banner94

banner77

banner69

banner88

18.05.2016, 17:16 687

İnşaatta nesnelerin interneti

İNŞAATTA NESNELERİN İNTERNETİ

Hepimizin hayatı teknolojiyle çevrili. Gelişmiş ülkelerde yaşayan pek çok insanın hayatında yaklaşık 1000-1500  adet teknolojik alet bulunuyor. İnanmıyor musunuz o halde sabah dişlerinizi fırçaladığınız elektrikli diş fırçasına, perdenizi açan kumandaya, çayınızı demlediğiniz kettlea, garaj kapısını açan kumandanıza bir daha bakın. Bu cihazların tamamı önümüzdeki on yıl içinde birbirleriyle konuşuyor olacaklar.

 İnşaat sektörü işte bu noktada tam bir zirve yaşayacak. Almanya’da Nürnberg kasabasında bulunan Siemens fabrikası endüstri 4.0 a ve nesnelerin interneti çalışmalarına örnek olacak çalışmalar yapıyor. Bu fabrikada milyonda 11 hata ile üretim yapılıyor. Bin 150 çalışanı olan robotik işlerden sıkılıp inovasyona yönlendirildiği bu model teknolojinin insanlık üzerindeki olumsuz etkisi tezlerine de güzel bir yanıt oluşturuyor. Bu fabrikada dikkat edilen noktalardan biri de gelecekte ortaya çıkacak yeni meslekleri tahmin edebilmek. Yakın zamana kadar mekatronik konuşulurken, şimdilerde iş bilgisi ile desteklenmiş elektronik öne çıkıyor.    

TÜRKİYE SANAYİ 4.0 IN PEŞİNDE

Yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, 3 d yazıcılar, nesnelerin interneti büyük veri ve bulut bilişim sistemleri. Tüm dünyada başladı ve ışık hıyla ilerliyor. Gebze’de 3 milyon m2 alana kurulacak olan Bilişim vadisi dünyanın en önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya aday. Burası orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro ve Avrasya’nın tasarım ve üretim merkezi olmaya hazırlanıyor. Gençlerimizi bu teknolojiye yakınlaştırmalıyız. Bizden de Bill Gates’ler, Steve Jobs’lar çıkmalı. Bu noktadan sonra nasıl evler, işyerleri, fabrikalar kurulacak hayalleri bile çok zor.

VERİ TOPLAYANLAR KAZANACAK

Son 5 yıllık araştırmalara göre, verilerin değerini artıran şirketler pazar paylarını artırabildiler. Bunun için pek çok sosyal medya ve internet sitesini kullanmaya başladılar. Tüketiciler hangi web sayfalarında dolaşıyorlar, hangi sadakat programlarını kullanıyorlar, nerelerde tıklıyorlar, hangi ürünleri satın alıyorlar, hep inceliyorlar. Müşterileri ne kadar iyi analiz ederlerse, onlara o kadar doğru ürün sunabileceklerini iyi biliyorlar. Bunun için clickstream analizi yapıyorlar.     

MESLEĞİN DUAYENİ ULVİ KOCAİLİK'TEN MESAJLAR

Gayrimenkul sektörünün en mücadeleci, en ince dokuyup sık dokuyanlarının başında olan  Ulvi Kocailik emlak sektörü ile ilgili kitap çıkardı. 10 yıllık bir meslek yaşamını kesitler halinde anlatan ‘Gayrimenkulün şifreleri’ isimli kitabında yaşadıklarını oldukça gerçekçi ve açıkça anlatan Kocailik mesleğe yeni başlayanlar ve bizler için çok doğru ve kısa yollar göstereceğe benziyor. Gayrimenkulde rakamların ve analizlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatan Kocailik’in kitap satış geliri de hayırsever bir amaçla kullanılıyor. Kitabın arka kapağında  Bursa’nın sevilen isimlerinden Memiş Yılmam’ın şu yorumu var. Yılmam, Kocailik için ‘ Dünyada çok az kişi bilgi ve becerilerini etkili biçimde paylaşabiliyor. Ulvi, bu kitabı ile ışığını yayarken, kendi ışığını da artırmış. Kitapta anlatılanların buzdağının çok küçük bir parçası olduğunu hissettim. Devamını bekliyorum’ diye yazmış.  Emlak sektörünün yüz akı olan Kocailik’i en yakın zamanda Bursa’ya bekliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner89