banner94

banner77

banner69

banner88

Gündem : Kubbe yapılar

‘Cuma Etkinlikleri’nin konuğu Utku Cengiz Özyurt oldu.

GÜNDEM 14.05.2012, 23:30 14.05.2012, 23:30
Gündem : Kubbe yapılar
banner66

 Mimarlar Odası (MO) Bursa Şubesi’nin düzenlediği ‘Cuma Etkinlikleri’ tüm hızıyla devam ediyor. Kültürel ve sanatsal aktivitelerinin yanı sıra söyleşileriyle de üyelerini bilgilendiren Mimarlar Odası’nın bu haftaki konuğu İnşaat Yüksek Mühendisi Utku Cengiz Özyurt oldu. MO Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide Utku Cengiz Özyurt, Dünyanın şekli ve ölçüleri ile ilgilenen bir bilim dalı olan jeodezinin modern mimari de kullanılan ‘jeodezik yapılar’ı hakkında mimarlara sunum eşliğinde bilgiler verdi.

 
İnşaat Yüksek Mühendisi Utku Cengiz Özyurt jeodezik kubbelerin, Icosahedron adı verilen platonik bir şekilden elde edilen, yüzeyini üçgenlerin oluşturduğu kubbe yapılara verilen bir isim olduğunu belirtirken, “Aynı şekilde serbest yüzeyli yapılarda da hacmi oluşturan yüzeyi üçgenler oluşturuyor. Her iki yapı içinde, uygun tasarım parametrelerini göz önünde bulundurarak, yüzeyi oluşturan üçgenler yapısal çelik elemanlarla tasarlanıyor. Bu kubbeler, yapının tamamı olarak düşünebileceği gibi, perde duvar veya betonarme yapı üzerinde çatı kapatması gibi kullanmak da mümkün. Bu sistem aynı zamanda; büyük çaplısıvı tankları, petrol tankları, kimyasal malzeme tankları ve yapıların tavanlarında çatı olarak kullanılabiliyor” dedi.
 
ÖZYURT: KUBBE YAPILARI SEVİYORUZ
 
Jeodezik kubbelerin ekonomik, ferah ve hızlı montaj sağlayarak aynı zamanda çevreci özellikleriyle de kullanılabilecek bir taşıyıcı yapı olduğunu söyleyen Özyurt, “Küresel yapılar tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Bunun nedeni küresel yapıların kolay taşınabilir olmasıdır.Jeodezik kubbe ve serbest yüzey uygulamaları ülkemizde çok yeni, eskiden yapılmış olan birkaç örnek vermek gerekirse bunlardan en tanıdık olanı Mimar Ragıp Buluc’un tasarımı olan Atakule’nin çatısıdır.Her şeyden önce, Müslüman bir ülke olarak kubbe yapıları seviyoruz” diye konuştu.
 
Mimarın tasarım sürecinde kafasında yarattığı organik formlu tasarımların, yapının inşaat aşamasında hayat bulamadığını dile getiren Özyurt,bunun nedeninin statik açıdan mühendislerin organik formlu yapılara çözüm yaratmak konusundaki isteksizliği olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
kapalı
banner61
banner62
banner89