Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) konut kredileri ve konut teminatlı kredilerde uygulayacağı değişiklikler, özellikle gayrimenkul sektöründe önemli bir sorun ortaya çıkardı. İkinci evini almak isteyenler için getirilen kısıtlamalar sektörde ciddi soru işaretlerine sebep oldu. BDDK'nın aldığı karar sonucunda ikinci ve sonrası konut alımlarında, tüketicinin kendisi veya yakınları üzerine en az bir konutunun bulunması durumunda, konut kredisi yüzde 75 oranında daraltıldı. Bu durum yatırım amaçlı konut edinmek isteyenleri şüphesiz ki zorlayacak.
1 milyon liranın altındaki ikinci el konutlar için yüzde 22,5, 1 ile 2 milyon lira arasındaki konutlarda ise yüzde 17,5 kredi alınabilecek. Örnek vermek gerekirse 5 milyon liralık konut için sadece 1 milyon 125 bin lira kredi kullanılabilecek, geri kalan 3 milyon 875 bin lira nakit olarak ödenecek. Bu durum özellikle ikinci el konut piyasasında önemli bir yavaşlamaya sebep olacak. Öte yandan ilk konutunu alacaklar üzerinde herhangi bir kısıtlama ise bulunmuyor.
Konu hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarını tekrar hatırlamakta fayda var: “İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok. İkinci, üçüncü konuta kredi imkânı olmayınca konut kredi imkânları ilk konut sahipliği için kullanılmış oluyor.”
Devlet politikası bu yönde karar aldığına göre bu durumun oluşturacağı sonuçları da ele alalım. Kredi kısıtlaması, konut yatırımını azaltarak satışların yavaşlamasına neden olacak. İnşaat sektörünü yani inşaat firmalarının yanı sıra gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkileyecek. İlk evini alacakların önünü açmak için fiyat istikrarı adına olumlu bir adım. Fakat bunu uygularken finans sektörü üzerindeki etkileri ve olumsuz sonuçları da gözden kaçırmamalıyız.
Sonuç olarak ikinci konut almayı planlayanlar için bu yeni düzenlemeler, konut sahibi olmak isteyenlerin planlarını ertelemelerine sebep olacaktır. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün, stratejilerini tekrar gözden geçirip önlem alma refleksi göstermesi gerekiyor.