banner94

banner77

banner69

banner88

Kent Merkezi Yeniden Keşfedildi

Bursa 26’ıncı Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi 3-6 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi.

GÜNDEM 28.06.2014, 14:24 28.06.2014, 14:24
Kent Merkezi Yeniden Keşfedildi
banner66

Haber: N. Nuri Yavuz

Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından organize edilen ‘Kent Merkezini Yeniden Keşfetmek’ başlıklı Bursa 26’ıncı Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi 3-6 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi.

KOSGEB, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası desteğiyle TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş işbirliğiyle TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından organize edilen 26’ıncı Uluslararası Yapı ve Yaşam Fuarı ve Kongresi’nde 3 gün boyunca 11 oturum düzenlendi. 26’ıncı Yapı ve Yaşam Kongresi sonuç bildirgesinin okunmasıyla neticelendirildi.

KONGRE MARKA OLMUŞ BİR ETKİNLİK

Kongreyi değerlendiren Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, “Yapı ve Yaşam Fuarı ve Kongresi uluslararası marka olmuş bir etkinlik. Özellikle sempozyum ayağı alanında uluslararası saygınlığa sahip konukları ağırlayarak, fuara farklı bir yaklaşım katıyor. Bu yıl 26’ıncısı düzenlenen etkinlik, önceki senelerden farklı olarak, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öncülüğünde bir bilimsel kurulla hazırlandı. 5 ülkeden farklı akademisyenlerin sunumlarının yer aldığı etkinlik sonuçları hakemli dergide de yer alacak. Tüm bunlar kongrenin değerini artırıyor. Biz kongre hazırlıklarında belli bir yol alındıktan sonra yönetimi devraldık. Önümüzdeki yıllarda konuya daha fazla dâhil olacağız. Bursa markası haline gelmiş olan etkinliğe her yıl artan bir ilgiyle katkı sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Kent Merkezini Yeniden Keşfetmek’ konulu Bursa 26. Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi; “Geçtiğimiz yüzyılın sonlarına doğru hızlanan küreselleşme, yapılı çevrelerde dikkate değer bir dönüşümün gerçekleşmesine neden olmaktadır. Hızla gelişen ulaşım ve iletişim altyapısıyla kentler çeperlerine doğru yayılarak büyümekte; araba sahipliliğinin artması, doğaya yakın olma, sağlıklı yaşam, sosyal statü arayışlarıyla kentlerin çevresinde yeni yerleşim alanlarının oluşmasına koşut olarak toplumsal ayrışma artmakta, bu süreçler sonucunda kent merkezleri nitelik ve değer yitirmektedir. Bununla birlikte, son yıllardaki araştırmalar, geleneksel ve çağdaş yapılı çevreler arasındaki çelişkileri ve melezlikleri ortaya koyarak, mekân kullanımı, kent planlama ve mimarlık alanlarında yeni tartışmaları da gündeme getirmiştir. Bunlar arasında; kent merkezlerinin potansiyellerini irdelemeye ve sorunlarını çözmeye yönelik araştırmaların ön plana  çıktığı görülmektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, 26. Uluslararası Yapı- Yaşam Kongresi “Kent  Merkezini Yeniden Keşfetmek” teması üzerinde yoğunlaşmıştır. Kongre öncelikle, kent merkezlerinin özgün değerlerinin ortaya çıkarılmasını hedeflemiş, bu bağlamda, değişen yaşam pratiklerinin beraberinde getirdiği mekânsal ve sosyal  sorunların tartışılmasını amaçlamıştır. Kongre, kent merkezlerinin çağdaş yaşam koşullarına uyarlanabilmesi, yaşanabilirlik ve sürdürülebilirliğinin arttırılması, kamusal mekânların erişilebilirliğinin ve niteliğinin yükseltilmesine yönelik tartışmalar için bir platform oluşturmuştur.


Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89