banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Kadın girişiminde ‘cam’a atılan imza: Selma Özsabuncu

Gemlik’te bulunan imalat tesisinde Şişe Cam patentli ısı cam üretimine imza atarak Bursa’dan dünyaya açılan Şenortaklar Cam, Selma Özsabuncu öncülüğünde her geçen gün gelişerek alanındaki yenilikleri inşaat sektörüne kazandırıyor.

RÖPORTAJ 17.07.2023, 17:12 01.08.2023, 18:59
Kadın girişiminde ‘cam’a atılan imza: Selma Özsabuncu
banner66

Donanımlı üretim ağı ve yapı sektörünü geleceğe hazırlayan yenilikçi ve teknolojik ürünleriyle Şenortaklar Cam, girişimci Selma Sabuncu’nun başarıya atılan imzası olarak sektörde adından söz ettirirken kadın girişimciliğine de ilham veren bir örnek oluyor.

Röportaj: Dilek Atlı

İş yaşamına nasıl başladınız? Kısaca özetler misiniz?

1980, Sakarya doğumluyum. Evli ve iki çocuk annesiyim. 18 yaşında bir oğlum ve 14 yaşında bir kızım var. 1999 Marmara Depremi’ni yaşayanlardan biriyim. Depremin hemen ardından Bursa’nın Gemlik ilçesine yerleştim. Buraya yerleşsek de Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Seramik Bölümü’nü bitirdim. Mezun olur olmaz Gemlik’e yeniden geri dönerek bir işe başladım. İhracat ve tasarım bölümünden sorumlu olarak bir firmada iş buldum. Görevimde başarılıydım. 2005 yılında oğlumun doğumuyla birlikte çalıştığım firmadan ayrılma kararı aldım. Çünkü bir anne olarak önceliğimi çocuklarıma verdim. 2009’da kızımın doğumu ve onun 3 yaşına girmesiyle, aslına bakarsanız sabırla iş yaşamından uzak kaldım. 2011 yılına kadar yine de kendimi geliştirmek için girişimlerde bulundum. Birçok kursa katıldım. Artık çalışmam gerekiyordu. Ve Şenortaklar’ın hikâyesi de tam burada başladı.

O halde firmanın kuruluş öyküsünü de anlatır mısınız?

İş arayışım sürecinde perakende PVC sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya girdim. Gelen müşterilere istenilen PVC’lerin çizimini yapmak, fiyatlandırmak, uygulamasını takip etmek gibi sorumluluklarım vardı. Bir gün çalışmalarım sürerken Gemlik’in önde gelen firmalarının sahibi 6 beyefendi bizim ofisimizde toplantı halindelerdi. 2012 yılında ahşaptan PVC’ye geçiş, yapı sektöründe ivme kazanmıştı. Tek camdan çift cama geçişin hızlı olduğu bir dönemdi. Bu dönemde en büyük problem ise çift cama ulaşmaktı. Gemlik’te inşaat ve tadilatlar da hız kazanmıştı. Beyefendiler işte bu konuda konuşurken toplantıda cam atölyemizi kendimiz kuralım kararı çıktı. Fakat günün sonunda PVC atölyeleri olan bu 6 firmanın cam atölyesiyle ilgilenecek zamanı yoktu. İşte o toplantıda ben 7. ortak oldum ve Şenortaklar ismi buradan çıktı. Çalışmadığım dönemde girdiğim kurslardan biri de KOSGEB kursuydu ve sertifika sahibi olmuştum. Ben de sermaye bedeli olarak KOSGEB sertifikamı koyarak şirkete ortak oldum.

Şu an kaç kişi çalışıyor firmanızda? Hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Şenortaklar Cam. 2012 yılında kurulduğunda 200 m2 alanda yaklaşık 2-3 kişiyle çalışan bir şirketti. Yılların geçmesiyle birlikte biz de evrildik. Şu an 5000 m2 alanda 15 kişi çalışıyor. Türkiye’de Şişe Cam’ın patentli ısı cam üreticileri arasında yer alıyoruz. İnşaat sektörünün PVC alanına hitap ediyoruz. PVC’lere patentli ısı cam üretimi yapıyoruz.

Firmanızın inşaat sektöründeki yerini nasıl özetlersiniz? Hangi kurumlarla dirsek temasıyla çalışıyorsunuz?

Firmamız, yapı sektöründe kaba inşaat bittikten sonra ince işe geçince faaliyete geçiyor diyebiliriz. PVC sektörüne hizmet ediyoruz. Yalıtım son derece önemli. Bursa’da ciddi projelere imza attık. Pek çok kentsel dönüşüm projesinde yer aldık. Belda ve Akyükselen gibi önemli inşaat firmalarının projelerine iş yapan PVC firmaları için cam tedariki sağladık. Bunun yanında İnallar Hayat Projesi, Soysal, GİDAŞ, Konat İnşaat gibi pek çok firmanın projesine imza attık. İhracatlarımız da var. Son ihracatımız, Mogadişu’yaydı. Oraya neredeyse bir vilayet kadar PVC ve cam yaptık diyebilirim. Bunun yanında Fransa, Almanya, Kanada ve İngiltere’ye de ihracatlar yaptık. PVC ile camı birleştirerek müşterilerimize tedarik sağladık.

2023-24 hedefleriniz arasında neler var?

İnşaat sektörü çalkantılı bir süreçten geçti. Şenortaklar Cam, endüstri 4.0’e geçerek insan hatasını azaltmak ve makineleri birbiriyle bağlantılandırmak üzere kolları sıvadı diyebilirim. Makine yatırımı, hedefimizde bulunuyor. Mimari cam alanına da gelecekte adımlar atmak istiyoruz.

Sizce sektörünüzün sorunları neler?

Her sektörde olduğu gibi cam sektöründe de yetişmiş eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Tehlikeli bir üretim yapıyoruz. Tedbirlerimiz çok sıkı olsa da iş kazaları yaşıyorsunuz ve eleman yetiştirsek de seneler boyunca bir iş kazası elemanın sektörden ayrılmasına neden oluyor.

İnşaat sektöründe kadın girişimcilere önerileriniz?

Ticaretin dilinde ürün, kalite, hizmet olmalı. Kadın-erkek sözcükleri olmamalı diye düşünüyorum. Erkek egemen bir sektörde kadın girişimci olarak var olmak açısından bakarsak problemleri arkadan gelenler takılmasın diye ortadan kaldırıp kenara koyarak yol açıyoruz. Disiplin başarıyı getiriyor. Hayatınız her alanında ve anne, iş insanı, ev hanımı gibi tüm rollerde disiplinli olmak gerekiyor.

Kadın girişimciliğinde başarının formülü nedir?

Benim başarımın sırrını, erkeklere rağmen değil, erkeklerle birlikte yapmamız gereken işler var bakışıma bağlıyorum. Fikrimi söyleyerek katkı sağlamak isterim. Yol almayı öğrenebilmeliyiz.

Hayatınızda sizi besleyen, ilham veren neler var?

Beni besleyen, bizi bekleyen, bizim gibi kadınların var olduğunu bilmek, kadın başarı hikâyelerine tanıklık etmek diyebilirim. O kadınlarla vakit geçirmek bizi besliyor. Woman 2020 Zirvesi’nde sorunlarımız ve dilimizin aynı olduğunu fark ettim. Dünyanın her yerinde çalışan kadınların problemleri aynı. Onların başardığını görmek, kendi başarım için ilham veriyor. Bir önceki dönemde Gemlik Ticaret Odası Kadın Girişimciler Başkanlığı yaptım 4 yıl kadar. O dönemde BTSO Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu Üyesiydim. Yine bir başka başarılı kadın girişimci Nurcan Özdemir başkanımızdı. O dönemde de çok değerli kadın girişimci ile aynı sorunları paylaştığımızı ve çözebildiğimizi gördüm. Bu, beni motive etmişti. Birbirimize destek oluyoruz.

İMSİAD çatısı altında olmanın avantajları nelerdir?

İMSİAD Yönetim Kurulu üyesiyim. Aynı zamanda Üye İlişkileri Komisyonu Başkanıyım. Yurt Dışı İlişkileri Komisyonunda da yer alıyorum. Başkanımız Şeref Demir’e teşekkür ediyorum çünkü sektörümüzle ilgili doğru bilgiye ilk ağızdan ulaşmak bizim için çok önemli. Sektördeki gelişmeleri yakından takip etme şansı buluyor, sorunlarımızın çözülmesinde de aktif olmak çok değerli. İMSİAD çatısı altında olmak ayrıcalıklı hissettiriyor.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
az bulutlu
banner102
banner61
banner62
banner89