banner94

banner77

banner69

banner88

Zamansız mutfaklar

Belirli kalıplar ve renkler arasında gidip gelen mutfakların aksine renk seçimleriyle doğaya göz kırpan klasik mutfakların zamansız dünyasına gireceğiz.

DEKORASYON 16.11.2022, 18:29 16.11.2022, 18:35
Zamansız mutfaklar
banner66

Yazı: Mimar Hatice Rumeysa Erdoğan / ROS architects / MOTİF YAPI

Bir tasarım yaparken ilk olarak mekânsal gereksinimler ve çevresel etmenler ön planda tutulmalıdır. Bir evin tüm mekânları aynı tasarım dilini konuşmak zorunda değildir fakat ince detaylarla tasarım anlayışı tamamlanabilir.

Bir evin tasarım yaklaşımını gösteren en önemli mekânlardan biri de yemek hazırlama, pişirme ve oturma alanı olan mutfaklardır. Mutfak çoğu ev için tasarımın kalbidir. Aynı zamanda bir tasarımcının, tasarım anlayışını gösterebileceği yegâne alanlardan biridir. Mutfakta kullanılan malzemeler, dolap kapak detayları, cihazlar bize evin tasarımıyla ilgili ipuçları verir.

Son zamanlarda belirli kalıplar ve renkler arasında gidip gelen sürekli tekrarlanan bir tasarım anlayışı ortaya çıktı. Bu da doğal olarak mutfaklara yansıdı. Fakat mutfak alanları bir trend olmaktan uzak, yaşayan ve değişen alanlardır. Tezgâhtaki mevsimsel sebze ve meyve renkleriyle bile renk skalası her dönem değişebilen alanlardır. Aynı zamanda da dikkat çekici renklerle tamamen sanatsal bir alana dönüşebilir. Bu sayıda ilhamını trendlerden değil doğadan alan klasik mutfakları ele alacağız.

Klasik ve zamansız mutfakların en belirleyici ortak özelliği, trendlerden uzak kalıp aynı zamanda da döneminin gereksinimlerine cevap vermesidir. Renk paletini bazen bulunduğu şehirden bazen ise bahçesinden alan bu mutfaklar için zamanın bir önemi yoktur. Tek önemli olan ise size hissettirdikleridir.

Malzeme seçimi önemli noktalardan biridir. Daha önce de bahsettiğim gibi çevresel etmenlere göre malzeme seçimlerini yaparsak mutfağın mekâna ve olduğu bölgeye aitlik hissi oluşur ve mekânın ayrılmaz bir parçası haline gelir. Renkler malzemeyi takip eder. Böyle materyalin olanak verdiği rengi seçmek en doğrusu olur. Örnek verecek olursak bir masif ahşap dolap kapağını ele alalım. Masif olduğu için kendi doğal rengi ve dokusu vardır. Ahşabın tüm dokusunu kaybettirecek renkler ve işlemler uygulanırsa malzemenin tüm doğallığı ve benliği kaybolur. Bunun gibi birçok doğal malzemeyi en yalın haliyle kullanmak mutfak alanlarını sıcak ve mütevazı yerlere dönüştürür. Tabii ki mekâna bağlı olarak ihtişamlı klasik mutfaklar da tercih edilebilir. Eğer dikkatli incelersek bu görkemli mutfaklarda dahi malzemeler benliklerini yitirmeden kullanılmıştır.

Klasik mutfaklarda renklerin ve dokuların önemli olduğu kadar işlevsellik de önemlidir. Çeşitli yeni nesil çekmece ve kiler sistemleri kullanılarak kullanıcıların depolama ihtiyaçları karşılanır.

Modern, klasik, avangart, post modern... Hangi mutfağa sahip olursanız olun mevsim çiçeklerinden oluşan bir aranjmanla doğadan bir esintiyi mutfağınıza taşıyabilirsiniz.


 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89