banner94

banner77

banner69

banner88

Duvardaki virüslere antibakteriyel boya

Yaklaşık 200 önemli kalemi bünyesinde barındıran inşaat sektörünün alt kollarından olan boyacılık dalının temsilcileri, ‘Sektörel Buluşma’da bir araya geldi.

DEKORASYON 29.03.2020, 13:29 05.04.2020, 00:52
Duvardaki virüslere antibakteriyel boya
banner66

Bursa Boya ve Dekorasyoncular Esnaf Odası Başkanı Ferhat Daysali, Göktaş Boya firma sahibi Güven Göktaş ve Nobel Yapı firma sahibi Vedat Ertürk katıldığı Sektörel Buluşma’da, küresel bir salgın haline gelen Koronavirüs’ün daha fazla yayılmaması adına alınan hijyenik tedbirlere yeni öneriler geldi.

Boya sektörü temsilcileri, sektörün mevcut durumu ve geleceği değerlendirmelerinin yanı sıra boyanın görselliğe ek olarak hijyen özelliğinin olmasına da dikkat çektiler. Dünyanın hemen her yerinde görülen ve alınan tedbirlerle ilgili sürekli bilgilendirme bombardımanına tutulduğumuz bu günlerde boyacılardan önemli bir öneri geldi. Antibakteriyel boyaların sıkça dokunmak zorunda kaldığımız duvarlarda yaşayan virüslerin ölmesinde önemli bir rol üstlendiğini belirten sektör temsilcileri, antibakteriyel boyalarla hem bakterilere hem de küf ve mantara karşı önlem alınabileceğini ifade ettiler.

“DUVARLARI SIKÇA DEZENFEKTE ETMELİYİZ”

Bakterilerle mücadele konusunda boyanın önemli bir rolü olduğunu ifade eden Bursa Boya ve Dekorasyoncular Esnaf Odası Başkanı Ferhat Daysali, “Doğalgazın bu kadar yaygınlaşmadığı dönemde kışa doğru sobaya kurar baharda sobayı kaldırırdık. O süreçten sonra daireler mutlaka boyanıyordu. Bu hemen hemen her yıl olurdu. Böylece hijyenik ortamı daha sık aralıklarla tesis ediyorduk. Ancak doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte ve özellikle silinebilir boyaların da artmasıyla evlerimizi boyama süreci 4-5 yıla kadar çıktı. Bu da virüslerin, bakterilerin duvarlarda daha uzun bir süre kalmasına sebep oluyor. Boyanın içindeki kimyasal maddelerden dolayı dezenfektan görevi görmesini unutmayalım. Özellikle son dönemde dünyanın geneline yayılmış Koronavirüs’le ilgili alınan hijyenik tedbirlere ek olarak bunu da ekleyebiliriz. Ellerimizi yıkadık, odalarımızı, masalarımızı dezenfekte ettik ama duvarlar ne olacak. Özellikle yaşlılarımız ve belli bir yaş altı çocuklarımız günlük yaşantılarında duvara tutunmak zorunda kalabiliyor. Dolayısıyla duvar hijyenini bu anlamda çok önemsiyoruz” dedi.

2020’NİN RENK TRENDİ GRİ

Bir süredir sıkıntılı bir süreç geçiren inşaat sektörünün gidişatından boyacılar olarak olumsuz etkilendiklerini söyleyen Daysali, “2020’den beklentilerimiz olumlu yönde ancak virüsün durumu da bu aşamada önemli. Eğer virüs kısa sürede biterse her şey iyi yola girebilir, eğer bitmezse piyasalarda ciddi bir etkilenme olur. Umarım virüs bir an önce sonlanır ve olumlu gidişe doğru yöneliriz” diye konuştu.

2020 yılının trend renklerine de değinen Daysali, “15 yıldır bütün ofislerde, evlerde mobilya ve perdelere uyumlu olduğu için ağırlıklı olarak bej tonlarını görüyorduk. Bunun özellikle geçen yıldan bu yana gri ve türevlerine doğru evrildiğini söyleyebiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

“İNSANLARIMIZIN ANTİBAKTERİYEL BOYA KULLANMASINI TAVSİYE EDİYORUZ”

Göktaş Boya firma sahibi Güven Göktaş da, antibakeriyel boyaların bizim gözle göremediğimiz bakteri çeşitlerini öldürdüğünü belirtti.

Göktaş şunları söyledi: Biz boyayı halen kir kapatıcı ve görsellik olarak kullanıyoruz ama bu Avrupa’da çok daha farklı. Türkiye’de kişi başı kullanılan boya miktarı 1 litreyken Avrupa’da bu oran 15 litreler civarında. Dolayısıyla Avrupa’da hem hijyenik biraz da psikolojik olarak rahatlama amaçlı kullanılıyor. Antibakteriyel boyalar kullanarak vatandaşlarımız hem kendi evini temizlemiş hem de hijyenik bir ortam oluşturmuş olurlar. İşçilik olarak uygulama aynı olabilir ama daha kaygan olduğundan uygulaması daha rahat. İnsanlarımızın kullanmasını tavsiye ediyoruz.”

“2020’DEN BEKLENTİLERİMİZ OLUMLU AMA…”

2020’den beklentilerini de açıklayan Göktaş, 2018’de başlayan ekonomik sıkıntı, 2019’un sonlarına doğru toparlanma sürecine girdi. Bizim beklentimiz 2020’de kredilerin uygun hale gelmesiyle daha iyi olmasıydı. Ancak şimdi de virüs çıktı. Umarım bu virüs belasından da bir an önce kurtulur ve ekonomik istikrarımıza devam ederiz” diye konuştu.

Göktaş Boya firma sahibi Güven Göktaş, 2020’nin trend renklerinin gri ve gri tonları olacağını ifade ederek sözlerini tamamladı.

“ÖZELLİKLE HASTANE VE OKULLARDA KULLANILIYOR”

Nobel Yapı firma sahibi Vedat Ertürk ise antibakteriyel boyaların özellikle hastane ve okullarda sıkça kullanıldığını, konutlarda kullanma bilincinin de yavaş yavaş arttığını dile getirdi.

Ertürk şunları söyledi: “Antibakteriyel boyanın içinde bulunan özel maddelerden dolayı virüs o ortamda barınamıyor. Hastanelerde kullanılan tarzda içindeki kimyasal maddelerden dolayı virüs çabuk ölüyor. Evlerde hijyen açısından sıkça silme yerine bir kere antibakteriyel boya yaparak hijyenik bir ortam oluşturmuş olursunuz”

Ertürk sözlerini şöyle tamamladı: “2020 virüs çabuk biterse iyi olacak. Virüs konusunda tedbirli davranır ve panik yapmazsak 2 ay sonra virüsün ortadan kalkacağını ve hayatın normale döneceğini düşünüyorum. Bir süredir devam eden ekonomik sıkıntılar netciesinde doğru müteahhitlerin iş yaptığı döneme girmeye başladık. Bu yeni dönemde kriz biraz filtreleme yaptı ve daha doğru ve güçlü projeler yapılacaktır.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89