banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa inşaat sektörüne yön veriyor

“İnşaat 2023” buluşmalarının beşincisi Bursa’da düzenlendi.

GÜNDEM 31.12.2013, 13:53 31.12.2013, 13:53
Bursa inşaat sektörüne yön veriyor
banner66
E.C.A. SEREL, Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından Türk inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve sektörel hedefleri masaya yatırmak amacıyla başlatılan “İnşaat 2023” buluşmalarının beşincisi Bursa’da düzenlendi.

Beşincisi Bursa’da düzenlenen “İnşaat 2023” toplantısında, Bursa Bölgesi’nde faaliyet gösteren inşaat sektörünün temsilcileriyle birlikte, inşaat sektörünün bugünkü konumu, beklentileri ve hedeflerini masaya yatırıldı. Önceki buluşmalar Antalya, Ankara, İzmir ve Adana’da inşaat sektörü tarafından büyük talep görmüş ve yüksek sayıda katılımlar ile gerçekleşmişti.

“İnşaat 2023” Bursa Toplantısı, E.C.A. SEREL markalarıyla faaliyet gösteren Elmor A.Ş. Genel Müdürü Hakan Günderen, Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, ve Bursa Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik açılış konuşmaları ile başladı.

Elmor A.Ş. Genel Müdürü Hakan Günderen,  “E.C.A. SEREL olarak ülkemizin inşaat sektöründeki potansiyelinin çok yüksek olduğuna inanıyoruz. Genç nüfusumuz ve yükselen gelir seviyemiz sayesinde, inşaat sektöründe kentsel dönüşüm vizyonu ile birlikte yatırımların ve yeni projelerin önümüzdeki senelerde de artarak süreceğini öngörüyoruz. Bu inanç doğrultusunda sektörün geleceğine dair en önemli lokasyonlardan biri olarak da Bursa’yı görüyoruz. Bursa, Türkiye’de kentsel dönüşümün çalışmalarının insanlara güvenli ve yaşanılabilir bir çevre oluşturmak amacı ile start aldığı bir şehir. Sahip olduğu potansiyel ile Bursa, inşaat sektörüne yön veren ve her geçen gün bu alanda yükselen bir şehir. Bursa’da kentsel dönüşüm konusu; Bursa’nın birinci derece deprem kuşağında olması ile daha da önem kazanıyor. Bu sebeplerden dolayı da sektöre dair beşinci buluşmamızı Bursa’da gerçekleştiriyoruz” dedi.

Konut Stoku Gelecekte Sıkıntıya Sokabilir

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati Şahin, “Sektörümüz son yıllarda ülke ekonomisiyle paralel olarak ciddi bir büyüme gösteriyor. Ancak bu büyümenin planlı olduğunu söylemek çok zordur. Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da her yıl binlerce konut stoku oluşmaktadır. Sektörümüzdeki arz talep dengesizliği, önümüzdeki yıllarda bizleri ciddi şekilde sıkıntıya sokabilir. Bursa’da yılda üretilen 20 bin konutun % 10’nu, yani 2 bin adet konut stoklanmaktadır. Üreticilerin buna göre planlama yapmaları, olası krizlere karşı b ve c planları olmalıdır” dedi.

Müteahhitlik yasası, müşavirlik yasası, mühendislik ve mimarlık yasaları, ihale yasası, imar yasası ve yapı denetim yasası gibi inşaat sektörünü son derece yakından ilgilendiren yeni yasaların çıkartılması, mevcut yasaların da mutlaka revize edilmesi gerektiğini belirten Başkan Necati Şahin, “Sektörümüzde özel ihtisas sahibi olması gereken taahhüt firmaları; ticaret ve sanayi odasına kayıt yaptırmaları müteahhit olmalarına yetmektedir. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne müracaat eden herkes ise geçici ustalık belgesi alarak usta olmaktadır” ifadeleriyle sektörün sıkıntılarına dikkat çekti.

Bursa’yı Bir Üst Lige Taşımanın Mutluluğunu Yaşıyoruz

BakYapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, hayata geçirdikleri projelerde ruhsat ve imar sorunu yaşatmadıklarını ve projelerine yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek “1993 yılından bu yana Bursa başta olmak üzere, İstanbul, Çanakkale’de konut projeleri geliştiriyoruz. Bursa kökenli bir firma olmamızın avantajını çok iyi kullanıyoruz. Kaliteli projelerimizle Bursa’yı üst lige taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. Son teknolojiyle ürettiğimiz konutlarımızı artık ortalamada 12 ila 14 ayda teslim edebiliyoruz. Bursa’da bu konuda öncü firmalardan biriyiz” ifadelerini kullanırken gelecek sene İstanbul’daki birçok projede KDV yüzde 18 olarak uygulanırken, Bursa’da yüzde 8 olarak uygulanacak olmasının kent için bir şans olduğuna dikkati çekti.

Bursa Bölgesi’nde inşaat sektörünün bugünkü konumu, gelecek vizyonu ve hedeflerinin ele alındığı toplantıya, Taşyakan İnş. Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Taşyakan, Barutçuoğlu İnş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu, Çekül Vakfı Başkan Yardımcısı Mimar Mithat Kırayoğlu, Elmor A.Ş. Genel Müdürü Hakan Günderen, TMMOB, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bakyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör ve inşaat sektörünün önde gelen firmalarının temsilcileri izleyici ve panelist olarak katıldı. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89