banner94

banner77

banner69

banner88

MYB Boyacılar için avantaj mı?

Boyacılar Odası Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme zorunluğunu ele aldı.

GÜNDEM 16.06.2016, 12:32 16.06.2016, 12:32
 MYB Boyacılar için avantaj mı?
banner66

Bursa Boyacılar ve Dekorasyoncular Odası, 25 Mayıs 2015 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme (MYB) Zorunluluğu ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenledi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nde düzenlenen toplantıya Bursa Boyacılar ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysalı, Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt ve odaya kayıtlı birçok üye katıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB) uzmanı Muhammed Karaman’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda zorunlu hale getirilen MYB’nin A’dan Z’ye tüm yönleri ele alındı.



DAYSALI: NİTELİKLİ ELEMANLAR DAHA KOLAY TESPİT EDİLEBİLECEK

Bursa Boyacılar ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysalı, MYB’nin inşaat sektörüne faydalı olacağını kanaatinde olduğunu dile getirdi. İşveren açısından piyasadaki nitelikli elemanların tespitinin kolaylaşacağını kaydeden Daysalı, “MYB ile birlikte uluslararası seviyelere yükseleceğiz. Geçiş süreci özellikle boyacı esnafı için zorlu geçeceğini düşünüyorum. Çünkü özellikle nitelikli istihdam konusunda sıkıntılar yaşıyoruz.  Biz çalışanlarımızın bu belgeleri almaları için elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu.

ESKİBOZKURT: ÇALIŞANLARIMIZ BELGELİ OLMALI

Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt da MYB’nin Türkiye açısından olumlu etkiler sunacağını söyledi. İnşaat sektöründe temel problemin eğitim olduğunu vurgulayan Eskibozkurt, MYB’nin özellikle Suriyeliler açısından dezavantaj oluşturacağını kaydederek şöyle konuştu: “Suriyelilerin Türkçe bilmedikleri için girdikleri sınavda muvaffak olmaları söz konusu değil. Şu an birçok şantiyede kaçak olarak çalışan birçok Suriyeli var. Bu açıdan bana geçiş süreci oldukça sancılı geçecek gibi geliyor. Denetim elemanlarının tavrı da burada dezavantaj oluşturacak mı, oluşturmayacak mı bilemiyoruz. Birden bire yüklü cezalandırmalar yaşanması sektörde caydırıcı bir etkiye neden olabilir. Elbette ki çalışanlarımızın hepsinin belgeli olması gerektiğini düşünüyorum."



KARAMAN: 26 MAYIS 2016 İTİBARIYLA DENETİMLER BAŞLAYACAK



Belge almak için yeterli belgelendirme kurumu olmaması ve yeterli miktarda personelin belgelerini alamamış olması sebebiyle, işverenlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde zor durumda kalabileceğine dikkat çeken Karaman, “İşverenlerimizin MESYEB gibi yetkilendirilmiş belgelendirme kurumlarına personellerini kaydettirmeleri ve kayıt belgelerini almaları ve yine yapılacak bakanlık denetimlerinde belgelendirme kurumlarından aldıkları kayıt belgelerini göstermeleri durumunda, denetimlerden ceza almak yerine sağlanacak bir geçiş dönemi süresi tanınabilmektedir” bilgilerini verdi. MYB bulunmayan personel çalıştıran işverenlerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren başlayacak denetimlerde zorluk yaşayacağını belirten Karaman, “İşverene belgelendirmesini yapamadığı her işçi için 500 TL ceza ödeyecek. 2. kez belgelendirme yapamazsa 500 TL daha ödeyecek. Süreç işletmenin kapatılmasına kadar gidecek” ifadelerini kullandı. 



İŞ KAZALARININ YÜZDE 88’İ MESLEKİ YETERSİZLİKTEN MEYDANA GELİYOR



MYB ( Mesleki Yeterlilik Belgesi ) zorunluluğu, nitelikli işgücü temini ile iş kazalarının asgari düzeye inmesi konularında çok önemli bir sıçrama noktası olacağını kaydeden Karaman, yasanın tasarı aşamasında Türkiye’nin Soma’daki maden ve İstanbul Mecidiyeköy’de yaşanan asansör facialarının ardından hızlandırıldığını vurguladı. Karaman, şunları paylaştı: “Türkiye’de tüm resmi kuruluşlar ve üniversiteler bir araya gelerek yasanın tasarı aşamasında rapor yayınladı. Raporda iş kazalarının yüzde 88’inin çalışanların mesleki yetersizliklerinden dolayı gerçekleştiği gerçeği ortaya çıktı. İş kazalarının yüzde 10’un mesleğin tehlikeli boyutundan kaynaklandığı yüzde 2’lik diliminin de olağanüstü koşullardan dolayı meydana geldiği belirlendi. Ülkemizin kalkınmasının ve sağlıklı, sürdürülebilir gelişmesinin temelini oluşturacak MYB, bu olumsuz istatistiğin sona ermesi için büyük bir önem arz ediyor. Nitelikli elemanların istihdam edilmesini sağlayacak MYB, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da altyapı oluşturacak. Sistemdeki temel amaç nicelikten niteliğe geçmektir.”




MYB KURUMSAL DEĞİL BİREYSEL




MYB’nin MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilmesi kaydıyla ulusal yeterliliklere göre ölçme ve değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireylere verilen bir belge olduğuna dikkat çeken Karaman, söz konusu belgenin kurumsal bir nitelik taşımadığının altını çizdi.  İnşaat sektöründe 17 mesleğin ‘Çok Tehlikeli Meslekler’ sınıfına girdiğini hatırlatan Karaman,  şöyle devam etti: “Bu meslekler, ahşap Kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, betonarme delicisi, betoncu, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, ısı yalıtımcısı, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, panel kalıpçı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçı ve yangın kalıpçısı şeklinde sıralanıyor. BTSO MEYSEB olarak biz çalışanların eğitim ve istihdam ilişkisini sağlıyoruz. Yeni sistemde ‘Ben sınava girdim, belgeyi aldım, bundan sonra sistemin yanına bile uğramayacağım modeli yok! Belge aldıktan sonra vize dönemleri var. Her vize döneminde belge sahibinin nitelikleri tekrar sorgulanacak. Ayrıca bizim gibi kurumlar tarafından belli periyotlarda gözetime tabi tutulacaksınız.”




SIFIR MASRAFLI BİR MODEL




MYB’nin temel eğitim, meslek eğitimi, bilgi beceri yetkinlik kavramlarıyla standart ve yeterliliklerin çapraz olarak sorgulandığı, ölçme değerlendirmelerin yapıldığı ve sonucunda mesleki yeterlilik belgesinin çıktı olarak alındığı hayat boyu öğrenme ve sağlığı kavramlarının içerisinde olduğu bir yapı olduğunu ifade eden Karaman,  “Sınav ücretleri her meslekte 500 ila 750 TL arasında değişiyor. Sınavda başarılı olunduğu takdirde ödenen paranın tamamı iade ediliyor. Yanı sıfır masraflı bir model. Sistemde eğitim ve kurs gibi bir çalışma yok. Tamamen belgelendirme ve sınav üzerine kurulu. Nasıl ki otomobil kullanmak için sürücü belgesine ihtiyacınız varsa, bu meslekleri yapmak istediğinizde o meslekle ilgili belge elinizde bulunmak zorunda. 3 ayrı mesleğe sahipseniz 3 ayrı belgeye ihtiyacınız olacak” diye konuştu.





Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89