banner94

banner77

banner69

banner88

Gemlik'te arsa fiyatları yükseliyor

Türkiye’nin uzun yıllardır hayalini kurduğu yerli otomobilin üretim tesisine ev sahipliği yapacak Gemlik’e olan ilgi her geçen artıyor. İnşası hızla devam eden Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) fabrikası, yatırımcılar için Gemlik’i, cazibe merkezi haline getiriyor.

EMLAK 25.04.2021, 15:28 27.04.2021, 13:45
Gemlik'te arsa fiyatları yükseliyor
banner66

TOGG’un yanında kurulması beklenen yan sanayi fabrikalarıyla beraber ilçede nüfus artışı bekleniyor. Gemlik’te artacağı öngörülen konut ve iş yeri ihtiyacı, ilçedeki arsa ve konut fiyatlarını da yüzde 50’den fazla artırdı.

Bölgede faaliyet gösteren müteahhitler ve gayrimenkul danışmanları, ilçenin en değerli bölgelerini, Manastır, liman bölgesi, Hisar ve Engürücük olarak tanımlarken, yakın gelecekteki gerçekleşmesi muhtemel talep artışını karşılamaya dönük acilen yeni imar alanlarına da ihtiyaç bulunduğunu vurguluyorlar.

Hamza AYGÜN

Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Yatırım Yönetimi

TOGG’un Gemlik’te yapılacak olmasının açıklanmasının hemen akabinde fabrika bölgesine çok yakın olan bölgedeki imarlı depolama alanları ve buralara komşu imarsız parsellerde ilk etapta ciddi bir fiyat artışları söz konusu oldu. Ancak kayda değer ölçüde el değiştirme olmadığı için fiyatlar şu anda normal seviyelerde seyretmektedir.

Konut imarlı arsalarda veya konut satışlarında TOGG’a bağlı oluşacak göç veya yan sanayi bağlantılı bir arsa ve konut talebi henüz oluşmadığı için ekonominin diğer dinamiklerine bağlı normal fiyat değişiklikleri dışında TOGG bağlantılı bir fiyat artışı henüz gerçekleşmedi. Çok uzun zamandır Gemlik’in konut anlamında en çok tercih edilen ve değerli bölgesi Manastır Mevkii’dir. Kuzey planlarının hayata geçmesi ile başlayan yeni projelerle birlikte daha da artan ivme ile en değerli bölgesi olma noktasında cazibesini korumaktadır.

Gemlik’in depremselliği, lokasyonu, sanayi tesisleri, şerbet bölgesi, limanları, tarım ve turizm gibi sektörlerdeki cazibesi ile birlikte düşünüldüğünde yoğun bir nüfus artışı olması beklenmektedir. Gemlik’in mevcut planlı imar alanları ile bu artışa cevap vermesi mümkün değildir. Özellikle yakın gelecekteki gerçekleşmesi muhtemel talep artışını karşılamaya dönük acilen yeni imar alanlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda öncelikli olarak Kuzey Planları 2. ve 3. etap ve özellikle Gemlik Merkez, Kumla, Kurşunlu ve Umurbey gibi bölgelerde mevcut imar planlarının revizyonu ile birlikte yeni imar alanlarının acilen planlanması gerekmektedir. Aksi takdirde geçmiş dönemlerde birçok olumsuz örneği olan kaçak yapılaşma, kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkacaktır. Ayrıca gelişen bölgenin geleceği düşünüldüğünde Organize Sanayi Bölgesi planlaması yapılması da uygun olacaktır.

Ahmet KÜÇÜK

Öz Ufuk İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

TOGG yerli otomotiv fabrikası hem ülkenin ekonomisine hem de kurulacağı bölgeye büyük katkılar sağlayacaktır. İlk aşamada 4 bin 323 kişinin istihdam edilebileceği bir imkan oluşturacak dolaylı olarak da 20.000 kişiye ekmek kapısı olacak. Fabrikanın kurulması ile birlikte yeni iş olanakları bölgedeki nüfusu artıracak. Bölge nüfusunun artması ile birlikte hizmete olan ihtiyaçta da artış görülecektir. İhtiyaçlar da beraberinde gelişimi getirecektir.

Gelişen bir bölgede gayrimenkul piyasasında da hareketlenmeler başlar. Gayrimenkul piyasasında yön belirleyici etkenlerin başında yer alan büyük yatırım ve projeler, bölgeye sağladıkları imkanlarla çevredeki, özellikle arsa, arazi, konut kısacası tüm gayrimenkullere değer katar. 2014-2015 yılından beri Gebze İzmir otobanı bağlantısı vesilesiyle Gemlik birçok yere yakınlaştı. Son olarak da 27 Aralık öncesinde kimsenin ilgisini çekmeyen ve talep görmeyen bölgeler, fabrika inşaatının duyurulması ile birlikte birçok kişi için aranan bir bölge haline geldi. Özellikle başta İstanbul olmak üzere Türkiye‘nin farklı illerinden yatırımcılar bölgedeki arsa ve araziler hakkında bilgi araştırması yaparak satın alabilecekleri yerleri arıyorlar. 27 Aralık‘ta yapılan açıklama ile birlikte bölgedeki arsa ve arazi fiyatları tek birgün içerisinde yüzde 50 artış gösterdi. Ve bu artışın fabrika temelinin atılması ile birlikte ve inşaatın yapılacağı sürece değerinin artacağı öngörülüyor. Özellikle dört mahallede Gençali, Kurşunlu, Engürücük ve Hisar mahallelerinde değerler çok yükseldi ve yükselmeye devam edecek. Yerli otomotiv fabrikasının yapılacağı bölgede büyük çapta geniş araziler bulunuyor. Bu arsa ve arazilerin yan sanayiye yönelik yeni inşaların önünü açacağı ve il genelinde üretim yapan diğer firmalarında bu bölgeye yöneleceği düşünülmektedir. Hem yerli otomotiv firmasının çalışanları hem de kurulacağı tahmin edilen yan sanayi tesislerinin çalışanları için bu mevkide konut ihtiyacının artacağını gün gibi açıktır. Deprem konusu, Gemlik halkının da hassas olduğu bir konu. Ancak şunu unutmamalıyız ki depremlerde yaşanan can ve mal kayıplarının esas nedeni depremin kendisi değil, insanların inşa ettikleri dayanıksız yapılardır. İlçemizde 2000 yılı öncesi yapılmış birçok yapı var. Yani deprem yönetmeliğinden önce yapılmış, demir kalitesinden, çimentosuna, kumuna, tuğlasına yani malzeme, işçilik kalitesi ve zemin yapısı depreme dayanıklı bina kriterlerini taşımayan bina stokumuz oldukça fazla. Biz bu güne kadar ilçemizde yaşayan insanlarımızı muhtemel bir deprem karşısında güvenle yaşayabileceği konutları yeterince üretemedik ya da sağlamlaştıramadık. Gemlik bir an evvel güvenli yapılara kavuşmalıdır. Alanında uzman kişilerin ve kurumların desteğiyle yapılacak yeni uygulamalar ile deprem ya da doğal afetlere hazır hale gelmek felaketler olmadan önce gerekli önlemleri almamız gerekiyor.

TOGG fabrikasıyla birlikte çok fazla istihdam sağlayacak olan yan sanayi kuruluşlar da bölgemize gelecek. Yeni yapılan fabrikalar var. Serbest bölge büyümeye geçti. Yeni bir arazi satın aldı geçtiğimiz sene içerisinde. Kendi alanını büyütüyor. Bunun yanı sıra imar planlarının son aşamada olduğu Hisar mahallesi, Engürü ve Gencali bölgesinde depolama ve ticaret alanlar, lojistik merkezleri var. Bunların imar planlarının çoğu bitti ama yeterli gibi gözükmüyor. TOGG da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunun yanı sıra gelecek olan yan sanayi ile ilgili firmalar yer alımına geçti. Gemlik’te liman bölgesi, antrepoculuk, liman hizmetleri bunun yanında birçok kurumsal firmanın barındığı serbest bölge bunun etrafındaki eskiden ve şu an yeni faaliyete geçen bir çok fabrika ve endüstüriyel bölge var. Bu yüzden sürekli bir göç var. Nüfusumuz sürekli artmakta fakat bunu karşılayabileceğimiz stok yok elimizde. Bu yüzden bir an önce yeni imar alanları açılmalı hem konutta hem de ticari alanlarda bu çok önemli.

Rafet AKAYDIN

Emlakçı Rafet Kurumsal Emlak Müşavirliği

İlçemizde TOGG'un açıklanması ile birlikte gayrimenkul sektöründe ciddi bir hızlanma ve hareketlilik yaşanmış, talepler artmıştır. Yerli otomobil fabrikamızın temelinin atılması ve inşaatının başlaması ile birlikte ise bölgemizde imalat ve istihdama yönelik talepler daha artış göstermiş, böylelikle başta sanayi ve depolama alanları olmak üzere toplu ticaret merkezleri ve liman bölgesinde hareketlik yaşanmış, gayrimenkul satışlarında hareketlilik de ciddi manada artmıştır. Bunun yanı sıra tarım arazileri için yatırımcıların talepleri de artmış, tarım arazilerinin satışı da hız kazanmıştır. Bölgemize, gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar daha fazla ilgi duymaya başlamıştır.

İlçemiz başta İstanbul olmak üzere birçok ilin bağlantı noktası halinde olan bir bölgedir. Gebze İzmir Otoyolu’nun olması, limanlarımız Serbest Bölge ile birlikte yüksek istihdam üreten birçok büyük endüstriyel tesislerin bulunması ve TOGG'unda Gemlik'e gelmesi ile birlikte bölgemizdeki gayrimenkul ve konut fiyatlarında hissedilir şekilde artışlar gerçekleşmiştir.

Deprem pek çok bölge için olduğu gibi maalesef ilçemiz için de kaçınılmaz bir gerçek. İlçe merkezimiz, aktif fay hatları üzerine kurulmuş ve nüfusun yaklaşık yüzde 60’lık bir kısmının yaşadığı bir noktadır. Hal böyle iken sağlam zeminlere konut inşa etmek en önemli gereksinimimizdir. Sürekli göç almakta olan ilçemizde TOGG ile birlikte istihdam, imalat ve ticaret daha da artacağı için nüfus oranımız da bir hayli çoğalacaktır. Mevcut imar planlarımıza bakıldığında Gemlik şehir merkezinde yapılaşmaya müsait konut imal edebilmek için mevcutta bir arsa stoku neredeyse kalmamıştır. Ayrıca deprem faktörü de göz önüne alındığı takdirde, daha sağlam zeminlerde konut inşa edebilmek için yeni imar rezerv alanları ilan ederek, hızlı bir biçimde imar plan çalışmalarının yapılması çok önemlidir.

İlçemizin en değerli bölgeleri başta Cumhuriyet Mahallesi olarak adlandırdığımız Manastır Bölgemiz, Umurbey Mahallesi ve tabi ki ticaretin kalbi olan liman bölgesi, Hisar ve Engürcük Mahalleleridir. TOGG ile birlikte Gençali ve Kurşunlu Mahallelerinde de son dönemde ciddi değer artışları olmuştur.

Mimar Kenan ÇAKIR

Çakır İnşaat

TOGG’un Gemlik’te yapılması haberinin hemen ardından stokta olan eski maliyetli konutların satışlarında bir artış yaşanmıştır. Gerek pandemi, gerekse uluslararası piyasalardaki durgunluğun etkisi altında olan ülkemizdeki reel sektörün cari işlemlerinde yavaşlama söz konusudur. Konut sektöründe zaman zaman kredi oranları noktasında yapılan teşvikler ülke genelinde bir hareket hissettirmektedir. Ancak TOGG, lokal olarak bölgemizde bir harekete neden olmuş ve bizim de firma özelinde satışlarımız pandemi etkilerine rağmen artarak devam etmiştir. Piyasalar her zaman umut ve güvenle beslenir.

TOOG haberinden sonra ilçede konut imarlı arsa ve konut fiyatlarında nispeten bir artış yaşanmıştır. 35 yıldır Gemlik’te faaliyet gösteren firmamız, Gemlik’in birçok bölgesinde konut yaptı. Gemlik’in hali hazırda en değerli bölgesi yeni plana açılan Manastır Mevkii’ndeki Kuzey İmar Planı’dır. TOGG inşaatının başlaması mevcut projelerimizde talebin artmasına ve fiyatlandırmada nominal değerlere ulaşmasına katkı sağlamıştır. Kaçınılmaz olan şudur ki Gemlik’in gerek lojistik konumu gerekse körfez olma avantajı gibi pozitif özellikleri bu projeyle ulusal ve uluslararası düzeyde dikkatleri çekmiştir. Bu gelişmenin fırsata çevrilmesi ve doğru adımların atılması adına gerek sektörün öncülerinin gerek yerel yöneticilerin ve gerekse ulusal bazda karar alıcıların şeffaf bir anlayışla, kollektif bir bilinçle, bilimsel bir anlayışla hareket etmeleri gerekmektedir.

Gemlik deprem açısından riskli bir bölge olması nedeniyle sadece yeni imara açılacak planlar değil yerinde dönüşümün de gündeme alınması gerekmektedir. Açılacak yeni imar alanları ise Gemlik’e daha da değer kazandıracaktır. Ancak bu yeni imar planlarının oluşturulması ve hayata geçirilmesi noktasında dikkatli olunması, çevre ve şehirciliğin evrensel ilkelerine sadık kalınarak, uzun vadeli projeksiyonlar çerçevesinde değerlendirilmesi; doğal alanların, doğal yaşamın ve mikro klima özelliklerinin korunmasına özen gösterilmesi geleceğimiz adına son derece önemlidir.

Caner UZUNKAYA

Asil Uzunkaya Limited Şirketi Gemlik Asil Emlak Ofisi

2020 Yılı itibari ile temeli atılan ve büyük bir hızla inşası devam eden, Türkiye’nin ilk yerli ve elektrikli otomobili TOGG’un ilçemizde büyük bir heyecan uyandırmasının ardından ilk çeyrekte bölgedeki arsa ve gayrimenkul anlamında hareket sağladığını çok net bir şekilde ifade edebiliriz.

İlçemiz bulunduğu, gerek coğrafi konum gerek çevre illerden ulaşımının stratejik bağlantı yolları aynı zamanda bölgemizde bulunan limanların günümüz ve gelecekteki rolleri itibari ile geçmişten günümüze, emlak sektöründe tercih edilen yoğun bir şekilde alım satımların yapıldığı bir bölgedir. Yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un kurulacak olan fabrikasının da ilçemizde konumlandırılmış olması ile birlikte fabrika alanımızın çevresinde bulunan, sanayi, depolama ve ticari imarlı alanların yanı sıra tarım arazilerinde de talebin yükselmesiyle beraber buradaki arsa fiyatlarının da belirgin bir şekilde arttığını söyleyebiliriz. Mevcut imar rezerv alanlarının talebi karşılayamaması sebebi ile tarım arazilerinde yapılacak olan imar çalışmalarının sonuçlandırılmasıyla birlikte güncel değerlerinin çok daha üstünde fiyatlandırma yapılacaktır. Yönümüzü konut alanlarına çevirdiğimizde TOGG ile beraber ilçemizde ki gayrimenkuller, yatırımcıların gözde adresi olsa da henüz mevcut istihdam sağlanmadığı için güncel fiyatlarda TOGG’a bağlı yüksek artışlar gözlenmemektedir. Fabrika üretim safhasına geçildiğinde mevcut konutlarda yukarı yönlü ivme ve değer artışı ilçemizin her bölgesinde kesinlikle görülecektir.

İlçemizin, konut ve yaşam alanlarında popüler tabiri ile adlandırabileceğimiz Cumhuriyet Mahallesi’nin akabinde, Umurbey ve Hisar Mahalleleri takip etmektedir. Bunun yanı sıra, liman bölgesi diye tabir ettiğimiz sadece ilçemizin istihdam alanında değil, ülkemizin ekonomi alanında da değerli bir kıymeti bulunan limanlarımızın bulunduğu Hisar, Engürücük Mahallelerimizin takibinde TOGG ile beraber Kurşunlu ve Gençali Mahallelerimiz de gün geçtikte değer kazanmaktadır.

Beklenilen istihdamların sonucunda maalesef konut alanları açısından talebi karşılayacak bir yapı stokumuz bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra mevcut olan yapı stokumuzun büyük bir bölümü deprem tehlikesiyle karşı karşıyadır. İlçemizde deprem riski bulunduran konutlar için hızlı bir şekilde ada bazlı kentsel dönüşüm projeleri gerçekleşmelidir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89