banner94

banner77

banner69

banner88

Seramikçiler değişime ayak uyduruyor

Sektörel Buluşma'da sorunlar enine boyuna tartışıldı

GÜNDEM 25.04.2013, 15:37 25.04.2013, 15:37
Seramikçiler değişime ayak uyduruyor
banner66
Bursa’nın en önemli seramik, vitrifiye ve banyocuları, gelecekte farklı tasarımları yansıtan ve yenilikleri müşterileriyle buluşturan firmaların büyüyeceğini belirtirken, tüm zorluk ve problemlere rağmen değişime ayak uydurduklarını söyledi.



Konut ve Yapı Gazetesi’nin 16.’sını düzenlediği Sektörel Buluşma’nın bu ayki konusu seramik, vitrifiye ve banyo sektörü oldu. BURTİMDER’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda sektörün karşılaştığı sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıya BURTİMDER Başkanı Aydın Eskibozkurt, BURTİMDER Başkan Yardımcısı ve Can Can Seramik’in sahibi Can Can, Okumuşlar Ltd. Şti.’den Hasan Okumuş, Numan Kaleli’den Can Kaleli, Seramika Yapı A.Ş.’den Koray Kınır ve Irmak Yapı Malzemeleri’nden Levent Kara katıldı. Keyifli bir söyleşi halinde geçen toplantıda sektörle ilgili son gelişmeler enine boyuna tartışılırken, sektörün geleceğine yönelik düşünceler dile getirildi.



BURTİMDER BAŞKANI – MAJESTİK BANYO



Aydın Eskibozkurt



Majestik firmasının ortaklarından biriyim. Biz firma olarak vitrifiye, banyo ve mutfak dolabı imalatı yapıyoruz. Vitrifiye toptancısı olmamızın yanı sıra banyo ve mutfak dolabı yapıp pazarlıyoruz. Firma olarak Ece Seramik ve Turkuaz ile çalışıyoruz. Bunlar dışarıdan marka alıyor ve o marka isimleriyle üretim yapıyorlar. Bursa firması olarak en büyük şansımız Türkiye’nin her yerine mal satabilmemizdir. İkincisi de Bauhaus’un Türkiye genelinde tüm mağazalarına bütün banyo dolaplarını biz veriyoruz. Mağazası olan her yerde bizim ekibimiz var ve satılan malı gidip yerinde monte ediyoruz.



Sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın tabii ki birçok sıkıntısı var. Biz zamanında sektör olarak uyanabilseydik ve birbirimizle iletişimimiz iyi olsaydı, ki biliyorsunuz ben başkan seçildiğim ilk günden bu yana birlik olalım diye çaba harcıyorum, bir oluşum meydana getirmiş olsaydık bugün sektörde faaliyet gösteren firmalar olarak yapı marketleriyle daha kolay rekabet edebilir hale gelebilirdik. Biz sektör olarak güç birliği halinde olmalıyız.



BURTİMDER BŞK. YRD. – CAN CAN SERAMİK



Can Can



Seramik sektöründe eskiyiz ama firma olarak yeniyiz. 2007’den beri Can Can Seramik olarak hizmet vermekteyiz. Tabii ki her geçen gün sektörde çok önemli gelişmeler var. Günümüzde vitrifiye pazarına baktığımızda artık Türkiye’de kötü mal üretilmiyor. Tasarıma herkes katkı sağlıyor ve herkes kendisini yeniliyor. Vitrifiyede, seramikte, armatürde her firma özellikle tasarımcılarla çalışarak fark oluşturmaya gayret ediyor. Firmalarımız tasarıma önem verdiği sürece pazarda farklı olmayı ve pazardaki payını arttırmayı sürdürüyoruz. Avrupa’daki dev firmalar da Türkiye’deki firmalarla iş birliğine giderek Ortadoğu pazarına açılmak istiyor. Yerli firmalarımızın yurtdışındaki firmalarla evlilik yapması, estetiği geliştirirken, farklı pazarlama yöntemlerinin de geliştirilmesini sağladı. Dizayn olarak İtalya’yı aratmayacak çalışmalar ortaya çıkıyor ülkemizde. Artık küçük firma yok, herkes kaliteli bir şeyler üretmeye çalışıyor. AR-GE çalışmaları ile de nihai tüketiciler çok güzel ürünler alabilecek. Bizler artık showroom’larımıza farklı ürünleri koymamız ve müşterilerimize bunu göstermemiz gerekiyor.



SERAMİKA YAPI A.Ş.



Koray Kınır



Mesçioğlu grubuna bağlı Seramika Yapı A.Ş.’de yönetici olarak görev yapıyorum. 2000 yılından bu yana sektördeyim. Biz de bu sene sektöre bir heyecan vermek için hepimiz, başkanım da dâhil genç bir kadro ile derneğimizle birlikte çalışıyoruz. Umuyoruz ki çok olumlu işler yapacağız. Yapmaya da başladığımıza inanıyorum. Türkiye’de artık üretim arttığı için kalite ön plana çıktı. Üst segmente de dünya çapında çok önemli ürünlerimiz var. Yani Türkiye genelinde bunu yapan 6-7 marka sayabiliriz. Aslında bizler de artık segmenti üste taşımamız gerekiyor.



Bizler sektör olarak çok önemli paralar kazandığımız için artık az kazanmak yani kârlarımızın düşmesi zorumuza gitmeye başladı. Az para kazanmayı öğrenirsek, az masraf etmeyi de öğrenmiş olacağız diye düşünüyorum. Hepimiz az para kazandığımız için masraflarımızı azaltmaya başladık.



OKUMUŞLAR LTD. ŞTİ.



Hasan Okumuş



Okumuşlar Ltd. Şti. 1990 yılından bu yana toptancılık hizmeti veren bir firma. 4 kardeş olarak çalışıyoruz. Firmamda satış ve pazarlama konusunda görev yapıyorum. Bizlerin lüks ürün veya KDV’si fazla ürün satmaktan başka şansımız yok. Yıllardır ucuz malı sata sata hamallık yapmaya o kadar alıştık ki sektör olarak artık bundan vazgeçmemiz ve bize yakışan işler yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Günümüzde konutların özellikleri artınca, müşterilerimizi ebeveyn banyo gibi ekstra işler de istemeye başladı. Türkiye bu anlamda da hem hızlı tüketen hem de modayı takip eden bir ülke haline geldi. Aslında Avrupa’daki üretici hamallık işlerini bize yığmaya çalışıyor. Türkiye’de 28 tane seramik üreticisi var. Alt kulvarda fabrikaların hepsi ‘yeter ki satalım’ mantığıyla ürününü ortaya koyuyor, istediği fiyata veriyor. Üreticinin çok olduğu bir gerçek… Ve üründe bir türlü enflasyon da olmayınca ürün durduğu değer kazanmıyor. Bugün ürünü 10’a satarken bir sonrakinde 9,5 satmak zorunda kalabiliyoruz. İşlerimiz tam tersinde döndü ve giderlerimiz gün geçtikçe artıyor.



Türkiye’de yapı marketler çoğaldı. Ana toptancı ve ara toptancı neredeyse kalmadı. Biz böyle giderse yakında bakkal dükkânına döneriz. Peki, ne yapmalıyız? Bunları konuşuyoruz ama önceden kazandığımız paralar artık değersizleşecek gibi geliyor. Ümit ettiğimiz şeyleri konuşuyoruz.



IRMAK YAPI MALZEMELERİ



Levent Kara



Yaklaşık 20 seneden beri sektörün içerisinde, 7 seneden beridir de kendi firmamızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’de tabii ki internetin yaygınlaşmasıyla birlikte ihtiyacın online bir şekilde karşılanması bilinçli müşteri ve aynı zamanda yenilikleri takip eden bir kitle oluşturdu. Ürün yelpazesi bazında da yeterli değilseniz mesela bir Balat’a girebilmek çok zor olur. O bölgeye hitap eden malzemelerin üst segment olması gerekiyor. Ama dışarıda da sadece Balat olarak değil; bugün Bursa’nın çeşitli semtlerinde üst segment ürünlere bir talep var. Bizim satıcılar olarak perakende sektöründe veya toptan iş bazında bunları takip etmemiz gerekiyor. Artık bazı tabular yıkıldı. ‘Müşteri gelip 6-7 liralık malzeme almak istiyorum’ demiyor. 



Yaşadığımız sıkıntılara rağmen işimizi severek yapmaya gayret ediyoruz. Kâr marjlarımız düştü. Müşterilerimizi İstanbul’a kaçırmamamız için yeniliğe ayak uydurmak zorundayız.



NUMAN KALELİ



Can Kaleli



Ben 2010 yılında Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra firmamızda göreve başladım. Sektörde yeni sayılırım. 3 senedir aktifim. Firmamız 1972 senesinden beridir önemli çalışmalara imza attı. Sektörde son zamanlarda kalıp değiştirdik, bu değişim hâlâ daha sürüyor. Birçok alanda faaliyet göstermektense bazı bölümleri elemeden geçirdik. Daha çok dekorasyona önem vermeye başladık. Bir de bizim sektörde pek yapılamayan kapı ve mutfağa yöneldik. Doğrusunu söylemek gerekirse seramikte kâr marjları çok düşmüş durumda. Mobilyaya yönelmenin meyvelerini de almaya başladık.



Mutfak ve kapı konusunda Türkiye’de marka sayısı gerçekten çok az. Seramikte 28 firma var ama 28 tane marka mutfak yok. Seramikte şu an en büyük sorunun perakendenin canlı olmaması ve toptan satışlarda yaşanan sıkışıklık olduğunu düşünüyorum.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89