banner94

banner77

banner69

banner88

Burfaş kabuk değiştiriyor.

Genel Müdür Muhammet Gümüşsoy Burfaş'ı sektöre anlattı.

GÜNDEM 21.11.2014, 10:27 21.11.2014, 10:27
Burfaş kabuk değiştiriyor.
banner66
Röportaj: N. Nuri Yavuz



Görevinin birinci yılını geride bırakan ve BURFAŞ markasının yıldızını parlatan BURFAŞ Genel Müdürü Muhammet Gümüşsoy, Bursa’da hem ticari hem de toplumsal alanda eğitici bir misyonla hareket ederek BURFAŞ’ın kalite çıtasını zirveye taşıyor.

        Muhammet Gümüşsoy kimdir? BURFAŞ’ta ne süredir çalışıyorsunuz?

1968 Düzce doğumluyum Eş durumundan Bursalıyım. Uzun zamandan beri siyasetin içindeydim.  Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile uzun yıllar birlikte siyaset yaptık. 2009 yılından itibaren 5 yıl boyunca BURFAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. 2013 yılının 10 Kasım ayında BURFAŞ’a Genel Müdür olarak Sayın Başkanımız Recep Altepe tarafından görevlendirildim. Görevde bir yılımızı geride bıraktık.

        BURFAŞ ne zaman, ne amaçla ve kim tarafından kuruldu?

BURFAŞ, 1992 yılında yaklaşık 22 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık işlerini organize etmek ve Bursa’yı tanıtmak üzere kurulmuş bir anonim şirket. Uzun yıllar bu görevi, fuarcılık işlerini yapmış ama daha sonradan bir kanun değişikliğiyle fuarcılık özel şirketlere devredildiğinden dolayı BURFAŞ çalışma alanlarını kaydırmış.

        BURFAŞ, nasıl bir organizasyon yapısına sahip?

BURFAŞ, bir belediye iktisadi teşebbüsüdür. Belediyeye bağlı bir kuruluş değil iştiraktir. Anonim şirketin büyük hissesi büyükşehir belediyesine aittir. BURFAŞ, Sayıştay denetimine, kamu hukukuna ve ticaret kanununa tabi özel statüsü olan bir anonim şirkettir.

        BURFAŞ, hangi alanlarda hizmet üretmektedir?

BURFAŞ, sosyal tesis ağırlık olmak üzere, park bahçelerin işletmeciliği, hayvanat bahçesi işletmeciliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin matbaa işleri, basım işleri, afiş asma, protokol bölümünü kurma, kültür park işletmeciliği, sandal işletmeciliği ve gişe ihalelerini alıp yönetme gibi geniş yelpazede hizmet üretmektedir.

        BURFAŞ’ın yatırım amacı nedir?

BURFAŞ olarak tabi ki ciro yapmayı da gözetiyoruz fakat öncelikli amacımız sosyal belediyecilik anlayışını insanlarımıza göstererek onları memnun etmektir. Bir bölgeye rant ve kalite getirmek, rekabet ortamı yaratmak ve bölgenin canlanmasını sağlamak için yatırım yapıyoruz. Bölge esnafıyla rekabet etmek için değil onların önünü açmak ve öncülük etmek için bir bölgeye yöneliyoruz. Esnafımızın eski anlayışlarını terk etmesi için örnek olmaya çalışıyoruz örneğin halen 20 yıllık çatal, kaşık, bıçak, 10 senelik masa örtüsü kullanan restoranlar var. Biz, kaliteli bir hizmeti ucuz değil uygun fiyata nasıl verebiliriz, nasıl verdirebiliriz bunun için çalışıyoruz. Bursa’da yaşayan halen Bursa İskender’ini tatmamış insanlar var. Bursa’da yaşayıp 6 ayda bir Bursa Pideli Köfte’sini yiyen insanlar var. Bursa da yaşayıp da halen deniz kenarına inip denize girmemiş insanlar var. Bursa da yaşayıp da halen Uludağ’ı görmemiş insanlar var. Tarihi kimliğimizle o toprak altında kalan tarihi değerlerle Bursalıları nasıl buluşturabiliriz. Biz bu insanlara ulaşmak istiyoruz, amacımız bu.

        BURFAŞ’ın hedeflerinde ne var?

Şehrin merkezinde güneyinde kuzeyinde doğusunda batısında yapılanacağız. Merkez yapılanmasının dışında şehrin genelinde birer tesis ile var olacağız. Bir de tarihi mekânlar da yer alacağız. Uludağ da sahiller de buna dâhil. Bunun dışında Büyükşehir Belediyesi’nin o samimi elini, güler yüzünü hissettirmek için de ilçelerde birer sosyal tesisle var olacağız. Nihai hedef noktamız budur. Biz öncü ve bir lider kuruluş olarak Bursa’da var olmayı hedefliyoruz.

        BURFAŞ’ın ekonomik büyüklüğü ne boyuta ulaştı?

Birçok küçük belediyeden daha büyük bir bütçeye sahibiz. Bursa özeli için konuştuğumuz zaman orta ölçekli bir belediyenin yaklaşık bütçesine sahibiz. Ürettiğimiz katma değere veya vergilendirmeye baktığımız zaman ciddi miktarda KDV ödeyen, vergi ödeyen, SSK ödeyen ama devlete bir kuruş borcu olmayan bir anonim şirketiyiz.

        BURFAŞ’ın Bursa istihdamına katkısı nedir?

Bugün 600 civarı önümüzdeki süreçte açılacak yeni tesislerle birlikte hedefimiz 800 civarında insanı burada istihdam etmek.

        Kalifiye personel sıkıntısı yaşıyor musunuz? Personel eğitim programlarınız var mı?

Sıkıntı çektiğimiz bir gerçek. Çünkü bu piyasa bugüne kadar herkes garsonluk yapabilir, herkse aşçılık yapabilir, herkes komilik yapabilir zihniyetiyle oluşmuş bir piyasa ama burada BURFAŞ yine bir öncülük yapma gayretinde biz, şuanda kendi elemanlarımızı kendimiz eğitiyoruz. Eğitilebilir personeli bir araya getiriyoruz ve öyle istihdam ediyoruz. Bunun dışında işin akademi boyutunda tahsil veren okullarla da görüşüyoruz. Onlarla hem personel paylaşımı hem bilgi paylaşımı yapıyoruz.

        BURFAŞ’ın kalite ve rekabet politikası nedir?

Milletimiz halkımız her şeyin daha iyisine layıktır mantığıyla neyi daha güzel yapabilirim hangi kalitede verebilirim diye araştırıyoruz. Bunun yanında da gıda hijyeni, güvenliği ve helal gıda kriterlerini de kendisine prensip edinen anlayışla hareket ederek piyasada da bu kriterler üzerinden rekabeti sağlamayı hedefliyoruz. Bütün mutfaklarımızın girişinde hijyen kuralları içinde girilebilir, gezilebilir, görülebilir tabelalarımız var. Galoşlarımız var bonelerimiz var önlüklerimiz var isteyen istediği zaman bunları giyer mutfağımızı depomuzu gezip görebilir. Onun dışında helal gıda zincirine dikkat ediyoruz.  KALDER üyesiyiz. ISO 9001, ISO 22000, beyaz zambak, helal gıda ve KALDER üyeliği gibi hem iç hem dış denetimlere tabi bir BURFAŞ var. Kendi bünyesinde gıda mühendisi olan iç denetim dış denetim ekipleri olan ve mutfakları bütün misafirlerine açık olan bir BURFAŞ’tan bahsediyoruz.

        BURFAŞ, nasıl bir tedarik zincirine sahip?

Tedarikçi zincirine baktığınız zaman % 99,9 yerli tedarikçileri tercih eden bir anlayışa sahibiz. Bu anlamda da hiçbir şekilde taviz vermeden, mecbur kalmadığımız sürece Bursalı tedarikçilerin dışına çıkmama niyetindeyiz.  Çünkü neden biz Bursa’da yaşıyoruz Bursalıların vergisiyle biz bu işi yapıyoruz.

        BURFAŞ, Bursa turizmini nasıl etkiliyor?

Konsept mekânlar oluşturup mutfağıyla, sunumuyla, müziğiyle bir üslup sahibi alanlar hayata geçirip kentin turistik gelişimine katkı koymaya çalışıyoruz.

        BURFAŞ, kaç tesis ile hizmet üretmektedir?

Şu anda 40’a yakın tesisimiz var. Açılacak olanlar ve planladığımız yeni tesisler var. İşte yakın zamanda Karacabey Atatürk parkında bir yer açacağız. Hatta Atatürk parkının içerisindeki göletleri de doldurup sandal işletmeciliği yapacağız. Orada düğün dernek işleri yapacağız Atıl durumda olan Atatürk parkına bir canlılık kazandıracağız. Akabinde Yenişehir’de Sinan Paşa külliyesini restore edecek Büyükşehir Belediyemizin ardından biz orayı hem kültürel hem de sosyal bir alan olarak kullanacağız. İznik’te bir projemiz var. Orhangazi de bir projemiz var. Onlar tabi daha başlamadı ama projelerimiz var onları başlatacağız. Orhangazi’de Göl kıyısında yeni bir alan sosyal tesis yapacağız. Onun dışında Kemalpaşa’da bir sosyal tesis projemiz var.  İnegöl’de hem deniz uçağını, helikopteri hem de sosyal tesisi üçünün bir arada olduğu konsept düşünüyoruz. Dağ ilçelerinde de projelerimiz ama orada biraz daha istihdam ağırlıklı düşünüyoruz.

·         Deniz uçağını nereye indirmeyi planlıyorsunuz?

Büyük ihtimalle Boğazköy barajına indirmeyi planlıyoruz. Teknik incelemeler yapıldı. Bu anlamda biz ilçelerimizde birer sosyal tesisle var olup oralara bir canlılık bir kalite, bir rekabet yani bir öncülük eden BURFAŞ olarak girmek istiyoruz.

        Tesislerinizin yıllık hizmet istatistiği var mı? Nedir?

Sürekli ölçümleme yapıyoruz. İstatistiki verilerde var. Mesela geçen sene bizim tesislerimizden 2 milyon kişi hizmet aldı. Bu neredeyse Bursa nüfusunun %80’ine denk geliyor. Bu dile kolay ve biz, bu insanların büyük çoğunluğunu memnun edip gönderiyoruz.

        Bursa’da Sivil Toplum Kuruluşları ve kurumlarla işbirliği protokolleri imzalıyorsunuz. Bu konuda da bilgi verir misiniz?

BURFAŞ olarak çıkardığımız BURFAŞ sosyal kartımızı 2014 yılının birinci ayında tanıttık. Sosyal kartla bireysel gelen müşterilerimize %10 para puan, grup halinde gelenlere %15 para puan ve diğer üst düzey yöneticilerimize de kurumun özel yemeklerini düzenlemeleri halinde çok güzel fırsatlar, imkânlar sunuyoruz. Şuana kadar 200 protokol imzaladık. 15-20 firma sırada bekliyor. 20 bin kart daha sipariş verdik. Yeni gelecek kartlarla birlikte 300 bini aşkın müşterimiz olacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
17°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89