banner94

banner77

banner69

banner88

12.02.2016, 14:58 556

Bir kentin hedefi ne olmalıdır?

İnsanların ve şirketlerin olduğu gibi kentlerin de hedefleri olmalı. O kentin yönetiminde sorumluluğu bulunan kişi ve kurumların koyduğu hedefler üzerinde çalışması ve her yıl tıpkı şirketlerde olduğu gibi hedeflerini yükselterek kendini/kentini  geliştirmesi lazım. Gün geçtikçe yükselen toplum bilinci ile belki de yakın bir gelecekte kent halkı, valilerin ve belediye başkanlarının performansını böyle değerlendirmeye başlayacaklar. Kişisel algı ya da son hatırladıklarımızla değerlendirmektense böylesi araştırma sonuçları üzerinden konuya yaklaşmak daha gerçekçi bile olabilir.

Geçtiğimiz günlerde TÜİK “İllerde Yaşam Endeksi” sonuçlarını açıkladı. 81 ili değerlendiren çalışmada; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutu ele alınmakta ve 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunmakta.

İMSİAD görev başına

Konut endeksinde ilk sırayı Sakarya alırken genel ortalamada 19.sırada yer alan Bursa, konut sıralamasında 35.sırada yer alabildi. Kötü bir sonuç değil ama Bursa’nın bundan daha iyisini hak ettiğine hiç şüphe yok. 2015 yılı toplamında 50.137 satış ile Türkiye geneli 5. olan Bursa’nın konut açısından nicelikte gösterdiği performansı nitelikte de göstermesi gerekiyor. Türkiye’nin belki de en aktif ve başarılı sektörel derneklerinden İMSİAD’ın bence böyle bir hedefi olmalı. TÜİK yaşam endeksi kriterlerine ulaşarak nerelerde eksik kaldığımız tespit edilmeli. Bursa’yı nitelikli konut sıralamasında ilk 5’e sokmayı kendine görev edinmeli ve üyelerinin yanı sıra gerekli kurum ve kuruluşlar ile işbirliğine gidip, eksiklerini tespit ederek adım adım Bursa’nın sıralamadaki yerini yükseltmeli.  

Yerel ve mülki idare görev başına

Güvenlikte 43, sivil katılımda 47.sırada kalan Bursa için sayın Bursa Valisi ve Emniyet Müdürünün de hedefleri olmalı. Daha güvenli, örgütlü ve katılımcı bir toplum meydana getirmek için stratejiler geliştirmeliler. Büyükşehir önderliğinde ilçe belediyeleri de top yekün bir hareket ile çevre konusunda 48.sırada olan Bursa’yı yukarılara taşımalılar.

www.numbeo.com isimli turizm sitesinin yaptığı çalışmaya göre de Türkiye 56 ülke arasında 38.sırada yer alırken yine aynı araştırmaya göre 143 kent arasında Bursa “Yaşam Kalitesi İndeksi”nde 37.sırada yer alıyor. Türkiye’den ayrıca İstanbul, İzmir ve Ankara’nın sıralamaya girebildiği araştırmada Bursa’nın bu dört kentimiz arasından en üstte yer alması ise sevindirici. Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Recep Altepe’yi kutluyor, önümüzdeki yıllarda bu skoru geliştirmesini beklediğimizi de buradan kendisine iletiyoruz.

Her şey daha güzel bir Bursa için.

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
hafif yağmur
banner61
banner62
banner92
banner89