banner94

banner77

banner69

banner88

Yıldırım'da Belediye müteahhit buluşması

Megaköy’den modern kente yolculuk serüveni

KENTSEL DÖNÜŞÜM 25.09.2012, 10:05 25.09.2012, 10:05
Yıldırım'da Belediye müteahhit buluşması
banner66

Kentin doğu yakasını yeni baştan inşa etmek için kollarını sıvayan müteahhitlerle bir araya gelen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, “Göreve başladığımızda büyük bir ‘Megaköy’le karşılaşmıştık. Ama bugün insanların, keyif içinde yaşadığı modern bir ilçemiz var” dedi.

 

Yıldırım’da gerçekleştirilen kentsel dönüşüm sürecinde oynadıkları etkin rolle başta Bursa olmak üzere birçok şehir için önemli bir model görevini üstlenen müteahhitler, Konut ve Yapı Gazetesi’nin Almira Otel’de gerçekleştirdiği “Yıldırım’da Kentsel Dönüşüm” adlı toplantıda bir araya geldi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, İnşaat Müteahhitleri Ve Sanayicileri İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır ve sektörün önde gelen birçok müteşebbisi, sektörün geleceğini bu önemli toplantıda masaya yatırma fırsatı buldu.

 

KIZILCIKLI: KATLANACAK NÜFUSUMUZU

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE KARŞILAMALIYIZ

 

Toplantının açılış konuşmasına, “Konut ve Yapı Gazetesi’ne Yıldırım’da Kentsel Dönüşüm buluşmasının ikincisini gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum” sözleriyle başlayan Ali Bostancı İnşaat Genel Müdürü Sedat Kızılcıklı, Bursa’nın özellikle 1980’li yıllarda büyük bir göç alması nedeniyle çarpık kentleşmeye sürüklendiğinin altını çizdi. Günümüzde kenti bekleyen ikinci göç dalgasının çok uzak olmadığını öne süren Kızılcıklı, “Bursa’ya yeni bir göç dalgası geldiği taktirde 2023’te 5 ya da 6 milyonluk nüfusa sahip olacağız” dedi. Özellikle İstanbul’dan ulaşımın kolaylaşması, havaalanı, hızlı feribot ve hızlı tren gibi araçların Bursa’nın sosyal ve ekonomik yönden cazibesini artırdığını dile getiren Kızılcıklı, “Gelecekteki nüfus bugünün en az iki katı olacak. Bu anlamda hem çarpık kentleşme hem de yeni göç dalgasını doğru karşılamamız için önümüzde büyük bir fırsat var. O da kentsel dönüşüm” diye konuştu.

 

HEM VATANDAŞ HEM

MÜTEŞEBBİS KAZANDI…

 

Bugün kentin doğusunda 700 bin nüfuslu bir ilçeye hizmet ettiklerini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise yaptığı konuşmada, müteşebbislere kentsel dönüşümde daha etkin rol almaları için yaptıkları kolaylıkları anlattı. Her müteahhidi elini taşın altına koymaya ve oluşacak ekonomik pastadan pay almaya çağıran Keskin, “Kentsel dönüşüm deyince sadece binaların inşasını düşünmeyelim. Bunun sosyolojik, hukuki, psikolojik, estetik ve mimari yönleri de var. Daha önce yaptığımız kentsel dönüşümlerde de biz bu unsurları göz önünde bulundurduk. Yiğitler Mahallesi’nde 50 dönümlük alanda yaptığımız yıkımlar neticesinde orayı yeniden inşa ettik. Ve orada kimse kentsel dönüşümün ‘K’sini bilmezken yani bundan 9 yıl önce vatandaşımız 39-49 bin liraya mal ettikleri evlerini bugün 150-200 bin liraya satabiliyorlar” şeklinde konuştu.

 

BİR ZAMANLAR KÖYDÜ

ŞİMDİ MODERN KENT!

 

Göreve gelir gelmez Yıldırım’da plansız 17 mahalleyi planlı hale getirdiklerini vurgulayan Keskin, 9-10 yıl önceki Yıldırım ile şimdiki Yıldırım arasında gözle görülür bir fark olduğunun altını çizerken, “Ankara Yolu üzerinden 75. Yıl, Esenevler, Erikli, Bağlaraltı, Fidyekızık çok güzel bir şekilde modern kent olmaya başladı. 9-10 yıl önceki o varoş çarpık kentleşmeye maruz kalmış olan bölgelerdeki gecekonduların yerini bugün modern binalar almaya başladı. Yine yolun alt tarafına baktığımızda da batıdan doğuya doğru Millet Mahallesi’nden itibaren bir sivil kentsel dönüşüme imza attık” ifadelerini kullandı.

 

YILDIRIM’IN DÖNÜŞÜMÜ

DOĞANBEY GİBİ OLMAZ…

 

Akçağlayan ve Sinandede Kentsel Dönüşüm Projelerinin, vatandaşın cebinden para çıkmadan, yatırımcının da kazandığı bir akıl projesi olduğunu belirten Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, “Eskiden TOKİ yapıyordu. Özel sektör katılamıyordu. Bunu bir özeleştiri olarak kabul ediyorum. Bu özeleştiriyi kabul etmemizden kaynaklı şimdi TOKİ’siz 50 bin konut diyorum. Biz bunu Millet Mahallesi’nde de başardık. Orada önce Yüksekoba İnşaat kazmayı vurdu. Daha sonra sizler de oraya gittiniz. İnsanlar artık Bademli’deki evlerini satarak, buraya gelip konut almaya başladılar” diyerek müteahhitleri yeni yapılacak projelere katılmaya davet etti. Kentin genişlerken dozunda büyümesinin de gerekliliğine değinen Keskin, şu uyarılarda bulundu:

 

“Gerçekten kentimizi çirkinleştiren görüntüler var. Bizim çalışmalarımız öyle olmamalı. Yani Yıldırım’daki dönüşüm Doğanbey gibi olmamalı. Orası bizi de üzüyor, birçok kişiyi de üzdü. Ama bu da bir tecrübedir, bir ampirik bilgidir. Bundan da yararlanarak bu gibi sıkıntılar yaşamayalım. Dozunda büyüyelim. “

 

7 MAHALLE SİL BAŞTAN

 

Yedi mahallede 50 bin konutluk mega bir projenin startını da verdiklerini vurgulayan Keskin, birçok kişinin bu projeyi başlarda hayal olarak gördüğünü ancak bu durumun moral bozmadığını ifade ederken, “Güzellikler kıskanılmamalı, bilgiler kıskanılmamalı. Kıskançlık olmadı, herkes de girmeye başladı. Yine davet ediyorum herkes girsin diye. Büyük düşünmek gerekiyor. Bu bizim sloganımızdı. Büyük düşündük, o mega projelerin bitmez diyen kişilerle kurdelelerini kestik. Biz bu 50 bin konutun da hesabını, kitabını çok yaptık. İnşallah altından kalkacağız. Bu konuyla ilgili 150 akademisyen çalışıyor. Binlerce çalışan var. Altı ay boyunca da çalışacaklar” dedi.

 

GÖKÇADIR’DAN BÜTÜNLÜK ÇAĞRISI

 

Bursa’nın kentsel dönüşümde tüm dinamikleriyle birlikte etkin rol alması gerektiği söyleyen İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır ise, herkesin fikirlerini beyan edebildiği bir çalışmaya imza atmak için önceleri çok çabaladıklarını ancak bunu ilk aşamada sadece AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın başarabildiğini hatırlattı. Gökçadır, “Bu çalışma partiler üstü, siyaset üstü olmalıydı” dedi. İMSİAD olarak kentsel dönüşüm konusunda 4 tane ana başlık hazırladıklarının bilgisini veren Gökçadır, bunları şu şekilde sıraladı:

 

“Model ne olmalıdır?, Gerekli altyapı çalışmaları nelerdir? Öncelikle nereden başlanması gereklidir?, Maliyet ve Finansman…”

 

Hiçbir devletin kentsel dönüşüme parasının yetmeyeceğini öne süren Gökçadır, kentsel dönüşümün özel sektör desteğiyle yapılması gerektiğini ve bunun için de mutlaka cazibe merkezi olacak alanların yaratılmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89