banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Enerji kaybımız 20 milyar dolar

Konut ve Yapı Gazetesi ve BURTİMDER işbirliği ile gerçekleşen Türkiye’de enerji tasarrufu ve ısıtma sistemleri konulu sektörel buluşma toplantısında enerji tasarrufu ile ilgili önemli tespitler yapıldı.

KONUT VE YAPI 01.01.2015, 18:50 01.01.2015, 18:50
Enerji kaybımız 20 milyar dolar
banner66
Ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma düzeyleri ekonomik girdileriyle doğru orantılıdır. Ekonomik kalkınmanın da en önemli girdisi de enerjidir. Ülke için çok önemli olan enerjinin doğru kullanılması, tasarruf etmeyi sağlar ve tasarrufta ülkeye ekonomik girdi getirir. Enerji fiyatlarının yüksekliği ve çevresel etkilerin azaltılması gerekliliği nedenleriyle önemi her geçen gün daha da artan enerji verimliliği ve tasarrufu, üretici ve tüketicinin farkında olması gereken bir konu. Bu farkındalığı yaratmak için Konut ve Yapı, sektörün en önemli aktörlerini bir araya getirerek ilk adımı attı.



Her ay yapı konut sektörüne dair sorunları çözmek için ‘Sektörel Buluşmalar’ gerçekleştiren Bursa’nın Gayrimenkul Gazetesi Konut ve Yapı, bu hafta da Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde ‘Türkiye’nin enerji bağımlılığı çerçevesinde tasarruf yöntemleri ve ısıtma sistemleri’ başlıklı konuyu masaya yatırdı. Toplantıya Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt’un moderatörlüğünde, BİNTAŞ sahibi Suat Gülçimen, BORUSAN AŞ Bölge Müdürü Salim Yılmaz, İZOMET sahibi Cengiz Eker ve İNTEK sahibi Taner Tanoğlu katıldı.



Toplantının açılışında ilk sözü alan BİNTAŞ sahibi Suat Gülçimen, verdiği çarpıcı rakamlarla ülkenin enerji kaybına dikkat çekti. Gülçimen; ‘Ülkemizin enerji kaybı yıllık 20 milyar dolar gibi ciddi bir rakamdır. Ülkemizin kalkınmasını istiyorsak bu açığı kapayacak hamleler yapmalıyız. Öncelikle üretici olarak yapılarda enerji ihtiyacımızı azaltmak lazım bunun içinde yalıtım yönetmelikleri  ve bunların uygulanması çok önemli. Ayrıca tüketici için de enerjiyi doğru kullanmak çok önemli, ihtiyacımız miktarında dışarıdaki hava şartlarına uygun bir şekilde  kullanmalıyız. Yalıtım, otomasyon ve  enerjiyi doğru tüketim cihazları sayesinde yüzde 60-70 civarı bir tasarruf sağlanabiliyor. Bu sayede Türkiye her yıl 20-30  milyar dolar tasarruf edebilir’ dedi. 



Enerjinin günümüzde artık altıncı yakıt olarak değerlendirildiğini fakat bilinçsizlikten ötürü enerjiyi doğru kullanamadığımızı söyleyen konuşmacılardan İNTEK sahibi Taner Tanoğlu, bilinçlenme projesi olarak ‘kamu spotu’ örneği sundu. Tanoğlu; ‘ Ev alacağımız zaman hemen metrekaresini oda sayısını sosyal alanlarını falan soruyoruz. Kimse kombinin markasını veya yalıtımda nasıl bir madde kullanıldığını sormuyor. Biz kendi kendimiz denetlemediğimiz sürede başkasından  bunu beklemek çokta doğru değil. Yalıtım da sağlık kadar önemlidir. İnsanları bilinçlendirmeliyiz. Daire almaya  giderken nelere dikkat etmeli o konuda bilinçlendirmeli, gerekirse kamu spotu hazırlanmalı ve bilinçlendirici eğitimler vermeli.’ diye sözlerini sürdürdü.



Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt ise farklı bir soruna parmak bastı. Eğitim ve bilinçlendirmenin çok önemli olduğunu vurgulayan ve dünyada sayılı müteahhitlerimiz olmasına rağmen sorunların bitmediğini itiraf eden Eskibozkurt; ‘Diplomasız bir meslek oldu müteaahhtlik. Önüne gelen herkes müteahhit ve ülkemizde 280 bin adet müteahhit var. 141 tane de kayıtlı büyük muteahhitimiz var. Bu müteahhitler yurt dışında işlerin yüzde 90’ını yapıyor ülkemizdeyse yüzde 70’ini. Dünyanın sayılı müteahhitlerimiz olmasına rağmen sektörün sorunları ortada. Müteahhitler çok para kazanmak istediklerinden çoğu şeyin ucuzuna kaçıyorlar’ dedi. BORUSAN AŞ Bölge Müdürü Salim Yılmaz ise; ‘Yıllık kaybımız olan 20 milyar dolar ciddiye alındığında bu konunun çözümünün olduğunu da göreceklerdir. Altyapı ve mühendislik olarak iyi düzeyde olan ülkemiz iletişimsizlikten ve gerekli kanun ve kuralların olmamasından gelişmişliğini bir tık öteye götüremiyor ve sürekliliği sağlayamıyor’ dedi. 
banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
23°
kapalı
banner102
banner61
banner62
banner89