banner94

banner77

banner69

banner88

Sağlıklı kentler sağlıklı imar politikasıyla mümkün

Mimarlar, Dünya Mimarlık Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi.

GÜNDEM 10.10.2014, 15:01 10.10.2014, 15:01
Sağlıklı kentler sağlıklı imar politikasıyla mümkün
banner66
Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Dünya Mimarlık Günü kapsamında 10 Ekim Cuma günü Atatürk Anıtı’na çelenk sundu ve basın açıklaması gerçekleştirdi.



Heykel’deki Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen programa Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Şimşek, Yönetim Kurulu Üyeleri ve odaya bağlı mimarlar katıldı. Çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Can Şimşek, “Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü, ülkemizde bu yıl bayram tatili nedeniyle gecikmeli olarak kutlanmaktadır. Bu nedenle bu yıl tüm Dünya’da 6 Ekim’de kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nü, Bursa’da 10 Ekim günü kutluyoruz. Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) bu yılın temasını ‘Sağlıklı Kentler, Mutlu Kentler’ olarak belirlediği Dünya Mimarlık Günü, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan mimarlık örgütlerince bu tema çerçevesinde; mimarların ve mimarlığın kentsel peyzaj ve kentlilerin refahı üzerindeki kritik rolünün vurgulanacağı etkinliklerle kutlanacaktır. Mimarların, kent sakinlerinin mutluluğu için sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarını nasıl geliştireceğine ve ‘sağlıklı’ mekân, altyapı, konut ve kentsel peyzajı nasıl tasarlayıp inşa edebileceğine odaklanacak tema, mimarların kentte yaşamı nasıl kurgulayacağı, kentlerdeki enerji kullanımını nasıl düzenleyeceği, yaşamı canlı kılmak için neler yapabileceği, düzensizlikleri nasıl önceden fark edebileceği ve müdahale edeceği, parçalanmayı nasıl önleyeceği ve uyumlu bir çevreye nasıl dâhil olabileceği sorularına da yanıt arayacaktır” dedi.



TMMOB Mimarlar Odası’nın 60. Yılını kutladığı bu günlerde, bu sorulara verilecek cevapların 2014 yılında Türkiye Mimarlığı açısından da büyük önem taşıdığını belirten Başkan Can şimşek, “Plansız şehirciliğin ve niteliksiz mimarlık ürünlerinin kentlerimizi kanser hücreleri gibi sardığı, iktidarın ve yerel yönetimlerin bilimdışı ve rant odaklı uygulamalarının gölgesinde, kentlerimizin her geçen gün daha büyük tahribata uğradığı bir meslek ortamında; kent sorunlarına mimarca tavır geliştirebilmenin zorluklarını yaşıyoruz. Her diploma sahibinin mimar; her inşa edilen yapınınsa mimarlık ürünü sayıldığı bir yapı üretim sürecinde, sağlıklı ve mutlu kentler yaratma görevinin ağır sorumluluğunu taşımaya çalışıyoruz. Diğer yandan, aslında hep eleştirdiğimiz birçok niteliksiz yapının ve kent parçasının da gelişiminde bir mimarın rolü olduğu gerçeğiyle yüzleşiyor; ‘nitelikli’ mimarlığın kentlerimizde egemen olması için verdiğimiz mücadelede, özeleştiri yapmaktan ve çuvaldızı kendimize batırmaktan da imtina etmiyoruz” şeklinde konuştu.



Başkan Can Şimşek açıklamasını “Sağlıklı ve Mutlu Kentler, ancak sağlıklı imar politikalarıyla mümkün olabilir. Mimarlığın ve mimarların temas edemediği kentler ve kentliler, mutsuzluğa, umutsuzluğa, sağlıksız ve niteliksiz yaşam alanlarına mahkûmdurlar. Mimarlığın egemen olduğu kentlerde, nitelikli yaşam alanları yaratabilmek umuduyla yalnızca meslektaşlarımızın değil, tüm insanlığın Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyor; halkımızı, sağlıklı ve mutlu kentler için, sağlıklı bir imar politikasını talep etmeye ve kentlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadeleriyle tamamladı.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89