banner94

banner77

banner69

banner88

Koronavirüs, ev ve ofis algısını değiştirdi

Koronavirüs salgınının emlak piyasasına ve bu piyasadaki tercihlere etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu Emlak ve Emlak Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun, “Beyaz yakalılar ve sürekli işbaşında olması zorunlu olmayan kişiler için ofis algısı, çalışma algısı emlak sektörünü oldukça etkileyecek” dedi.

GÜNDEM 28.06.2020, 01:16
Koronavirüs, ev ve ofis algısını değiştirdi
banner66

Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu Emlak ve Emlak Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun, Kira Sözleşmesi’nde 2 taraf bulunduğunu ve bu tarafların yasal borçların olduğunu söyledi.

İKİ TARAFIN DA BORÇLARI VAR

Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun, “Emlak sahibi tarafından emlakın belirli bir süre belirli şartlar altında kullanma ya da faydalanma hakkını belirli bir bedel karşılığında başka bir kişiye devredilmesidir. Süreli veya süresiz olarak devredilebilir. Kira işleminde 2 taraf vardır; emlak sahibi ve kiracı olmak üzere. Her ikisinin de haklarının ve borçlarının olduğu yasal bir sözleşmedir” dedi.

Emlak sahibinin borçlarına örnekler veren Prof. Dr. Tosun, “İlk ve en önemli borcu zamanında ve tam olarak sözleşmede belirtildiği şekilde teslim etmek geliyor. İkinci borç ise; emlak sahibinin emlak ile ilgili vergi borçlarını ödeme gibi yükümlülüğü var. Emlak Vergisi de olabilir, zorunlu vergiler olan DASK da olabilir” diye konuştu.

Kiracının borçlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Tosun, “Kiracının en önemli borcu kira bedelini tam olarak ödeme borcu. Bu en önemli borç aslında. İkinci borç bunu destekleyen bir borç; kira bedelini tam ama zamanında ödeme borcudur” ifadelerini kullandı.

TERCİHLER DEĞİŞECEK

Emlak tercihlerindeki değişimlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun, “Salgın döneminde evden çalışmanın da mümkün olduğunu öğrendik. Her zaman bir ofise gerek yokmuş. ‘Çok büyük ofislere gerek var mı, bunun yerine evden mi çalışsak’ gibi kişilerin zihinlerinde sorular belirginleşmeye başladı. Hatta son dönemlerde genç beyaz yakalıların evlilik yaşı da uzadı. Tek başına yaşayan kişilerin sayısı da arttı. Tek kişilik hanelerin sayısı arttıkça ‘ekstra ofis masrafına gerek kalmadan, kendi evimizde hem çalışıp hem de yaşayabilir miyiz’ gibi bir alternatif düşünülmeye başlandı. Bu ofislerde beyaz yakalılar ve sürekli işbaşında olması zorunlu olmayan kişiler için ofis algısı, çalışma algısı emlak sektörünü oldukça etkileyecek. Genç beyaz yakalılar için daha küçük, daha miminal, hem ofis hem de konut olarak kullanılacak inşaatların artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

EV ÇOK ÖNEMLİ

Ev tercihlerinde, büyük sitelerden uzaklaşılmaya başlanılacağını dile getiren Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun, “Şehrin dışında daha geniş, daha ferah, hatta ‘imkanımız varsa müstakil konutlara geçelim’ şeklinde bir eğilim olmaya başladı. Bu durum ekonomik imkanları olanlar için geçerli. ‘Şehirde yaşamaya gerek yok, yaşayacaksak daha büyük konutlara geçelim, hatta daha az insanın yaşadığı yere geçelim’ şeklinde eğilimler ortaya çıkacak” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
18°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89