banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörün deneyimli markası: Numan Kaleli

Bursa’nın alanında en bilinen markalarından olan Numan Kaleli A.Ş. 50 yılı aşan tecrübesi ve 20 bin kalemden fazla ürün çeşidiyle sektöre hizmet etmeye devam ediyor.

RÖPORTAJ 20.09.2021, 09:51 24.09.2021, 13:31
Sektörün deneyimli markası: Numan Kaleli
banner66

RÖPORTAJ: CÜNEYT ALKIŞ

Bursa’da 60’ların sonlarında Numan Kaleli ve kardeşleri tarafından 4 ortaklı bir firma olarak Çancılar çarşısında kurulan ve yıllar içerisinde hem hizmet hem de ortaklık yapısı olarak değişimler yaşayan Numan Kaleli A.Ş. yoluna güçlü bir şekilde devam ediyor. İnşaatta ince malzeme gruplarının hemen hepsinde olan Numan Kaleli A.Ş. işlerini geliştirme adına yatırımlarını da sürdürdü.

Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nde Viena Mutfak adıyla daha çok inşaatlara yönelik mutfak dolabı, banyo dolabı vestiyer tarzından ürünler üreten bir mobilya fabrikası da kurduklarını ifade eden Numan Kaleli A.Ş. ve Viena Mutfak Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kaleli, 100 kişilik bir ekiple hizmet verdiklerini ifade etti.

Eskiye oranla daha bilinçli bir tüketici olduğunu söyleyen Kaleli, “Son tüketici özellikle konut alırken kullanılan ürünün markasına, modeline, rengine dikkat ediyor. Tabi burada en önemli kıstaslar; bütçe, ihtiyaçlar ve beklentiler. Herkes bunlara göre bir ev tercihi yapmaya çalışıyor. Evin içindeki malzemenin kalitesi, renk seçimi, aksesuarın kalitesi daire satışlarında müşteriyi etkilediğini düşünüyorum” dedi.

Trendler yıllar içerisinde değiştiğini pandeminin de bu değişimi hızlandırdığını ifade eden Kaleli, “Müstakil evler, villalar daha çok tercih edilir hale geldi. Malzemelerden örneklemek gerekirse de;  örneğin seramik grubunda son yıllarda daha büyük ebatlar ve mermer desenli ürünler ilgi görmeye başladı. Bizler de bunların satışını yaparken güzel kombinler oluşturmaya özen gösteriyoruz. Mutfaklarda ise daha soft renkler ve parlakların yanı sıra mat ürünler de oldukça ilgi görüyor” diye konuştu.

Bursa’nın önemli markası olan Numan Kaleli Yapı Malzemeleri’nden bahseder misiniz?

Firma, amcam Numan Kaleli ve kardeşleri tarafından 4 ortaklı bir firma olarak 60’ların sonunda Çancılar çarşı içerisinde kuruldu. 70’li yıllarda plastik boru ve sulama malzemeleri alanlarında hizmetlerini sürdürdü. Yıllar içerisinde ürün gamına vana, klozet, armatür vb. ürünler eklendi. 90’lı yıllarda yapı malzemeleri tarafına ağırlık verilmeye başlandı. Kardeşlerin zamansız vefat etmesiyle 2005 yılından sonra aile ortaklık yapımız ve ünvanımız NUMAN  KALELİ A.Ş. olarak değişti.

Değişen bu yapı sonrasında ne gibi yenilikler oldu. Firmaya neler kattınız?

Numan Kaleli A.Ş. eskiden sadece plastik malzemeleri ve tesisat malzemeleri satarken özellikle 2005 yılından sonra işin içine seramik, parke, mobilya, mobilya imalatını katarak şu an inşaatta ince malzeme dediğimiz grupların hemen hepsinde var. Numan Kaleli AŞ. ve Viena Mutfak olarak yaklaşık 100 kişilik bir ailemiz var. 20 bin kalemden fazla ürünü tek çatı altında toplayarak toptan ve perakende kanalında müşterilerimize hizmet veriyoruz. Yüzlerce müteahhit firma 100 e yakın tali bayimize düzenli olarak sevkiyatlar yapmaktayız.

Yıllar içerisinde işlerimizi geliştirme adına faaliyetlerimiz ve yatırımlarımız oldu tabi ki. Kayapa Sanayi Bölgesi’nde bir mobilya fabrikası kurduk. Daha çok inşaatlara yönelik mutfak dolabı, iç oda kapısı, vestiyer, banyo dolabı, giyinme dolabı gibi mobilyaların imalatına girdik. Buradaki ürünlerimizi Viena markası ile satıyoruz. Şu an için İstanbul, Eskişehir ve İzmir’de bayilerimiz mevcut. Yeni mağaza ve bayilik çalışmalarımız sürüyor.

Konut alan kişiler evde kullanılmış malzemelerin marka ve kalitesine önem veriyor mu? Ev tercihlerinde bu anlamda bir bilinç söz konusu mu?

Eskiye oranla daha bilinçli tüketici var. Son tüketici özellikle konut alırken kullanılan ürünün markasına, modeline, rengine dikkat ediyor. Tabi burada en önemli kıstaslar; bütçe, ihtiyaçlar ve beklentiler. Herkes bunlara göre bir ev tercihi yapmaya çalışıyor. Evin içindeki malzemenin kalitesi, renk seçimi, aksesuarın kalitesi daire satışlarında müşteriyi etkilediğini düşünüyorum. Biz de mutfak-mobilya işimize girerken pek çok ülkeyi ve üreticiyi ve fuarları gezdik. Bolca gözlem ve araştırma yaptım. Yapacağımız ürünün kalitesi ve oluşturacağımız marka anlamında kendimize bir hedef koyduk ve yavaş yavaş bu doğrultuda çalıştık. Nihayetinde dünyanın her tarafına satılabilecek kalitede ürünler ortaya çıkarmış olduk.

Konutlarda kullandığınız ürünlerde son trendler neler?

Trendler yıllar içerisinde değişiyor. Özellikle pandemide biraz daha hızlı değiştiğini söyleyebiliriz. Müstakil evler, villalar daha çok tercih edilir hale geldi. Malzemelerden örneklemek gerekirse de;  örneğin seramik grubunda son yıllarda daha büyük ebatlar ve mermer desenli ürünler ilgi görmeye başladı. Bizler de bunların satışını yaparken güzel kombinler oluşturmaya özen gösteriyoruz. Mutfaklarda ise daha soft renkler ve parlakların yanısıra mat ürünler de oldukça ilgi görüyor.

Yerli üretim ve kullanımı ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Bizim sattığımız ürünlerin içerisinde ithal ürün yok gibi. Genellikle yerli ürün satıyoruz. Kendi imalatımızda da çoğu girdimiz yerli. Viena mutfak da ise çekmece menteşe gibi hareketli aksesuar gruplarında ise maalesef ki yeterli kalitede bir yerli üretici seçeneği olmadığından bu kalemde mecburen ithal etmek durumunda kalıyoruz.

Tam olarak sonlanmasa da tüm dünyayı etkileyen bir pandemiden geçtik? Siz hem pandemiyi hem de bu süreçte sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pandemi süreci zordu hepimiz için. Pandeminin ilk başladığı zamanlarda biz de yüzde 50 oranında etkilendik. Bu süreç uzarsa ne yaparız diye biz de endişenmiştik. Ancak yavaş yavaş toparlanmalar oldu. Pandemide pozitif ayrıştığımız durumlar da gerçekleşti. Biz inşaat sektörü içinde pandemiyi en şanslı geçiren iş kollarından biri olduk. Geçen yıl yaz aylarında gelen faiz indirimiyle konut stokları eridi ve sektörde önemli bir hareketlilik oldu. Böyle olunca bölgemizdeki müteahhit firmalar yeni projelere başladı. Bu durum bize olumlu anlamda yansımaya başladı ve bu canlılık 2020 ve 2021 yılını başarılı bir şekilde geçirmek kısmet oldu.

Müteahhitler son dönemde yaşanan maliyet artışlarından çok dertli. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin sektörde durum nedir?

Son dönemde başta demir ve çimento olmak üzere diğer tüm malzemelerde inanılmaz artışlar yaşandı. Ancak sadece bunlarda bizim geçen yıl aralık ayında aldığımız seramik ürünleri en az yüzde 80 ve 90’lara yakın zamlanmış durumda. Mdf ve diğer ürünlerde de durum böyle. Demir, çimento, arsa ve diğer inşaat malzemelerindeki bu pahalılık, daire fiyatlarına yeterince yansıtılamayınca sektör tıkandı. Henüz tam yansıtılamayan bu fiyatlara rağmen halkın alım gücünün ev fiyatlarına yetişememesi de durumu daha da vahim hale getiriyor.  Hatta öyle sanıyorum ki önümüzdeki günlerde Türkiye de bir ilk yaşanacak ve özel sektör müteahhitleri iş bırakma eylemi yapacak. Kolay bir süreç değil. Önümüzdeki süreçte yine konut kredilerinde faiz indiriminin olmasını ve devletimizin bu sektöre bir omuz vermesi gerektiğini düşünüyorum. Fiyat sorununun yanı sıra iç piyasaya ürün vermeyen, dolar kurunun yüksekliğinden dolayı sürekli dışarı ürün satan firmalar da olunca başta seramik cam ve mdf başta olmak üzere pek çok ürünü bulmakta da zorluk çektiğimizi belirtmek isterim.

Uzun zamandır konuşulan ama birkaç iyi örnek dışında çok fazla ileri gidilemeyen kentsel dönüşüm konusunda fikrinizi alabilir miyim?

Ülkemizde çok uzun zamandır kentsel dönüşüm konusu konuşuluyor ancak maalesef bir adım ileriye gidemedik. Ben kentsel dönüşümün önünün açılması gerektiğini, eğer açılırsa sektöre de ciddi bir hareketlilik getireceğini ve aynı zamanda sağlıksız yapı stoku sorununu da ortadan kaldıracağını düşünüyorum. Müteahhitlerin, vatandaşın ve yerel yöneticilerin mutlaka konsensüs oluşturması, devletin de burada zorlayıcı olması gerekiyor. Faiz indirimi vb. gibi konularla sektöre geçici çözümler üretiliyor ama sektörü yıllar boyu koşturacak şey doğru, sağlıklı ve mantıklı gerçek manada bir kentsel dönüşüm hareketinin başlamasıdır.

Önümüzdeki süreçte hedefleriniz nelerdir?

Hayat devam ettikçe Allah ömür verdikçe sayısal hedefler bitmez. Ancak genel manada şunu söyleyebilirim ki Numan KALELİ A.Ş ve VIENA olarak hedeflerimiz gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında daha da büyümek elbette. Bunun için de özellikle insan kaynakları alanında organizasyon yapımızı güçlendirmeye ve büyütmeye çabalıyoruz. Çünkü doğru ekip ile çok doğru işler yapılabileceğine inanıyoruz. Bizler işimizi dürüstçe ve en doğru şekilde yapmaya çabalıyoruz. İnşallah yıllar içerisinde daha büyük bir organizasyon kurmayı hedefliyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89