banner94

banner77

banner69

banner88

“Doğru tasarım ve uygulama enerji verimliliği için şart”

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Bilgilendirme Seminerleri kapsamında “Enerji Kimlik Belgesi neden gereklidir?” başlıklı eğitim düzenledi.

GÜNDEM 01.11.2022, 00:08
“Doğru tasarım ve uygulama enerji verimliliği için şart”
banner66

Bursa şube merkezinde yapılan seminerde Mimarlar Odası Bursa Şubesi 2. Başkanı Rahmi Dede moderatörlük yaparken, Mimar Hürkan Topuz da TMMOB Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi’nin (SMGM) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetkiyle yürüttüğü bir program olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı eğitimi hakkında bilgi verdi.

Seminerde konuşan Mimar Hürkan Topuz, enerji kimlik belgesine bir prosedür olarak bakıldığını belirterek, verdikleri eğitimle rakamları, göstergeleri anlamlı hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Barınma ve yaşamı idame ettirmenin en temel insan hakkı olduğunu ifade eden Topuz, “Enerji kimlik belgesinin ne anlama geldiğini bilmeden barınmamız ve yaşamımızı idame ettirmemiz çok mümkün olmaz. Derdimiz; ülkemizde ve dünyada konforlu yaşam sürmek” dedi.

Enerjinin ölçülebilir bir şey olmadığını ancak sıcaklığı ölçebildiğimizi vurgulayan Mimar Topuz, şöyle devam etti:

“Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Bugün fosil kaynaklı enerji, dünya enerji ihtiyacının yüzde 85’ini karşılıyor. Öte yandan enerji tasarrufu ile enerji verimliliği aynı şey değildir. Enerji verimliliği, yaşam standardı ve hizmet kalitesini düşürmeden, konfor koşullarını bozmadan, gereksinim duyulan ve harcanan enerjiyi verimli/ etkin bir şekilde kullanmak ve tüketimi asgari standartta tutabilmektir.”

Dünya nüfusunun artmasına karşılık kaynakların sınırlı olmasının enerji verimliliği kavramını gündeme getirdiğini anlatan Topuz, “Enerji temin etmek için fosil yakıtları kullanıyoruz. Türkiye fosil enerji kaynakları açısından yurt dışına bağımlı. Sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin en önemli nedenleri arasında. Çevrenin zarar görmesi yenilenebilir enerji kaynaklarını da ön plana çıkarıyor. Bizim mimarlar olarak en önemli görevimiz ise enerji verimliliği için doğru tasarım yapmak ve bunun doğru uygulanmasını sağlamak” diye konuştu.

Topuz, 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamındaki tüm binalar için enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu başladığını belirterek, enerji kimlik belgesi uygulamasının arz, envanter ve talep gibi 3 temel amacının olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89