banner94

banner77

banner69

banner88

Gayrimenkul Kariyer Zirvesi, sektör temsilcilerini buluşturdu

Kristal Türkiye Gayrimenkul, Bursa Sheraton Otel'de Gayrimenkul Kariyer Zirvesi düzenledi.

DİĞER 28.12.2021, 17:22
Gayrimenkul Kariyer Zirvesi, sektör temsilcilerini buluşturdu
banner66

Motivasyon ve eğitime yönelik sunumlar ve sektöre ilişkin panel olmak üzere iki bölümden oluşan zirvenin açılış konuşmasını Kristal Türkiye Gayrimenkul franchise markası kurucularından Mustafa Emrah Özdemir yaptı.

Özdemir, yeni nesil bakış açılarını her yerde vurguladıklarına işaret ederek, “Bu kapsamda düzenlediğimiz zirve sektörde bir ilk. Günümüzde taşınmaz değerlerin ekonomi içindeki öneminin artması, gerçek değer arayışı bu pazarın gelişmesine olanak tanımıştır. Hedeflenen projelerin ancak işin profesyonelleriyle ilerlemesi mümkündür” dedi.

Profesyoneller bir arada

Zirvenin ikinci bölümünde “Ekonomide Gayrimenkulün Yeri” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Sayılar’ın yaptığı panele Zerrin Özgüle İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zerrin Özgüle, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, TÜGİAD ve DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel konuşmacı olarak katıldı.

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, gayrimenkul sektörünün kurumsallaşmasını önemsediklerini söyledi. İnşaat sektöründeki krizin sinyallerini 2016 yılında İMSİAD olarak Bursa’da ilk kez düzenledikleri gayrimenkul fuarında aldıklarını anımsatan Andıç, şunları kaydetti:

“2017’de imar yönetmeliğinde yaşanan değişiklik sektörümüzü olumsuz etkiledi. 2018 yılında dövizdeki artış ise bir anda satışlarımızın bıçak gibi kesilmesine neden oldu. Ardından pandeminin gelmesi işleri içinden çıkılmaz hale getirdi. Bizim gurbetçi ekiplerimiz vardı. Usta ve çalışan sıkıntısı yaşadık. Ama en vahim tabloyu malzeme konusunda yaşadık. Zamlar yağmur gibi yağmaya başladı. Zamların yanı sıra malzemeye ulaşmada da sorunlar yaşadık. Öte yandan arsa üretemeyen bir şehir ve ülkeyiz. Arsa üretemediğimizde arsa stokumuz azalıyor. Arsa stoku azaldığında da birim fiyatlar artıyor.”

Gayrimenkul fiyatlarına yansıyacak

Andıç, inşaat malzemelerinin son dönemde zamlanmasını ise şöyle açıkladı:

“Pandemi sonrası Çin’de üretim azalınca Türkiye ön plana çıktı. Bu ihracatta ciddi bir artışına neden oldu. Bizim sanayicilerimiz de dövize dayalı ihracatı bulunca iç piyasayı unuttu. Biz malzeme temin edemiyoruz. Ayrıca döviz bazındaki birim fiyatları iç piyasaya da dayatmaya başladılar. Önümüzdeki süreçte gayrimenkul fiyatlarının daha da artacağını öngörüyoruz.”

Gayrimenkul fiyatları artarken vatandaşın alım gücünün azaldığını ifade eden Andıç, gayrimenkul fiyatlarının artmasıyla ikinci el satışlara eğilim olduğuna dikkat çekti.

El ele yürümemiz lazım

Zerrin Özgüle İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zerrin Özgüle ise erkek egemen inşaat sektörüne kadın eli değmesini gerektiğini vurguladı. Özgüle, emlak piyasasında bugüne kadar ciddi bir güven sorunu yaşandığını, gayrimenkul sektörünün kurumsallaşmasına sıcak baktığını dile getirdi. Bir alanda bilginin çok önemli olduğuna işaret eden Özgüle, bir yerde yatırım yapacağı zaman emlak firmasından o bölgeyle ilgili her türlü bilgiyi almak istediğini, bu nedenle gayrimenkul ve inşaat sektörünün el ele yürümesi gerektiğini vurguladı.

İş birliği yapmalıyız

TÜGİAD ve DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel de sektöre sanayi açısından bakıldığında gayrimenkulün ciddi bir yatırım aracı olarak görüldüğünü ifade ederek, Yeşil Mutabakat ile gerek konut gerekse de sanayi bölgelerinin oluşturulmasının ciddi bir uzmanlık gerektireceğini söyledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89