2024-04-16 14:25:20

Seçimler bitti sahne iç piyasanın

Murat Çakmaker

16 Nisan 2024, 14:25

Tüm ülkenin merakla beklediği 31 Mart 2024 yerel seçimleri geride kaldı. Sonuçlara göre Cumhuriyet Halk Partisi 35 yıl sonra birinci parti konumuna gelirken, AK Parti ikinci parti oldu. Bundan sonra herkesin beklentisi seçim sonrası ekonomi politikalarında ve yönetiminde bir değişiklik olup olmayacağı üzerine kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim gecesi Ankara'da yaptığı balkon konuşmasında, "Enflasyon başta olmak üzere ekonomi programımızın sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız" mesajını verdi.

Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadele, mali ve parasal politikalar, yabancı sermaye girişleri ve global trendler, piyasaların yönünü bulmasında belirleyici olacaktır. Ekonomistler, hükümetin rasyonel politikaları devam ettireceği beklentisiyle, Türk Lirası varlıkların cazip olmayı sürdüreceğini, Türk Lirası’nın dövize göre değer kazanmaya devam edebileceğini düşündüklerini açıkladılar. Bu sonuçların inşaat sektöründeki yansımaları nasıl olacak hep birlikte göreceğiz.

Türkiye İMSAD açıkladığı aylık sektör raporunda dikkat çeken tespitlerde bulunuyor. Seçimlerin ardından hızlanması beklenen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlayacağı düşünülüyor. Deprem bölgesinde kamu binaları ve sosyal donatı inşaatları sürerken, şu ana kadar bölgede 78 bin konutun inşaatı tamamlandı. Yılın son çeyreği içerisinde 122 bin konutun daha tamamlanması hedefleniyor.

Kamu yatırımlarında büyüme sınırlı olsa da devam eden ve yeni başlayacak öncelikli projelerle kamu inşaat faaliyetlerinin inşaat sektörünün büyümesine 1 puan katkı vermesi bekleniyor. Özel sektörün ise konut ve konut dışı inşaat faaliyetlerinde sıkılaşma politikaları, yüksek faizler ve maliyetler sebebiyle büyümesi sınırlı öngörülüyor.

Aynı raporda yer alan verilere göre ayrıca İnşaat sektöründe istihdam seviyesi de artıyor. Geçtiğimiz 2023 yılının ikinci yarısında 1 milyon 780 bin kişiye kadar yükselen istihdam oranı, sene başı olması sebebiyle Ocak 2024'te düştü. Buna rağmen istihdam seviyesi 2023 ve 2022'nin Ocak aylarının üzerinde seyretti. Son söz olarak seçim öncesi beklentilerin seçim sonrasında nasıl gerçekleşeceğini hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.