banner94

banner77

banner69

banner88

Dönüşümde vatandaşa tam destek

Okumuş: Çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz

KENTSEL DÖNÜŞÜM 26.08.2013, 10:43 26.08.2013, 10:43
Dönüşümde vatandaşa tam destek
banner66

Haziran ayında göreve geldikten sonra çalışmalarına son sürat devam eden Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Bayram Okumuş, “Kurum olarak riskli yapıların yıkılmasının yanı sıra vatandaşlarımıza finansal destekler dâhil, dönüşümle ilgili her türlü bilgiyi aktarmaya hazırız” dedi.



Mart 2013’te Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü’ne ardından Bakanlık Makam Onayı ile Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne atanan Jeoloji Yüksek Mühendisi Bayram Okumuş, kurumun görevleri ve geleceğe yönelik hedeflerini Konut ve Yapı’ya anlattı. Aynı zamanda Kamu Yönetimi Mezunu ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Bayram Okumuş, çarpık yapılaşmanın önemli bir sorun haline geldiği Bursa’da önemli projelere imza atmak için çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini söyledi.



SADECE ÜÇ BÜYÜK İLDE KURULDU



Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bayram Okumuş, riskli yapılar ile riskli alan ve rezerv yapı alanlarının tespiti konusunda idarelerin yanında Bakanlık olarak kendilerinin de yetkili olduğunu belirtirken şöyle devam etti:



“Kurum olarak görevimiz, 6306 sayılı Kanun kapsamındaki uygulamaları yapmak, idareler tarafından uygulamaların yapılması halinde belediyelere yardımcı olmak, yapıların 6306 sayılı Kanun kapsamında yenilenmesi için; riskli alan, rezerv yapı alanı ve riskli yapı tespiti yapılması veya riskli olarak tespit edilen yapılarının yıkılmasıdır.”



Şu anda Türkiye’de sadece İstanbul, İzmir ve Bursa’da oluşturulan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün 6306 Sayılı Kanun ile afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayacağını vurgulayan Okumuş, “Vatandaşlarımıza sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturmak ve afetler neticesinde bir daha can kaybı yaşanmaması için çaba harcıyoruz” dedi. Okumuş ayrıca, bina sahiplerine harç ve muafiyetler ile finansal destekler de dâhil olmak üzere her türlü yardımın yapılarak gerekli bilgi desteğinin sağlandığını da dile getirdi.



DEPREM RİSKİ ALTINDAYIZ, DÖNÜŞÜM ŞART!



Dönüşümün yapılmaması halinde kenti bekleyen en büyük tehlikenin olası bir depremde yaşanacak can kayıpları olduğuna dikkat çeken Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bayram Okumuş, Bursa’nın hızla göç alması sebebiyle nüfusu hızla artan ve sorunları zaman içerisinde giderek büyüyen bir şehir haline dönüştüğünü söyledi. Bu nedenle nüfusun şehir merkezlerinde yoğunlaşmasının getirdiği olumsuz baskıların; plansız kentleşmeyi, tarım alanlarının tahribini, ulaşım ve altyapı yetersizliklerini, çevre kirliliğini ve kaçak yapılaşma gibi problemleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.



MÜTEAHHİTLERLE İRTİBAT HALİNDEYİZ



Kentsel dönüşüm süreci devam ederken kurum olarak müteahhitlerle de temas içinde olduklarının altını çizen Okumuş, “Vatandaşlarımıza ve gelen yatırımcılara kamu kurumları, ilimizde bulunan yerel yönetimler ve Bakanlığımızca Lisanslandırılmış kuruluşları 6306 sayılı Kanunun her yönüyle tanıtımı ile söz konusu kanun kapsamında müdürlüğümüzün yapmakta olduğu iş ve işlemler anlatılmaktadır. Ayrıca web sitemiz ile ALO 181 hattından vatandaşlarımızla irtibat kurulmaktadır” diye konuştu.



YETKİ KARMAŞASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Belediyeler ve kurum arasında herhangi bir yetki karmaşasının olmadığını da vurgulayan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bayram Okumuş, kendilerine yapılan eleştirilere de cevap verdi. Belediyelere tanınan kanuni haklar ile 6306 sayılı kanunla kendilerine tanınan yetkilerin herhangi bir sıkıntıya yol açmasının mümkün olmadığını aktaran Okumuş, “Kestel Belediyesi, Gürsu Belediyesi ile koordineli olarak riskli alan çalışması belirlenmiş ve Bakanlığımıza sunulmuştur. Mustafakemalpaşa Belediyesi ile riskli alan çalışmalarımız devam etmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi tarafın riskli alan ilan edilmesi için Bakanlığımıza gönderilen çalışmalar incelenmektedir. Bakanlığımızca yetkilendirilen Yıldırım Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar takip edilmektedir. Mudanya ve İnegöl Belediyesi ile ilgili ne tür bir çalışma yapılacağı görüşülmektedir” şeklinde konuştu.



RUHSATSIZ BİNALARA RİSK TESPİTİ YAPILIR MI?

Herhangi bir bina için 6306 sayılı Kanun kapsamında risk tespiti yapılabilmesi ve kanun kapsamındaki haklardan yararlanılabilmesi için binanın ruhsatlı olması gibi bir zorunluluk bulunmadığını da anlatan Okumuş, arsa üzerindeki binanın ruhsatsız da olsa arsa sahibine ait olmasının yeterli olacağını ifade etti. Okumuş, kanun uyarınca yapılan idarî işlemlere karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde, idari yargıda dava açılabileceğini de belirterek, bu davalarda yürütmeyi durdurma kararı verilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
açık
banner61
banner62
banner89