banner94

banner77

banner69

banner88

HKMO Başkanı Ufuk Ay: Yetkilerimizi istiyoruz!

Lisanslı haritacılar zor günler geçiriyor

GÜNDEM 21.06.2013, 12:53 21.06.2013, 12:53
HKMO Başkanı Ufuk Ay: Yetkilerimizi istiyoruz!
banner66

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, “LİHKAB büroları yıllardır tapuda çözülmeyen sorunların hızla çözümünü sağladı. Ancak bugün elimizden alınan yetkilerden en çok rahatsızlık duyan vatandaştır” dedi.



Ulaş Bayram



Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin işini hafifletmek amacıyla hükümet, 2005 yılında 5368 sayılı kanunla haritacılara lisanslı büro açma yetkisi verildi. Üç yıl önce mahkemeler huzurunda yemin ederek büro açma yetkisi alan yaklaşık 250 lisanslı haritacı önce sınava tabi tutuldu, bir süre sonra da sınavda yapıldığı iddia edilen usulsüzlük nedeniyle mahkeme kararıyla yetkileri elinden alındı. Konuyla ilgili Konut ve Yapı’ya açıklamalarda bulunan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay lisanslı büroların yetkilerinin alınması sürecini şöyle anlattı:



“Sınavı başarı ile geçen adayların büro açmaları için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne 18 bin liralık teminat yatırılması istendi. Ardından faaliyet göstereceği bölge mahkemesinde yemin etmesi istendi. 250 mühendis çalışacağı yerin sulh mahkemelerinde yemin ederek büro açtı. 3 yılın ardından bir vatandaş, "Sınav öncesi '4 yanlış bir doğruyu götürecek' denilirken, sınav anında yanlışların doğruları götürmeyeceği söylendi. Ben bu kural değişikliğini bilmiyordum, 6 soruyu boş bıraktım ve kaybettim" diyerek sınavın iptali için Danıştay'a başvurdu. Sonradan başvurusunu geri çekmesine rağmen Danıştay davaya devam edip sınavı iptal etti. Sınav iptal edilince noter tarzı faaliyette bulunan bürolar hakkında kapatılma kararı alındı.”



EN ÇOK VATANDAŞ MAĞDUR OLUR



Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, şu an işlevsiz duran binlerce büronun tekrar açılmasını isterken, sınavın iptaline yönelik mahkeme kararına saygı duyduklarını, ancak büroların kapatılması kararının kabul edilemeyeceğini söyledi. 3 yıldır faaliyet gösteren LİHKAB bürolarının yıllardır tapuda çözülmeyen sorunların hızla çözümünü sağladığını da belirten Ay, şu şekilde devam etti:



“Tapu ve Kadastro'da yaklaşık iki ayda çözülen aplikasyon işlemleri LİHKAB bürolarında en fazla iki günde hallediliyor. Ancak mahkeme kararının ardından cins değişikliği, ölçüm birleştirme ve aplikasyon yetkilerimiz tekrar tapu kadastro müdürlüklerine devredildi. Bundan en çok rahatsızlık duyan ise vatandaş oldu.”



BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALACAK



Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, başta Başbakan olmak üzere yetkililerden çözüm beklediklerini belirtirken, büroların açılması için yaklaşık 150 bin liralık masraf yaptıklarını da dile getirdi. Ay, "Ölçüm aletleri, iş yeri mobilyaları, personel derken yaklaşık her bir büro için 150 bin liralık masraf yapıyoruz. Ülke geneli yaklaşık 250 büro var. Bu bürolarda çalışan binlerce teknik personel var. Bunlar hepsi işsiz kalacak" uyarısında bulundu.



Birçok mühendisin sınavı kazandıktan sonra memurluktan istifa ettiğini ve önemli yatırımlar yaparak bürolar açtığına vurgu yapan Ufuk Ay, “Şimdi bütün emeklerimiz boşa gidecek. Büroların kapatılması telafisi olmayan sorunlara yol açacak" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89