için yapabileceğimiz tek şey ise yapılarımızı bilimin ışığında, tekniğine uygun şekilde inşa etmektir. 1999 yılından bu yana yıkıcı depremlere karşı belirli önlemler alınmışsa da, yapı tekniğine uymayan ve/veya kaçak yapılaşma ile mücadele konularında ne yazık ki mesafe kat edilememiştir” dedi

Vatandaş Değil Müteahhit Gözetiliyor

Başkan Can Şimşek, konuşmasını “Deprem riski karşısında alınacak önlemler, rant öncelikli bir yaklaşımla ve bilimdışı uygulamalarla ele alınamaz! Denetleyenin denetlenenden para aldığı bir yapı denetim sistemi, bir bina yıkılmadan on tanesinin inşa edildiği bir kaçak yapılaşma süreci, mimarın ve mühendisin dışlandığı denetimsiz bir imar düzeni ile kaçışı olmayan yıkıcı depremlere karşı önlem alabilmek olanaklı değildir. Diğer yandan 6306 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile dönüşüm adı altında maddi getirisi yüksek bölgelerin yüksek yoğunluklu imar alanlarına dönüştürülmesinin önü açılmakta ve vatandaşı değil müteahhidi gözeten bir dönüşüm sağlanmaktadır. Yıkım görme riskinin en fazla olduğu kaçak yapılaşma alanlarına ve/veya yanlış uygulanmış risk altındaki yapılara ilişkin ise hiçbir nihai yaptırım uygulanmamaktadır” sözleriyle sürdürdü.

Deprem Güvenliği Yüklenicinin İnsafına Bırakılmış

Başkan Şimşek, açıklamasını “Kanun kapsamındaki bölgelerin dönüşüm önceliği de risk durumuna göre değil ne yazık ki maddi getirim oranına göre belirlenmektedir. TMMOB’a bağlı Meslek Odalarının etkisizleştirilmesi adına, proje ve yapı üretimi sürecinde Oda denetimleri kaldırılmak istenmekte; mimarın ve mühendisin işin içinde olmadığı bir imar düzeninde yapıların deprem güvenliği, birçoğunun yapı üzerine hiçbir eğitimi olmayan yüklenicilerin insafına bırakılmaktadır. Büyük depremin 15. Yıldönümünde yetkilileri deprem gerçeğine karşı bir kez daha uyarıyor; yeni acıların yaşanmaması için sağlıklı kentleri oluşturacak sağlıklı ve sağlam yapıların inşası sürecinde Ülkemizin akademik birikiminden faydalanmalarını gerekliliğini hatırlatıyoruz” ifadeleriyle tamamladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner89