banner94

banner77

banner69

banner88

20 yıldır mücadele veriyorlar

İsmail Aktaş: 20 yıldır sanayi bölgelerine katılabilmek için mücadele veriyoruz.

RÖPORTAJ 31.12.2013, 13:17 31.12.2013, 13:17
20 yıldır mücadele veriyorlar
banner66
BMO Başkanı İsmail Aktaş, BMO’nun 2000 yılında Faruk Çoşkun’un başkanlığında mermercileri bir araya toplama amacıyla kurulduğunu belirterek bugün 250 üyelerinin bulunduğunu ve Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı olduklarını vurguladı.

İnşaat sektöründe mermercilerin durumuna ilişkin konuşan Başkan İsmail Aktaş, “İnşaat sektörü çok hızlı olduğu için biz mermerciler, atölyeciler olarak ayak uyduramadık geç kaldık. Kendimizi geliştiremedik, teknolojiyi yenileyemedik bir araya gelerek büyük atölyeler olamadık, küçük kaldık” dedi.

Esnafa destek olma amacıyla kurulan odaların elinde hiçbir yetki bulunmadığını ve oda onayı olmaksızın dükkân açılabildiğini irdeleyen İsmail Aktaş, uzun yıllardır sanayi bölgelerine katılabilmek için mücadele verdiklerini “Şehrin dışına çıkmak için mermerciler 20 yıldır uğraşıyor ama elimizden tutan yok. Yerel yönetimler sektörel çalışmalara tam destek vermiyor. Söz var, icraat yok” ifadelerini kullandı.

Kestel’de 24 esnaf odası 8 bin dükkânlı bir proje için çalışma yaptıklarını ama arazilerinin çeşitli sebeplerden daraltıldığını ve bu yüzden projenin 3 bin dükkânla sınırlı kaldığını belirterek “8 bin dükkân olsaydı Bursa tertemiz olacaktı. Ankara odası mermercilere sanayi sitesi gösterdi oraya taşıdı ve millet ödedi” şeklinde konuştu

Bursa’da beş yüzden fazla mermer atölyesinin bulunduğu ve fabrikaların atölyeci mantığıyla çalışarak sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizerek “Bursa’da mermere talep çok büyüktür. Bursa çok gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Müteahhitler ile çalışıyoruz genelde. Fabrikalar atölyecilik yapıyor. Herkes işini yapsın diyoruz ama olmuyor” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

Kalifiye eleman sıkıntısının her sektörde olduğu gibi mermercilik alanında yaşandığını vurgulayan Başkan Aktaş, “ Şu an 10 bin tane kalifiye eleman getirin bir günde işe yerleştiririm. Halk devlet dairesine, memurluğa özeniyor. Eskiden ben memurun 3 katı maaş veriyordum şimdi ikiye katladım. Kimse çocuğunu mermerciye göndermiyor. Bu dönemde çok fazla sanat okulları açtılar ve bütün düz liseler Anadolu Lisesi oldu. Çünkü ya Anadolu lisesine gidip üniversite okunması isteniyor ya da sanat okuluna gidip bir meslek sahibi olunsun isteniyor. Sanat okulundan mezun olan bir öğrenci üniversiteyi kazanamasa da elinde bir mesleği oluyor. Diyelim ki liseyi bitiren bir çocuk mermercilik okulunda okudu. Türkiye’de Malatya’da ve Elazığ’da 2 tane var ve biz bu okullara eleman göndersinler diye para yardımı yapıyoruz” ifadelerini sözlerine ekledi.

Devletten veya bankalardan destek alamadıklarını ve şehrin dışına çıkmaları gerektiğini belirten Aktaş, “En önemli sorunumuz şehir dışına çıkamamak. Bir de ekonomik anlamda devletin bize hiçbir katkısının olmaması. İşimizi büyütmek için bankalardan destek istiyoruz ancak hiçbir destek yok, çünkü bizim verebileceğimiz fazla ipotek yok. 3 katı ipotek vereceksiniz ki size kredi versinler” diyerek konuşmasını tamamladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
12°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89